25 май 2024г.

Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител, ден на Африка, ден на безследно изчезналите деца ....

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Кой кой е : П

Соломон Паси

Соломон Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и естетика Исак Паси.

1979 - завършва математика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

1980 - 1983 г. - работи във Факултета по математика в СУ "Кл. Охридски".

1984 - 1994 г. - научен сътрудник I степен в Института по математика при Българската академия на науките.

Доктор на математическите науки, 1985 г. Асистент по математическа логика и компютърни науки в факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".

Специализация по математическа логика в Тулуза, Франция, 1987 г.

Член на Независимо дружество "Екогласност" от 1989 г. Участник в работата на Кръглата маса (1990). Член-основател на Българския Уайлдлайф фънд от 1989 г.

1990 - 1991 г. - депутат от София в 7-ото велико народно събрание, избран с листата на СДС (Парламентарен съюз на демократичните сили). Секретар на Парламентарната група на ЗП (от Парламентарния съюз на демократичните сили) в 7 ВНС.
Съосновател и член на Зелената партия от 1989 г. Член на Изпълнителното бюро на ЗП, 1989-94 г. Говорител на ЗП, 1989-94 г. След изборите от 13 октомври 1991 г. я напуска поради неразбирателства с лидера на ЗП Александър Каракачанов.
Член на Националния координационен съвет на СДС, 1990-91 г.

Учредител /1991/ и председател до 2001 г. на Атлантически клуб в България, който работи за присъединяване на България към НАТО.

 

В пресата доби голяма популярност фактът, че Манфред Вьорнер се е возил на трабанта на Паси при посещението си в България.

  Манфред Вьорнер, 13 юни 1991г.  /снимка: Иван Салабашев - Галерия снимки на С. Паси/

 

Член-основател на ложата "Б’най Б’рит"-София от 1992 г.

Вицепрезидент на международната Атлантическата асоциация от ноември 1996 г.

2001 г. - в парламентарните избори през юни участва с листата на Национално движение Симеон ІІ и става депутат в 39-ото народно събрание. Влиза в кабинета на Симеон Сакскобуртготски като министър на външните работи.

Вицепрезидент на международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий".

2005 - участва в парламентарните избори с листата на НДСВ, става депутат в 40 НС от Бургас. Председател на Комисията по външна политика.

Февруари 2009 - издигната е кандидатурата му за генерален секретар на НАТО, първоначално от партията, към която принадлежи, НДСВ, а впоследствие - официално от българското правителство.

Март 2009 - информационни агенции от Азербайджан, Грузия, Молдова, Украйна, както и българската БТА, подемат инициатива в подкрепа на кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, като изпращат отворено писмо до президента на САШ Барак Обама. Според тях той има опит в защитата на непопулярни каузи - може да трансформира всяка правилна кауза в популярна, по честен и откровен начин да убеди най-заклетите си противници, има талант за общуване с широката публика и медиите. Изтъкват се и други негови качеста - той е визионер и деец, доказан мащабен мениджър, реформатор и лидер, загрижен за бъдещето на света. Той олицетворява динамиката на Нова Европа и региона. В писмото се допълва, че в навечерието на своята 60-годишнина НАТО има проблем с имиджа, нуждае се от имиджмейкър - посветен и с дарба, който да отвори Алианса широко към публиката. Паси е преминал тежки битки за спечелване на общественото мнение за непопулярни каузи (напр. изпращането на национални войски зад граница, приемането на чужди сили в страната - използвайки всички позволени средства, включително и да пилотира изтребител "Ф16"). Реформите, които назряват в НАТО днес, се нуждаят от пратеник с въображение и лидер като него, който ще осигури правителствена, парламентарна и публична подкрепа за промените. Те заключават, че Соломон Паси е перфектен имиджмейкър на всяка дейност, с която се захване. Той е човекът, който би могъл да осигури дори Нобелова награда за мир на НАТО.
 
Женен.

През февруари 2009 г. сключва брак с Гергана Грънчарова, народен представител от НДСВ в 39-ото и 40-ото НС, зам.-министър на външните работи / 2004-2005 г., септември 2005 -  март 2007 г./  и министър по европейските въпроси от 2007 г.  Гергана приема неговата фамилия и е вече известна като Гергана Паси.
(Предишната му съпруга е Бинка Пеева  - журналистка, основателка на първия частен вестник Репортер 7,  директор на "Връзки с обществеността"  в "Бояна филм".) От нея Соломон Паси има син Исак.
 

Вижте още: Сайт на Соломон Паси - публикации, дейности, видео, галерия на адрес:   http://www.solomonpassy.com/

 

***

От архива на Омда

Соломон Паси: Всичко, което говорим в България, се следи много внимателно от всички страни - 12 юли 2004 |Агенция "Фокус"