Споразумението "Младенов"

В  Гербовата зала
В Гербовата зала
Снимка: Пресфото БТА, Георги Казаков

Отляво надясно - Желю Желев, Петър Младенов, Стоян Ганев (пред микрофона), Андрей Луканов, Станко Тодоров.

 Петър Младенов създаде един особен документ - Споразумение за мирен преход към демокрация, което трябваше да се връчи в ООН. Предвиждаше се Споразумението да се подпише от "всички регистрирани политически партии". Документът имаше чисто пропаганден характер и беше част от усилията на БСП да легитимира колкото се може повече политически играчи като участници в изборите. Целта беше да се разшири ветрилото на не-БКП партиите, в което се пръскат гласовете на избирателите.

Подготовката на Споразумението започна от 21 април, когато Младенов съобщи за намерението си. На 24 април Георги Спасов направи бележки по текста и даде принципното съгласие на СДС. Той беше говорител и имаше правото да представя позиция на НКС. На 4 май беше сложил резолюция върху проектоспоразумението – „Съгласни сме с него“. Елка Константинова беше писала до Младенов: „Като председателка на една мирна и толерантна партия, чиито членове са образовани, интелигентни и будни граждани, горещо подкрепям вашия апел и съм готова веднага да подпиша подобен документ.“ Самата дата на подписването беше уточнявана с Георги Спасов, с моя милост, с Петър Дертлиев и с Георги Аврамов.

Любопитното е, че Стоян Ганев държи листовете пред себе си за камуфлаж - на тях нищо не пише. Но той можеше да говори гладко, все едно, че чете. Петър Младенов е гневен - той не само вижда това, но е неприятно изненадан от развоя на събитията. Луканов гледа тавана. Той е знаел как ще реагира СДС. Станко Тодоров гледа празните листа, които така старателно държи Стоян Ганев, и преценява, че са написани с много блед шрифт. А Желев е унил. Той е в синхрон с увисналото знаме.

Подписването започна в 11 и 30 часа на 21 май. До вечерта предния ден в СДС бяхме решили да го подпишем. В 9 часа се състоя редовното заседание на НКС. Всичко вървеше обичайно, когато нахлу бай Борис Кюркчиев и веднага предложи да преразгледаме отношението си към Споразумението. Ръководството на Демократическата партия било решително против подписването. Било пропаганден капан на БСП. Започна бурно обсъждане и се взе решение да не подпишем.

Всичко вървеше по сценария на Петър Младенов, церемонията се предаваше директно по радиото и БНТ до момента, когато призоваха Желю Желев от името на СДС да сложи подписа си. Желю вече се беше подготвил, взе думата и аргументирано отказа.

След словото си Желев даде думата на Стоян Ганев, който изложи цялостно становище – откъде-   накъде ще подписваме споразумение да спазваме законите, когато това е задължение на всеки. Желев неслучайно даде думата на Стоян Ганев. Стоян можеше да държи реч за всичко, и то без бавене.

Организациите в СДС започнаха да отказват една по една, Петър Младенов загуби самообладание, Луканов, който стоеше до него, се опитваше да го успокои.