Път: : Кой кой е : Ш

Станка Шопова

Станка Шопова е родена в Бургас на 16 август, но смята за "своя град" Сливен, където е отраснала.

Казват, че шеметната комсомолска кариера на студентката от Сливен Станка Вангелова (Шопова по мъж) се случва благодарение на танц с Тодор Живков на един 8 декември. Не се знае с какво тя го омайва, но само след няколко дни става секретар на ЦК на ДКМС. На 24 декември 1981 г. е издигната за първи секретар. И любимка на Тато. Някои предполагат, че той вижда в нея починалата си дъщеря Людмила Живкова. Поне по прическите двете наистина си приличат. През 1986 г. вече е секретар на ГК на БКП в София. На 4 юли 1989 г. едновременно с Владимир Живков става завеждащ-отдел в ЦК на БКП. Сигурно е щяла  да расте още нагоре, но след 5 месеца покровителят й Живков пада от власт.

Шопова, която тогава управлява комсомола с желязна ръка, подпомагана все от мъже (Надежда Михайлова не е първооткривателката на тази практика), сега не се занимава с партийна работа. Няколко пъти активисти на БКП и БСП са се опитвали да я приобщят отново към политиката, но тя е отказвала.

Днес Станка Шопова е бизнесдама и общественичка, която работи за добрите отношения между България и страните от бившия СССР. След идването на демокрацията медиите рядко обръщаха внимание на Шопова - от време на време се твърдеше, че тя има ново амплоа - станала е поетеса и член на борда на Ортодоксалната банка. Бе съдружник на Добромир Гущеров, после стана партньор на тогавашния московски кмет Юрий Лужков.

Като шеф на   фондация "Устойчиво развитие за България"  през септември  2002 г. тя води  при премиера Симеон Сакскобургготски 29 руски главни редактори. Оовен шеф на фондация Шопова е и в съвета на директорите на агенция "Русия днес", която издава едноименния вестник и книги на руски политици.

Освен това (според регистрациите, публикувани в "Държавен вестник") тя е председател на съвета на директорите на "Орел-агро-холдинг", представлява "Орел-Агро" и "Орел-Агро-Русе". Член е на съвета на директорите на "Международна стокова и фондова борса "Запад-център-изток" АД. Тя е едноличен собственик на "М.А.Ш" ЕООД. Участва в "Българо-белоруски търговски дом" АД. Управлява и представлява "Булмед-97" ООД.

Станка Шопова има успешни търговски връзки и с Куба. След 1990-а година се заема да продължи при новите условия дейността на Асоциацията "България - Куба". През септември 2009 г. асоциацията за приятелство "България - Куба" е главен организатор на международна научна конференция ""Куба - 50 години достойнство и прогрес". "Нашата асоциация си партнира с много политически и обществени организации - и кубински, и български, с деловите, с научните кръгове" - разказва Ст. Шопова пред в. "Дума" /4.09.2009 г./.

Шопова е заместник-председател на Българския антифашистки съюз и в началото на юни 2007 г. организира митинг против посещението на американския президент Буш в София.

Понастоящем нейната фондация „Устойчиво развитие за България“ заедно с московския фонд „Сътрудничество“, строи вилно селище при устието на Камчия на площ от 62 декара. Проектът е изцяло финансиран от московския бюджет и е на стойност 120 млн. евро. Изпълнителен директор на "СОК Камчия" е Станка Шопова. Всъщност комплексът няма да заема площ от 62, а 450 дка от местността (природен резерват) "Лонгоза" при устието на р. Камчия. Близо 300 дка от терена са придобити от руското дружество от Държавната агенция по горите чрез замяна. Промяната в предназначението на терените приключи в средата на юни 2009.

Част от детския лагер на правителството на Москва в Камчия

Снимка: "Морски дневник", 11.07.2011

По официални данни в последните 7 години от горския фонд във Варненския регион са извадени 8 хил. дка гори, повече от 800 дка от тях около устието на Камчия. Руското дружество притежава общо 450 дка в района. Първите 128 дка заедно с хотел „Лонгоз“ СОК „Камчия“ купи през януари 2004 г. от частното „Камчия турс“. И двете дружества са част от „Холдинг Варна АД“. ( в. „Черно море", брой 3476, Варна, 25.06.2009).

 

Станка Шопова е омъжена, има син.

Източник: "Сега", 21 септември 2002 г.; Пенчо Ковачев "168 часа", 26.08.2011;  "Морски дневник", 11 юли 2011