Статуси и връзки във Фейсбук на 1.10.2012

Български флотски офицери
Български флотски офицери

на пристанището в град Кавала, февруари 1944 г. От сайта ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ

Към Видин и Дунава на разходка по листата.
Към Видин и Дунава на разходка по листата.
Снимка: Христо Блажев

 

 

Мариана Атанасова

 

За мен светец е този, който се държи почтено в непочтено общество. /Кърт Вонегът/

-----------------------------------------------

Dimitar Popov

‎1-ви октомври е Международен ден на музиката и поезията, както и Международен ден на възрастните хора. Честито на тези, които празнуват!

-----------------------------------------------

Alexander Simov

Аллах да поживи Блогър и тяхната статистика за това от кои страни четат блога ми. И така моят топ 5 на страните, които ме четат е: 1. България (човек не е пророк в собственото си село, ама все пак помага да пишеш). 2. САЩ (хелоу, Памела). 3. Руска федерация (конечно, конечно). 4. Обединеното кралство (оф корс, оф корс). И сега се дръжте днес на пето място категорично ми е излязъл Китай! Какво да ви говоря - вече се чувствам гражданин на света. Четат ме от великите сили, значи съм заслужил мокър бар на работното си място, нали? :))))))))))

----------------------------------------------

Petya Velcheva

Живот..сцена, театър, постановки....о, а артистите – те са много добри!!! Те плачеха, разделяйки се...Дълго не можеха да се откъснат един от друг... Той заминаваше в командировка в чужбина за седмица, а тя отиваше при майка си на село... Следваща им среща, беше още по-бурна...на другия ден...на плажа...в Албена... Съдбата понякога е гадна!

----------------------------------------------

Petya Velcheva

КАНАДЦИТЕ ОТ „ДЪНДИ” ИЗНАСЯТ ЧИСТО ПО 15 МИЛИОНА ДОЛАРА В БЪЛГАРСКО ЗЛАТО ВСЕКИ МЕСЕЦ БЪЛГАРИЯ СТАНА ЗА СРАМ В КОНЦЕСИИТЕ, В ЧУЖБИНА ВЗИМАТ ПОНЕ 60% В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. САМО ГЕРБ ОСТАНАХА ВЪВ ФЕН КЛУБА НА НАГЛИТЕ „ИНВЕСТИТОРИ”. Докато редовия българин с треперещи ръце всяка седмица следи фиша си за спортния тотализатор, канадците от „Дънди Прешъс Металс”, най-редовно, всеки Божи месец удрят шеметен джакпот зад притворените очи на българската държава, изнасяйки над 13 милиона долара в злато! И това по официални данни.

--------------------------------------------------

Vladimir Lukov

МЛЕЧНИЦА

Аз не зная твоя сой сред гъбите
и защо си млечна, а и люта…

Нека други да си точат зъбите
и се хранят с тебе до насита.

Нека дирят твоя вреден двойник…
Моят е във мен. Не го познавам.
Зная само, че е страшно злобен.
А за твоя знам, че в теб го нямаш.

Нека търсят корена ти спорен...

Те ще видят, че и там си божем
гъба във зачатък тъй безспорен
както е стихът ми в мен положен.

Но да видят – бих ги посъветвал –
как дори в човешки тор съзряваш...

Как като лампада после светваш
чудом да се чудят за наслада ли!?...

Из "Следи от вятър", 2007 г.

----------------------------------------------------------

Христо Блажев

От вчера бях изпаднал в странна апатия, нормално след края на нещо чакано дълго като Ratio. Но един разказ на Маркес - "Светлината е като водата" - от сборника "Дванайсет странстващи разказа" ме извади в миг и ме зареди с енергия за действие. Ето това е магията на литературата.

-------------------------------------------------------

Ivo Hristov

Получих покана за се присъединя към групата "Време е за възстановя СДС"!!! Приемам го като чудесна проява на чувство за хумор...

-------------------------------------------------------

Бойко в Алма Матер: Пишете проекти понеделник,

1 октомври 2012

Откриха учебната година с библиотека за 3 млн. лв.

Да пишат проекти и да усвояват европейски пари поиска премиерът Бойко Борисов от висшите училища при откриването на учебната година в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. „Обичаме да говорим за образование, но само два университета са се възползвали от оперативната програма и са успели да реализират проекти”, каза Борисов. И отбеляза, че „масово образованието не е на нивото, на което ни се иска. Преподавателите трябва да мислят повече по този въпрос.

Всички, които завършват и идват или в държавата, или в частните компании, пропуските в образованието стават пропуски в работата и в реализирането на проекти.”

С нова библиотека „Филологии” започва учебната година в Алма Матер. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността му е близо 3 млн. лв. „Това е една съвременна библиотека, след като построихме инфраструктурата около университета – улици, цветя, метро”, коментира премиерът. „Сега, когато вие идвате на училище, виждате градинките, цветята, булевардите и отвсякъде можете да дойдете с метро“, обърна се Борисов към студентите. И подчерта: „Ние сме, за да приведем това в изпълнение”.

Министър-председателят изтъкна колко важна е инфраструктурата за България. „Не може в 21-ви век ние да спорим трябва ли да има магистрали, или не. В другите европейски държави хората казват вече „стига магистрали, ще строим ЖП линии, защото е по-екологично”. Ако е било лесно да се построят тези 7 магистрали, за които говорим, досега да са ги построили предните управляващи”, подчерта той.

За откриването на новата библиотека премиерът дойде в Алма Матер с просветния министър Сергей Игнатов и със строителния Лиляна Павлова.

Ректорът се оплака за пари

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев не пропусна да се оплаче от липса на пари. Тонът му обаче беше по -умерен от обикновено: „Нещата се променят, но не със скоростта, с която ни се иска. Бюджетът на университета беше драстично съкратен, но за следващата година се надяваме да получим по-висока сума. Ще можем съвсем малко да вдигнем заплатите, но в никакъв случай това няма да компенсира поскъпването на живота”, каза ректорът.

По отношение на факта, че студентите излизат от ВУЗ-а неподготвени за работа по специалността си, той коментира, че винаги е бил противник на идеята, че в бакалавърската степен трябва да се получават всички знания, необходими за работа. Това било задача на допълнителните квалификации. Тези, които избират да учат в чужбина, не го правят заради по-добро образование, а защото шансовете за развитие там са по-добри, каза проф. Илчев пред БНР.

Той сподели задоволство от новата библиотеката и благодари на работещите в нея, че са „измъкнали” 600 000 тома. „Това са книги от най-големия в момента научен проект в СУ – хуманитарния комплекс „Алма Матер”, който е един от трите най-големи проекта, финансирани не от европейски пари, а с парите на българския данъкоплатец”, каза ректорът.

От Дружеството на турските студенти в България се бяха подготвили с лозунги към официалните лица с надпис: „Очакваме вашата подкрепа за признаване на българските дипломи в Турция”.

----------------------------------------------------------

Без референдум няма проект, депутатите да го сложат във фризера

 

 

Снимка: cross.bg

Никакви преговори с инвеститори за АЕЦ „Белене“, преди да се проведе референдум за строителството на Втора атомна, отсече президентът Росен Плевнелиев. Депутатите не бива да дават мандат на правителството да води разговори, защото допитването е влязло в процедура, каза още държавният глава.

БСП вече внесе подписка с искане за референдум в парламента, проверката им показа, че 24% са невалидни, но минимумът от 500 000 парафа, изискван по закон, е надминат. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пък съобщи, че искането на БСП вече е разпределено на Комисията по правни въпроси като водеща.

Ден по-рано при парламентаристите дойде изненадващо представител на регистрираната в САЩ „Глобал пауър“, който заяви инвестиционен интерес към „Белене“. Цачева мигновено заяви, че депутатите ще упълномощят икономическия министър Делян Добрев да стартира преговори. Герберите внесоха решението си за това в деловодството на парламента, предстои документът да влезе в пленарна зала. Междувременно министър-председателят Бойко Борисов постави 7 условия пред хипотетичния инвеститор, сред които и депозит от 200 млн. евро или долара. Властта поиска и справка за „Глобал поуър“ от Вашингтон. Резултатите от нея още не са пристигнали.

„Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да има допитване до хората“, категоричен бе обаче Плевнелиев днес при откриването на учебна година в Техническия университет в София.

„Като президент смятам, че първият референдум в историята на демократична България скоро ще бъде факт. Но като инженер знам, колко е важно хората да направят информиран избор. Първият истински референдум заслужава истински дебат в парламента“, допълни държавният глава. Всички съмнения да се разчистят, всички цифри, параметри – на масата. Кой какво е свършил, колко струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение? Нека да отговорим на тези въпроси, нека направим един смислен дебат в парламента и публичното пространство, каза още той.

Президентът апелира за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор на референдум. „Нека никога повече решения за българската енергетика да не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор. Трябва да се съобразим с Конституцията. Законите не ни разрешават да стартираме референдум за конкретни проекти. Още повече, че освен АЕЦ „Белене”, ние имаме и АЕЦ „Козлодуй”. Следователно, въпросът на референдума трябва да бъде и по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не? По-инженерски. Или, ако се търси конкретизиране на площадката, то те са две, и тогава въпросът би следвало да бъде – да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще, чрез изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй или Белене? Да или не. Депутатите могат по закон, и са длъжни, да редактират въпроса, защото така, както е зададен в момента, той е некоректен и непълен, поиска държавният глава.

-----------------------------------------------------------

Диана ЛУНА добави нова снимка.

 

 -----------------------------------------------------------

Петър Величков

Български флотски офицери на пристанището в град Кавала, февруари 1944 г. От сайта ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ

 (виж снимката встрани)

 ---------------------------------------------------

Galina Stefanova

У меня на холодильнике записка : " Всё ,завтра бросаю жрать !!!" Каждое утро ,когда подхожу к холодильнику и вижу эту надпись ,я думаю :хорошо,что завтра не сегодня. -------------------------------------------------------

Anton Todorov

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/09/30/1916422_frenski_departament_opitva_da_izgoni_romi_ot_obekt_v/ "Ромските семейства обитават по-специално подножието на огромен хълм от сгурия в минния басейн на Нор/Па-дьо-Кале. Според местните власти в зоната има специални растителни и животински видове, които могат да пострадат от "съжителството" със самонастанилите се роми". Такова двуличие в гигантски размери-правните фундаменталисти от разните соросовъдни организации могат да брулят България да плаща за щяло и нещяло, а тук директно си казват, че дори растенията не могат да понесат циганския тертип на живот. Френски департамент опитва да изгони роми от обект в списъка на ЮНЕСКО www.dnevnik.bg Според местните власти в зоната има специални растителни и животински видове, които могат да пострадат от "съжителството" със самонастанилите

----------------------------------------------------------

Valery Naidenov

Защо Станишев стана президент на ПЕС? Причините са две. Първо, защото докато управляваше водеше дясна политика, както и другите социалдемократи. При това най-дясна от всички. И второ, защото успя навреме да скочи от трамвая и да връчи горещия картоф в ръцете на десницата. С това се оказа най-хитър от всички. Много ясно, че ще го боготворят.

-----------------------------------------------------------

Anastasia Toneva

John Art знаете ли че...

...комплексът за непълноценност при идиота се изразява в това, че се счита за недостатъчно кръгъл?

...нищо не е толкова заразително колкото смехът на шефа?

...е по-добре да седите в малка задимена кръчма, отколкото да работите в голям светъл завод?

-----------------------------------------------------------

Христо Блажев

Към Видин и Дунава на разходка по листата.

(виж снимката встрани)

-----------------------------------------------------------

Лидия Янковска

Октомври,месецът начало на сезона на празниците! Като започнат сега та до юни все трапези,а след това големия купон- изборите! Весело изкарване!

---------------------------------------------------

Vili Marinova

От няколко дни ни заплашват,че найлоновите пликчета за еднократна употреба ще поскъпнат...Много важно,аз и без това покупките си ги събирам в шепичка...

----------------------------------------------------

Sali Bairaktarov

Как се менят времената!Нашето поколение масово приличаме,на комшиите,а сега децата ни са, досущ като най-близките ни приятели от фейсбук.Какво ли ще е положението при по следващото поколение се питам и чудя?!

---------------------------------------------------

Sonya Todorova добави нова снимка.

 

---------------------------------------------

Гигантска огнена комета ще прелети край Земята

Posted by admin

НОВИНИ

понеделник, октомври 1, 2012 

 

 

Снимка: cross.bg /КРОСС/

Гигантска огнена комета, която е 15 пъти по-ярка от Луната, лети с пълна сила към Земята. Очаква се космическото тяло да мине на 62 млн. км от нас. Учените обаче успокояват, че няма опасност за планетата ни. Въпреки това обаче заради внушителната й маса и скорост, тя може да окаже косвено влияние върху Земята и хората.

-----------------------------------------------------------

Vessela Kulev

Метежните вагини или Вагиналният метеж искат изведнъж посред ревизията нови адвокати, не били доволни от защитниците си. При всеки случай, както и прогнозирахме тук с компетентни хора, вероятността да им се намали присъдата е голяма. Още повече, че Медведев е поискал да им бъде намалена официално, вероятно ще им дадат 1 година, от която ще лежат няма и 4 месеца, тъй като ще им се приспадне престоят в предварителното следствие.

------------------------------------------------

Stefan Rusev

Ако се съди по силата на сирената от еврейското училище в съседство, война с Иран ще има. Всяка година ги тестват, ама такова чудо не е било. Мисля, подхождат сериозно.

---------------------------------------------

Ivan Bakalov

Тия ако знаят какви псувни отнесоха с тъпите си технически проверки. По колко пъти годишно ще ни мъчат ще ни мъчат с тези сирени? Не видяха ли вече, че работят? Тази година май за трети път. Или за втори?

----------------------------------------------------

 Петранка Евтимова

Съвременната кардиология позволява на жените по едно, а на мъжете по две алкохолни питиета на ден... за дълъг и здравословен живот. Обаче съвременната пенсия не позволява! Е това е. После, върви, че им живей дълго и здравословно.

-----------------------------------------------------------

Rada Aleksandrova сподели връзка.