Старите софиянци не обичат Динко

Bilyana Gospodarska

Старите софиянци не обичат Динко, щото е от Ямбол, русоляв е и е простоват. Говори диалектно и носи анцузи. Кореняците столичани обичат динковците да им пристигат на тумби, барнати в "рифле", с "авиаторски" очилца и по два айфона затъкнати в коланите и да са израснали под по-слънчево от софийското небе. У нас на 100 000 Динковци се пада по един проф. Увалиев.

При тях на 100 000 Алита се пада по един проф. Захи Хауас. В това отношение всички по света сме братя и сестри - споделяме едно и също съотношение динковци и алита срещу професори.

Шансът проф. Хауас да мигрира насам клони към нула, но тъй като истинските софиянци не разбират арабския диалект на Алитата, той им се струва опияняващ като четиристишие на Хаям, а носителите му - романтични лирически герои (нищо, че Хаям [е] персиец, то от жълтите павета разликите не личат) .

Динковският език ги дразни до изкъртване. Динко са готови да го оставят да се удави някъде край бреговете ни, да го тричат, даже биха му дали бежански статут приоритетно и биха го напъдили към Европата, за да не ги срами с анцузите си и да не тормози Алитата.

Това, което те не знаят е, че Динко наистина МОЖЕ да се разбере с Алитата при това без да ги бие. А дори и да ги понабие, ще му се отсърдят. Те са си равни, от една черга са.. Заедно могат да презират онея от жълтите павета колкото си искат и заедно може и да не им пука, че онея от жълтите павета ги презират тайно. Него биха го последвали и биха му се доверили. Защото всеки усеща фалша в патоса. Човек, който отказва правото на съществуване на Динко, няма как да е искрен във възхвалата си за Али.

А, да и още едно голямо преимущество има Динко. Все още не е поискал софийско жителство.