Солун-Лом

Много е вероятно блокадата на "гръцките фермери" на границата да е част от по-голяма геополитическа игра. Как 40-50 полупияни фермери ще блокират цяла магистрала?
И в същото време на входа на Македония няма блокада. Там върви магистралата Македония-Сърбия-Дунавски пристанища-Унгария...
В момента се планира общоевропейската мрежа от пътища. Тези пътища се оценяват статистически - преминали превозни средства по тях. Пътищата, които "спечелят" по брой преминали транспортни средства, ще получат европейско финансиране и ще бъдат вкючени в тази общоевропейска пътна мрежа.
Нашата магистрала "Струма" с доразвитие до Дунав и моста при Видин е конкурентна на македонско-сръбската магистрала и има по-добри възможности за стигане до Украйна, Полша и Прибалтика.
Предполагам, че има гръцко-сръбска договореност за конкуренцията между двете магистрали. Това ще да е причината на доста особено избраната "фермерска" блокада.
В същото време българското правителство жуми. То не разбира, че става дума за бъдеще, което чертае много десетилетия напред. Отказаха се от развитие на магистралата до Видин, отказват се от развитието на жп линията до Видин. Въобще не се планира тунел при Петрохан. Връзката Солун-Дунав беше развита още по времето на Живков. Ние, България, имахме част от солунското пристанище, Гърция имаше и градеше свое пристанище при Лом. Тези пристанища работеха поне до 1990 г. Тогава съм виждал лично и солунското, и ломското. Какво е станало по-нататък, не зная.
България (за 60-те години на миналия век говоря) планираше и трябваше да изгради пътната и жп връзката на своя територия, гърците на тяхна. Магистралата и жп линията трябваше да пресекат Балкана при Петрохан, като свържат Солун и Лом. Но това са минали работи.
Сега какво правим? Нищо и то точно обратното.
От една страна, ще загубим трафик и възможности за бизнес за милиарди, от друга, затапваме Северозападна България и я обричаме на пълно затъване.
Компетентните органи чрез своите механизми да се заемат с гръцката "фермерска" блокада, МВнР да предприеме дипломатическа офанзива, Московски да вдигне гарда, а Борисов да стори нужното. Моля българските медии да бъдат достатъчно активни по темата. Въпросът е съдбовен за развитието на страната.
Заедно с това съответните органи и граничното население да бъдат готови за посрещане по подходящ начин на "бежанци" на мястото на "фермерите".