Статуси и връзки във Фейсбук на 28.09.2012

Самый бедный президент в мире

Президента Уругвая Хосе Мухику соотечественники называют «el presidente mas pobre» – «самый бедный президент».

77-летний Мухика жертвует на благотворительность почти всю свою президентскую зарплату, что делает его самым бедным (или самым щедрым) президентом в мире.

Из 12 500 долларов, которые президент получает каждый месяц, он оставляет себе только 1 250 долларов. «Мне вполне хватает этих денег, – уверяет Мухика, – должно хватать, потому что доходы многих уругвайцев намного ниже».

Жена президента – сенатор, тоже жертвует часть своих доходов. Супруги живут в доме на ферме в Монтевидео. Самой крупной личной покупкой Мухики за всё время его президентства стал «Фольксваген Жук», стоимостью 1 945 долларов.

У Мухаки нет никаких счетов в банках и никаких долгов. Самое большое удовольствие ему доставляет общение со своей собакой по имени Мануэла.

--------------------------------
Nadya Islim
‎"В хоризонтално положение мозъкът не е по-високо от другите органи."
/Станислав Лец/
--------------------------------
Петър Величков е автор на книгата "Яна Язова: проклятието на дарбата". Разчита по чернови и подготвя за печат романите на Яна Язова: "Левски", "Бенковски", "Шипка", "Александър Македонски", "Соления залив".

Текстът, който следва, е по негово интервю за в. „Над 55“.
 
 
 
За мен честването на стогодишнината не слага точка в темата „Яна Язова”, напротив, по-скоро следва запетаята.

Завърших тома с детските й творби. На 31 октомври в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде премиерата на специалното юбилейно издание с творби за деца на Яна Язова „Таралеж се жени”. То съдържа, стихове, разкази, приказки, пиески, както и уникалните творби на Яна Язова, с които учи децата с молив и стих как да арисуват Левски, Ботев, св. св. Кирил и Методий, Раковски, Иван Вазов... Тези творби за деца са писани от 1937 до 1943 г., но не са събирани досега в книга. За пръв път в „Таралеж се жени” се публикуват и два досега непечатани досега текста на Яна Язова – поемата „Котараци“ и пиесата „Жабата“.

Яна Язова е достатъчно популярна вече със свободомислието и родолюбието си. До 1944 г. тя е сред най-дискутираните млади автори, самият Димитър Димов в интервю за испанския вестник „Хувентуд“ я нарежда сред най-талантливите.

Тя е могла да сключи брак на 27 години с милионера Джон Табаков и да си преживее живота охолно и безметежно, но е съзнавала своя дълг към България и си понася последствията за това. Във времената на социализма тя е отстранена от литературния живот, но точно тогава създава най-зрелите си творби. С антидеветосептемврийския си роман „Соления залив“ измива лицето на българската литература, която обслужва режима угоднически. Романът й „Левски“, според проф. Дойно Дойнов, и днес си остава единствен и ненадминат. За да го напише, Яна Язова работи по оригиналните документи, а съпругът й - инж. Христо Йорданов, откупва архив на близък сподвижник на Левски, изписва от чужбина ценни и скъпи книги за Османската империя - на цената на един апартамент тогава. От тях няма и помен след разграбването на ръкописите на писателката преди 38 години.

Случаят с кражбата на ръкописа би бил приключен още през 1984 г. Но не би. Тогава Тодор Живков разпореди романът„Левски“ да излезе с името на Яна Язова, но крадецът Хайтов да не се закача. Такова е решението на Живков и по подобен случай предната година с книгата на Екатерина Томова „Забравените от небето“ /за родопските столетници/, която Хайтов бе откраднал и искаше да издаде под свое име.

Месеци преди смъртта на Язова обаче излиза постановление на Министерския съвет, според което само държавните архиви имат право да влизат в домове на покойници и да им прибират архивите. Благодарение на това Величка Филипова, началник на Главно управление на архивите, успява да се пребори с Хайтов, тогава председател на Творческия фонд на Съюза на българските писатели, и да прибере опоскания от него архив на Яна Язова, няколко месеца, след като този писател лесовъд „описва“ старателно ръкописите на Язова в жилището й с юрисконсулта на творческия фонд Аянов. С какво право, след като Яна Язова не е била член на Съюза на писателите и къде е старателният опис на Хайтов и Аянов? Няма такъв.

Хайтов казва в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян /интервюто е препечатано във в. „Народна култура“ през 1982 г./, че бил написал роман за Левски. Къде е този роман? Нито ред няма публикуван от него. Това интервю веднага е контрирано от изявление на писателя Георги Томалевски във в. „Пулс“, че има писателка Яна Язова и предупреждава, че ако някой посмее да издаде романа й за Левски под свое име, той ще го разобличи. От изнасянето на трупа на Язова през август, до влизането на служителите на Централния държавния архив през октомври, в това време единствените, които са били в дома на писателката, са Хайтов и Аянов. Липсва дори прескъпият годежен пръстен на Язова, подарен й от Табаков 

Документалният филм за Яна Язова пък е провалът на Люба Кулезич, разминаването й с големия филм, който всеки би мечтал да направи. Тя взе субсидия от Националния филмов център да прави филм за Яна Язова, а направи антифилм, в който се атакуват доста наивно и тенденциозно възлови моменти от живота на Яна Язова – убийството й* и кражбата на ръкописите на неиздадените й романи.
 
_____________________
*Има версия, поддържана от Петър Величков, че Яна Язова е убита (вероятно отровена) от агенти на ДС, а тялото ѝ съзнателно е оставено да се разложи, за да се заличат следите от убийството.

---------------------------------------------------------------

Palmi Stoianov Ranchev

НОЩЕН ДЪЖД

Тези тъмни грамади, пълни с хора, предмети и сенки,

слушат звука на капките, неясния шепот на сенките.

Лесно изчезват в нощта. И се появяват по-нереални.

Издължават се от смисъл – потичат, изтичат нанякъде.

Остават само тъмни петна. И часовете несигурност –

ще успее ли утрото отново да ги превърне в домове.

-----------------------------------------------------

Виолета Василева

Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да

говориш с човек, с когото не бива даговориш, значи да губиш думите си. Умният

човек не губи нито човека, нито думите си.

Конфуций - китайски мислител и философ, от чиито учения произлиза

конфуцианството, повлияло живота и мисленето на хората в Китай, Япония,

Корея и Виетнам. Той е една от най-влиятелните личности в китайската и

световната история и религия. Приживе е признат като „учител на 10 000

поколения“. Живял е почти в едно и също време с Лао Дзъ и е бил негов ученик.

Да се придържаш към мъдростта на традицията но и да проверяваш дали

издържа на времето и дали не е повлияна от егоистични интереси е основната

житейската мъдрост на Учителя.

Рождена дата-28 септември 551 пр.н.е.

-------------------------------------------------------------

Irena Dikova

Една изжадняла гълъбица с бели пера потапяше човката си в бистър ручей,когато една мравка падна от едни клон във водата. Клетата мравка напразно се мъчеше да се измъкне от тая водна лента,която в нейните очи изглеждаше като цяло море.

Гълъбицата я видя, съжали я и й протегна от брега стръкче трева. Мравката се вчепка в него с крачката си и бързо излезе на сухо.

- Благодаря ти, гълъбице! - каза мравката с тънък глас. - Няма да те забравя!
Но гълъбицата дори не чу тия благодарности, защото хвръкна веднага. Тя кацна на един клон,който се оглеждаше в ручея, и остана неподвижна , зарадвана, че е извършила едно добро дело.

Един немирник я видя, приближи се безшумно до дървото и опъна прашката си, за да удари с камък прелестната птица,която не забелязваше опасността. Ала малката мравка я забеляза и бързо ухапа момчето по петата.

- Ах! - извика момчето и изтърва прашката си.

Гълъбицата литна високо в небето, но и оттам достигнаха думите на песента й :

" О,колко е хубаво да правиш добро!"

А през това време мравката , поела отново пътя край ручея, си казваше:

"Какво хубаво цвете е признателността , която се ражда от стореното ни добро!"

Лафонтен

----------------------------------------------------------------

Lyubomir Sirkov сподели снимка на Stefan Kraev.

Дано този вид комуникация остане в миналото, защото в противен случай, освен "братушките", кьорав инвеститор няма да дойде в България.

Под 'инвеститори' не разбирам българските олигарси и политици, които по булото на офшорни фирми симулират "западни" инвестиции...
-----------------------------------------------------

Vessislava Tancheva коментира blitz.bg

Костов каза нещо много по-важно: в глобалната игра на извиване на ръце заради енергийни ресурси Русия е изправена пред години, - а може и десетилетия, - на загуби, защото е заплашен монопола й върху доставките на суровини.

Откриването на газови находища в Черно и Средиземно море, развитието на технологиите за добив на шистов газ, алтернативата "Набуко" и решението на ЕС да разследва "Газпром" са опасни за икономиката на путиновата империя, защото е изградена върху износ на полезни изкопаеми.

Костов почна, но Ана Цолова го прекъсна, да обяснява ролята на България в тоя "танц", а очевидно знаеше какво говори.

Вероятно щеше да каже, че никога не сме били в по-добра позиция да се превърнем в действително независима от Русия територия, стига само сегашното правителство да не се изплаши от задължителната демонизация, която следва всяко опълчване на руската пропагандна машина... А като стане дума за очерняне, Костов познава чувството "от първо лице", както се казва.

----------------------------------------------

Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" е разположен в дефилето на река Нишава, в непосредствена близост до с. Разбоище. Манастирът се намира на 11 км от гр. Годеч и на 55 км северозападно от София.

-----------------------------------------

4 килограма тежи съкровището, открито при разкопки в Синеморец. Вече е ясно, че монетите, намерени в керамичен съд, са около 200.

Според археолозите гърнето е открито до кула, която се намира пред укрепения дом на тракийски владетел, съобщиха от община Царево.

Монетите са големи като размер, а също и като номинал, специалисти допускат, че са на Лизимах или на Александър. Засега сигурна е датировката – III в. пр.н.е. Разкопките са на около 50 метра от могилата, където през 2006 г. бяха открити уникални златни накити. След реставрация те се съхраняват в НИМ.

И на двете находки попадна екип, ръководен от Даниела Агре.

----------------------------------------------

Усмивки отъ старите снимки:

Лукановъ Дойновъ

---

"Смехътъ е здраве" (смяхъ)

-----------------------------------------------------

Непознатите скални манастири.

Пещерите в Шуменското плато, приютявали отшелници, са предизвикателство за туристите. Високо в скалните венци на Шуменското плато, до самия му ръб, и до днес зеят издълбани ниши, за които много жители на областния град  смятат, че са естествени пещери. Дупките обаче векове наред са служили за дом на монаси исихасти, които са устоявали вярата си в отшелничество. Направо в меката скала божите хора са издълбавали килии и цели манастирски комплекси, до които се е стигало по тесни вкопани стъпала или въжени стълби. В някои случаи естествени пещери са били дообработвани и приспособявани за нуждите на богомолците.

Шест са скалните манастирски комплекса, изградени през вековете на Шуменското плато. Първи ги проучва Карел Шкорпил по време на обиколките си из България. Историците смятат, че са основани 7-8 века назад в историята, през разцвета на Второто българско царство. Тогава стените на килиите и вкопаните в скалата църкви са били богато изографисани, но заради податливата на рушене варовикова скала и вандалщини в наши дни са останали само отделни фрагменти от някогашните красиви изображения.

Тъй като манастирските комплекси са били вдълбани направо в скалата на метри височина от земята, килиите и помещенията са били непристъпни и трудно достижими. Във всички открити храмове все още личат жлебове и дупки за гнезда на дървени греди, които са помагали на монасите и богомолците да се добират до тях.

Безспорно най-големият от всички е т. нар. Костадинов манастир. Издълбан на 8-10 метра височина в отвесна скала, за него се счита, че е един от най-добре запазените в България. Там и до момента идват поклонници заради сравнително лесната достъпност. За това помага и изградената преди година метална стълба от Дирекция на Природен парк "Шуменско плато". Предполага се, че манастирът е свързан с Константин, цар и самодържец на всички българи, от Второто българско царство, като тогава вероятно се е наричал "Св. св. Константин и Елена". Състои се от две отделения - източното представлява издълбана в скалата църква с почти квадратна форма, а западното е с неправилна форма, със запазени ниши, жлебове, монашески гроб и изсечени в стената нарове. Църквата е била изографисана, но сега са останали само фрагменти. Тя и до днес продължава да привлича поклонници. В нея е събрана колекция от различни по големина икони, подарявани през годините от богомолците, има дори и импровизиран иконостас. "Има големи, малки, дори хартиени.

Важното е, че никой не ги пипа. Там ходят само туристи, които имат боязън към Бога", разказа инж. Марин Николов, старши експерт в Дирекция на Природен парк "Шуменско плато". Той и колегите му от време на време водили туристически групи и следели за посегателства, но до момента като по чудо не е изчезнала и една икона. Точно обратното - който и когато да иде там, винаги може да намери оставени свещи, които да запали за здраве.

Костадиновият манастир не е единствен в района, който преди векове е бил средище на духовността. Над село Троица има изградени два манастира. Единият е в "Момината скала". В него е открита плоча с надпис: "Писах аз, граматик Андрея, месец априля...", последван от заличени от времето подпис и дата. Близо до надписа в скалата са изрязани изображения на човек, брадва и кръст.

Над съседното село Хан Крум пък е открит т. нар. Хан Крумовски манастир. Той е разположен в естествена пещера, която монасите допълнително са пригодили. Съставена е от три помещения, едно от които е служило за църква с добре оформен олтар.

От скален манастир е получил името си шуменският квартал Дивдядово. В обителта има над десет килии, част от които са в естествена хоризонтална вдлъбнатина. Според легендата една от килиите била обитавана от подивял старец, вероятно монах, който дал и името на селото в подножието на платото, по-късно превърнало се в квартал на Шумен. Днес манастирът, макар и с наскоро монтирани обезопасителни съоръжения, си остава предизвикателство за туристите. В склоновете на платото около града монашески килии са открити и под Шуменската крепост и местността Йълдъз табия.

Заради желанието за развитие на културно-познавателен и поклоннически туризъм преди година Дирекция на Природен парк "Шуменско плато" са направили туристически маршрут "Скалните манастири", предлагащ неколкочасов преход до забележителностите над селата Осмар, Троица и Хан Крум. Трасето е маркирано и обозначено, изградени са и необходимите обезопасителни съоръжения. Със спечеления наскоро проект за 5 млн. лв. ръководството на парка ще добави и обнови където е необходимо съоръженията за безопасност на туристите и ще инвестира в реклама на маршрутите и забележителностите.

За разлика от много други туристически обекти скалните манастири край Шумен не са честа цел на вандали, обясни инж. Марин Николов. Според него от посегателства ги спасява относителната им непристъпност и отдалечеността им от града.

Николай ТОТЕВ

Стандарт

--------------------------------------------------------

Богомил Манчев: Костов е малко черно човече от Марс

28.09.2012  

Автор: Деси Боцева

Богомил Манчев е емблематична фигура в българския едър бизнес и енергетиката. Роден е в София през 1957 г. През 1985 г. се дипломира като магистър в катедра „Топло- и ядрена енергетика" на Енергомашиностроителния факултет на Техническия университет - София. След дипломирането си постъпва на работа в оперативното звено на „АЕЦ Козлодуй". От 1988 до 1992 г. работи като научен сътрудник в БАН. До 2002 г. е управител на „Риск инженеринг". След преобразуването му в акционерно дружество Манчев заема поста изпълнителен директор. В същото време е и председател на Българския атомен форум „Булатом". Потърсихме Богомил Манчев във връзка с рестарта на АЕЦ „Белене", американския инвеститор, който поиска проекта, и бъдещето на централата. Самият Манчев пък чрез „Риск инженеринг" е подизпълнител на „Белене".

Г-н Манчев, проектът АЕЦ „Белене" беше прекратен скоро. Изненадващо ли е това, че сега той е на път да бъде възобновен?

Няма нищо изненадващо. Аз казах отдавна, че извън това, което се случва около проекта, той си остава търговски продукт. Един продукт, когато е смислен, за него винаги ще има интерес и ще бъде реализиран. В полза на държавата е това да се случи. Ние се намираме точно в тази фаза - появил се е някой, който известно време е разсъждавал върху проекта, търсел е реализации, недостатъци, възможности и след това е преценил, че той може да инвестира в него. След като държавата се е отказала от проекта, инвеститорът е изявил желание да го купи. Първата стъпка вече беше направена. Представители на американския консорциум се появиха пред българската общност, казаха кои са и какви са им намеренията. Основният акционер в консорциума е инвестиционният фонд „Куантум груп". Всъщност това е финансовият инвеститор. Този фонд създава проектната компания „Глобал пауър консорциум", в която ще участват и други компании, които ще изградят „Белене". „Куантум груп" е създаден през 2004 г., със седалище в Ню Йорк. Това е един от най-големите инвестиционни фондове в Америка с 40 млрд. долара инвестиции за 2011 г.

Според лидера на ДСБ Иван Костов инвеститорът е съмнителен и водените в момента преговори са преговори с НЛО.

Г-н Костов е малко черно човече, паднало от Марс. Инвеститорът не е съмнителен, тук говорим за голяма стабилна компания, която поема конкретни ангажименти. Няма нормален човек на Земята, който ще се захване с такъв голям и скъп проект, ако не е сигурен, че той има бъдеще. Така че е време да се спре с манипулациите.

Компанията чисто американска ли е?

Компанията е 100% американска. Капиталите са американски и собствениците са американци. Разбира се, нашата държава има опция да остане с дял в проекта, стига да поиска това. Но мажоритарният собственик ще са американците. Те казаха открито: „Дошли сме да купим проекта. Ако държавата иска, може да има дял в него." Важното е, че всички въпроси, които касаеха лицензирането, са решени. Няма нито един останал въпрос. Интересът на американците е повече от ясен.

Казвал съм  многократно, че проектът има своята икономическа целесъобразност. Защо не е направен досега, е въпрос към други хора, не към мен.

Какво точно ще направи този консорциум?

Консорциумът прави всичко от начало до край - купува и реализира изцяло проекта. Инвеститорът купува проектната компания с нейните активи и пасиви, подготвя изграждането и започва реализация, като трябва да покрие всичките изисквания.

Американците ще платят на Русия направеното оборудване. Това означава ли, че искът от страна на Москва към България ще бъде отменен?

Това е една от целите. При първите разговори стана ясно, че ако българската страна се съгласи консорциумът да реализира този проект, той е готов да реши с „Атомстройекспорт" всички арбитражни въпроси.

По какъв начин вашата фирма „Риск инженеринг" ще участва в проекта „Белене"?

Ние оставаме подизпълнител. Фирмата ще е архитект-инженер към американската компания. Работата ни е да осъществяваме контрол на техническата част на проекта и да следим за грешки и неизправности.

Последната обявена цена на „Белене" беше 10 млрд. евро. Такава ли цена ще платят американците?

Сумата от 10 млрд. евро не е вярна, но това е друга тема. За нас няма никакво значение те колко ще платят.

Ако проектът е изцяло частен, как ще се регулират цените на тока? Няма ли опасност от прекомерно поскъпване?

Цената на тока не бива да ни притеснява. Американците няма да сключат с държавата договор за изкупуване на енергията. Тоест произведеното ще бъде пуснато на свободния пазар - той може да е много скъп, може да е много евтин, това е риск. Как ще реализира произведената енергия, си остава проблем на консорциума. Но това не е нещо ново. Никога по проекта „Белене" не е имало условие НЕК да изкупува енергията. Така че пак казвам, рискът си остава за инвеститора.

Хубавото е, че вече има някой, който иска да поеме този риск. В крайна сметка държавата също може да си остави дял, това тя трябва да реши.

В настоящата ситуация има ли нужда от референдум за „Белене", който бе поискан от БСП?

Не виждам смисъл от референдум. Такъв не е нужен, при положение че проблемите са решени. Трябва да се знае, че инвеститорът ще поеме разходите, които НЕК е направила до момента по „Белене". Тоест държавните разходи по проекта излизат на нула, все едно никога не са правени. Единственото, което американците не са длъжни да плащат, е поддържането на площадката на централата през цялото това време. Те нямат отношение по този въпрос. Държавните разходи ще бъдат покрити, искът от Русия ще бъде прекратен и кредитното и финансовото състояние на проекта ще бъдат блестящи. Това е резултатът, който ще се получи. Държавата ще има на територията си нова атомна централа. На място ще работят 11 000 души, а в целия процес ще бъдат заети 50 000 души. 2 млрд. евро ще спечелят български компании за изработка на цимент, стомана, храна, облекла и др. Освен това държавата ще си получава преките данъци от компанията.

Това, че започва „Белене", ще попречи ли на реализацията на 7-ми блок на „Козлодуй"?

Те са два различни проекта и не бива да се противопоставят. Докато „Белене" беше спрян, идеята за 7-ми блок беше много добра. Сега имаме големия шанс и двата проекта да станат - единият - държавен, другият - частен. Ако се стигне до обява и избор на технология и инвеститор, проектът за нов блок на сегашната централа има право да съществува.

Проблемът е обаче, че предстои да се извърви много дълъг период от време, за да се реализира този проект. Всичките лицензи, трябва да има ОВОС, трябва да има публични защити у нас и в Румъния. Докато минат всички тези неща и се обяви международен търг за избор първо на инвеститор и после на технология. Целият процес до стартиране на новия блок ще отнеме около 15 години. Това означава, че той може да тръгне едва през 2027 г.


http://www.vsekiden.com/124315
-------------------------------------------------

Костов: Русия ни напляска с инвеститорите за "Белене"

28.09.2012  

Автор: Vsekiden.com

Това е сценарий на Кремъл, отсече Командира

Иван Костов отново отправи остри реплики към новия американски инвеститор, проявил интерес да строи "Белене" и заяви, че партията му няма да подкрепи решение за рестарт на проекта. Сега изглежда, че Русия пляска България с тази инициатива. Така шефът на ДСБ  перефразира заплахата на Симеон Дянков, че страната ни ще напляска Москва в процеса срещу изграждането на АЕЦ "Белене".

Зад този проект стои Русия и правителството в Кремъл, те си правят шега с България, отсече Костов. Той върна топката на шефа на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който го нарече малко черно човече и заяви, че бизнесменът не може да води сериозни американски инвеститори. Костов и припомни, че в Уикилийкс са изтекли любопитни данни за Манчев.

Правителството ще бъде вкарано в разговори със съмнителни субекти, което ще направи от България много несериозен партньор в очите на ЕС. Страната ни се вкарва в интригата без яснота дали инвеститорът е в състояние да изгради и продава ток от АЕЦ „Белене", каза Костов. Според него "така наречените" американски инвеститори могат да се окажат абсолютно неизвестни за американското посолство.Командира изтъкна, че има канали за информация в Департамента по енергетика на САЩ, сенатори и конгресмени.

Те казват, че това е шега, отсече лидерът на ДСБ. И предвеща, че резултатът ще бъде спирането на разглеждането на документите за злоупотребите и пропъждане на инвеститор за евентуален седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Най-нормално е да се попита департамента по енергетика дали би дал референции за този инвеститор, отново настоя тъмносиният шеф. Според него подписката, която събира ГЕРБ в парламента ще предизвика много вредни последици.Костов разкритикува премиера Бойко Борисов, че изпитва страх от Русия, която най-вероятно ще се изправи на изборите срещу него.

Вече стана ясно, че БСП ще загуби референдума и затова беше задействан този сценарий, каза лидерът на ДСБ. Русия е на праг за сериозно отстъпление при енергийните доставки. В момента ние купуваме газ за 550 долара. В САЩ цената е под 100 долара, а ако се направят запаси, цената ще падне 70 долара. Ако в Европа също се появи газ, ще се създаде възможност да се изградят парогазови централи. Между Израел и Кипър ще се появи огромно газово находище, Турция ще пусне газа от Средния Изток, а ще се появят и залежи от шистов газ.

----------------------------------------------------------- 


 Исландия победи финансовата криза, арестува банкерите

Исландия е с "изненадващо" силно възстановяване от финансовата криза, уроците от което може да послужат на други страни в подобно положение, казаха от Международния валутен фонд...

Предаността на Исландия към тази своя програма, решението й да прехвърли загубите на притежателите на облигации, а не на данъкоплатците, както и поддържането на системата за социално подпомагане, което предпази безработните от недоимък, помогна на нацията да премине от колапс към възстановяване, твърди базиран във Вашингтон фонд.

Исландия отказа защитата на кредиторите в своите банки, които се провалиха през 2008 г., след като техният дълг се разду до 10 пъти спрямо размера на икономиката. Тогава острова взе решението да се предпази от изтичане на капитали чрез ограничаване на движенията на валутите. Това позволи на правителството да предотврати спекулативна атака, замразяайки "кръвоизлива" на икономиката. Което от своя страна помогна на властите да се фокусират върху подпомагане на домакинствата и бизнеса.

Ето и някои детайли от процеса.

В напрегнатата обстановка на 2010 г. исландците отказаха да платят дълга, направен от финансовите акули. Коалиционното правителство започна разследване, за да определи правните отговорности за фаталната икономическа криза. До сега са арестувани няколко банкери и топ мениджъри, тясно свързани с високи рискови операции.

Междувременно Интерпол издаде международна заповед за ареста на Сигурдур Ейнарссон, бивш президент на една от банките. Тази ситуация доведе до това, изплашени банкери и мениджъри да напуснат страната масово.

В този контекст на криза, група от хора бе избрана, за да изготви нова конституция, която да рефлектира поуките и да замени действащата в момента (базирана на датската) конституция.

За да направи това, вместо да търси експерти и политици, Исландия реши да се обърне директно към хората, тъй като те са, които имат суверенна власт над закона. Над 500 исландци се кандидатираха да участват в това начинание на пряка демокрация и да напишат нова конституция. От тях бяха избрани 25 души без партийна принадлежност, включително адвокати, студенти, журналисти, фермери и представители на синдикатите.

Наред с другите промени тази конституция ще призове за защита на свободата на информацията и изразяването, в законопроект, който има за цел да направи страната сигурно убежище за разследващата журналистика и свободата на информация, където източници, журналисти и интернет доставчици са защитени.

В това начинание хората ще решават за пръв път бъдещето на страната, докато банкери и политици ще наблюдават от кулоарите трансформацията на една нация.

http://www.epochtimes-bg.com/2012-03/2012-08-24_01.html

-------------------------------------------------------------------

МП: Накарах се много на депутата от #ГЕРБ, говорил за #данък върху пенсиите

© МС/Пресслужба

28/09/2012

СОФИЯ (PIA) — —

Дянков, вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много и вижте свържете се с нашата парламентарна група там и по такива теми, които не само, че не са обсъждани, не само, че ако се вземат като решение, това е тежко политическо решение и трябва да заседава Изпълнителна комисия, Министерски съвет, за да кажем, че е така.

Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет в сряда, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието.

По думите на първият партиен и правителствен ръководител, да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто “тотален удар срещу мен, вас и партията”.

“Така, че изрично като направите група това да им бъде казано”, – разпорежда министър-председателят.

МП Бойко Борисов заявява още:

“Да, има теми, по които могат да обсъждат колкото искат, но техни идеи преди да са минали през нашето одобрение и то особено такива, които просто звучат скандално дори. Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска. Цветанов, ти също по чисто партийна линия. Не могат да се правят такива изказвания, които се вземат и гледам по телевизиите сутрин вървят само надписи: „ГЕРБ предлага данък върху пенсиите“. Защо, защото някой се сетил, че може да експериментира и да си говори там. Имат достатъчно време на трибуната в парламента да си говорят, ама колкото искат, по хиляди теми, които се обсъждат в парламента. “

http://pressclub.bg/institutions/20120928/news-112433

----------------------------------------------------------------

Alexander Simov

Днес (за пореден път от началото на вечността насам) старият репортер се осъзна класово. Покрай Софийския университет видях една солидна група от юпита (мъже и жени), които говореха на всичко друго, но не и на български език. Вместо за работни места, те говорят за корпоративни позиции и за "релевантни на позицията сиви-та" (WTF???), говорят за някакви митични същества от постмодерната мениджърска митология "ейчари", "пиари", "су-хари" (добре де, последното си го измислих). Този шибан новговор може да ти унищожи съзнанието като свръхдоза хероин. То вероятно заради това костюмарите мязат на зомбита. И тогава старият репортер схвана, че всъщност светът винаги ще се дели на две революционни класи, които стоят дори и над политическите разграничения - на глътналите по два бастуна зомбита и на лежерните свободни маргинали, които искат от света не точно кинти, а свободно време за бира и удоволствия...:)))) Осъзнай се класово!

----------------------------------------------------

Reneta Kazarska

‎"Амбицията е тъпо оправдание, затова, че нямаш достатъчно разум, за да бъдеш мързелив."

Стивън Райт

----------------------------------------------------------

Валери Величков

Казах на мъжа ми да се разведем цивилизовано, като приятели, тихо и мирно. Обаче не! Дойде пиян, доведе оркестър и още една сюрия негови приятели от кръчмата...:-Р

-------------------------------------------------------

ЦИРКЪТ С НЕПЛАТЕНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ОТ ИГУМЕНА НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР - ПОРЕДНАТА ИЗЛАГАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА
УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,
НАПОСЛЕДЪК ЦИРКЪТ С УПРАВЛЕНИЕТО НА БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР СТАНА ХЕМ ДОСАДЕН ХЕМ ПОЗОРЕН!
ОСВЕН ЧЕ ИГУМЕНЪТ БИЛ ЛЮТ КАТО ДИВ АРНАУТИН, НЯМАЛИ СЕГА 1000 ЛЕВА ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ?
ПА СЕ ПИТАМ ЧИЕ ПРОТЕЖЕ Е ИГУМЕНЪТ И КАКВИ ЛИ АНТИБЪЛГАРСКИ ЗАДАЧИ ИЗПЪЛНЯВА, ТА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАЗИГРАВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА!
ТОВА АКО Е СТАНЕЛО ПО ВРЕМЕ НА ЦАР СИМЕОН ИЛИ ДРУГ НЯКОЙ НАШ БЪЛГАРСКИ ЦАР , ДОСЕГА ВРАНИТЕ ДА СА ИЗКЪЛВАЛИ ПРЕГРЕШИЛИЯ ВЛАДИКА!
А НИЕ ИСКАМЕ БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ДА ПОМОГНЕ НА ПОРОБЕНИТЕ БЪЛГАРИ В СЪСЕДНИТЕ СТРАНИ И ДА ЗАЕМЕ ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ!
ТАЗИ ЦЪРКВА С ТЕЗИ ВЛАДИЦИ НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВИ ТОВА!
КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ДА СЕ НАМЕСИ В БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА И ДА Я ПОСТАВИ В УНИСОН С БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!
ДА НЕ ГОВОРИМ , ЧЕ 1000 ЛВ СА СМЕШНА СУМА ЗА ВСЕКИ ОТ ВЛАДИЦИТЕ!
ОСОБЕНО КАТО ИМ ГЛЕДАМЕ КОЛИТЕ, ЧАСОВНИЦИТЕ И ЗЛАТОТКАНИТЕ ОДЕЖДИ, КОИТО ХИЧ НЕ ПАСВАТ НА ПРИМЕРА НА ХРИСТОС И НЕГОВИТЕ АПОСТОЛИ!
ВИЕ КАК МИСЛИТЕ?
НА СНИМКАТА :ХИЛЯДОЛЕТНИЯТ БАЧКОВСКИ МАНАСТИР, КОЙТО ЗАСЛУЖАВА МИЛИОН ПЪТИ ПОВЕЧЕ УВАЖЕНИЕ И ПОЧИТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ СВЕТИ СИНОД.
Н.ГРИГОРОВ

------------------------------------------------------

Emilia Trifonova

ВЕЧЕР НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ-ПЛЕВЕН

ЗА ДА СЕ ПОТОПИШ В АТМОСФЕРАТА НА ДУХОВНОТО,НА МУЗИКАТА,В МАГИЯТА НА ДУМИТЕ ,

НЕ СЕ ИСКА МНОГО.

Само ако си бил на срещата на Дружеството на писателите ,Плевен в художествена галерия Изложба-дарение “Светлин Русев“, за откриване на творческия сезон.И особено на твой празник-рожден ден.По –голям подарък от това, здраве му кажи.Мъдри думи, изречени от велики хора бяха цитирани от водещата на срещата Албена Иванчева.Топли приветствия бяха поднесени от председателката на дружеството Лалка Павлова,сърдечни пожелания за творческо вдъхновение.Вдъхновение, което те залива с нежна топлина в компанията на хора изливащи душата си върху белия лист.Душа,изстрадала повратностите на делника,душа,докоснала вълшебството на любовта,душа за всичко.

В къщата на писателите срещата продължи на чаша вино.Тук усещането за близост ,усещането ,че си си у дома, при семейството си се засилва от миризмата на онези възрожденски къщи ,с миндерчетата,с вратите и таваните от дърворезба,с подредбата в битов стил.И всичко това направено с общи усилия на членовете на дружеството.Там те на чаша кафе споделят своите творчески планове .Там всеки с нещо допринася къщата да стане по уютна като един общ дом,в който се прибираш за да си починеш.

Да се потопиш в атмосферата на духовното не се иска много,само едни хора,обединени от общата любов към думите,подредени в стих.Думи ,които те карат да се чувстваш различно.Думи,които докосват струни на душата ти.И една къща,вградила времето в своя неповторим стил, запазила миризмата на българското от много години напред!

Емилия Трифонова

Плевен

27.09.2012

--------------------------------------------------

наталия петрова

Спас Колев

“Росатом”: Чакаме предложение

Руската корпорация "Росатом" е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на "Глобал пауър консорциум", заяви за БНР говорителят й Сергей Новиков. Появата на частен инвеститор за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.
"След като има инвеститор, готов да построи централата без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна - това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Предложението е интересно и заслужава внимание", каза Новиков. По повод информацията, че се водят преговори между частния американски инвеститор и "Атомстройекспорт" за откупуване на проекта, той заяви: "Засега такива преговори не се водят, но това не означава, че не могат да започнат. Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строи "Белене" с частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, ще го разгледаме." Новиков обаче изрази опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене", или наистина става дума за реална идея за построяването на втора АЕЦ в България.

-------------------------------------------------------

Milena Fuchedjieva

няма нищо по-хубаво и по-голям смисъл от децата. големи, малки, всякакви, те са живота и доказателството, че си живял. книги, филми, бурми, банички, сгради, дрехи, коли, всичко се купува и продава. но да си купиш удоволствието от това да видиш детето си да се развива правилно и щастливо, бие дори любовта:)

ура!:)))))))))))

--------------------------------------------------------------

наталия петрова

България пропада, защото на отговорни постове се поставят неподходящи хора, хора без познания, но на място, което дава възможност да манипулират и лошото е, че дори не го правят съзнателно, защото не го осъзнават, но това е още по опасно, защото този процес върви от горе на долу .Казвам го, защото попаднах в тази ситуация и просто отстрелях лекторката, защото така промива мозъци , макар и несъзнателно, като самата тя е с промит мозък .Хора, не позволявайте подобно нещо, защото ще се самоизядем сами така !Тревожно трябва да се бие камбаната и да се промени всичкото това нещо, като се смени системата и се заточат некадърниците, там, на остров Белене !

---------------------------------------------------------------

ЗАГАДКИТЕ НА МИРО

27 септември - 5 *****

Унесен в подготовката на нови пътешествия, и какви ли не други неща, аз забравих да пускам от време на време моите загадки...Не, не съм се отказал, затова реших днес да ви дам една по-трудна - асоциативна...Моля Борката Кожухаров и Ана Лазарова да не се включват в отговора, щото вероятно вече са го познали...

И така - какво е общото между тези две снимки...Ха да ви видя сега...Връзката е малко шантава, ама трябва да развинтите малко въображението си...

Ха наздраве от мене по този случай...

 


---------------------------------------------------

Rada Aleksandrova

Вчера от Sofia

За позитивното и негативното.Значи едно време имаше оптимизъм и песимизъм и съответно първото беше хубаво и се толерираше, а второто - много лошо.Сега може би под влияние на запада или кой знае трябва да сме позитивни.Значи.Нямам нищо против, но мисля че е по-добре да сме адекватно реагиращи на света и нашия живот.Напомпаният, изкуствен позитивизъм не мисля, че може да свърши някаква работа в така разположеното ни общество.Ако сме критични - негативни ли сме?Стигна се дотам, че един приятел,който цял живот ме е харесвал стиховете това лято ми каза,че били негативни.Не мога да се съглася.Не съм съгласна и да се прикачват такива надписи на хора,които изразяват болката си от ставането у нас - Да не мрънкате. Да не се оплаквате и т.н.Извинете, тези изрази вършат работа на настоящите ни грабители.Хората,които живеят с 250 лв. пенсия или доход или с по-малко не мрънкат,когато казват в какъв ужас се е превърнал живота им. Те просто казват истината.