След всеки залез идва изгрев.

Veni Markovski

След всеки залез идва изгрев. 

След всяка буря облаците се разпръсват и небето става синьо. 

След всяка зима идва пролет. 

Така сме свикнали с кръговрата на природата, че ни е трудно да си представим нещо друго, нали? И все пак, "благодарение" на нашето собствено действие и бездействие, планетата се променя. Зимите са по-студени, лятото е по-горещо.

Така е и в отношенията между хората. Обществото се променя - недоверието е по-голямо, скептиците се срещат по-често, възпитаното поведение не е на почит, а думи като "толерантност", "разбирателство" и др.п. не са на почит. 

Обществото се променя не само в България, но и по света. Наивността на Запада се сблъсква все повече със суровата действителност. Културните различия не могат да изчезнат с една-две речи на избраните от нас държавни лидери. 

В такива странни времена, хората се обръщат към популистите, към шарлатаните, към онези, които "казват нещата такива, каквито са". Разглезените от цивилизационните придобивки граждани (на САЩ и ЕС) си мислим, че "народът ще разбере", че няма как някой да се върже на популизма, че уроците на историята са запомнени и грешките няма да бъдат повторени. Оставете надеждата си някъде отвън, на студеното. 

Тепърва ще имаме нужда от сериозно образование, от сериозни усилия да образоваме нашите близки, приятели, роднини... Да не говорим за непознатите, неприятелите и хората, с които нямаме общ родствен произход.

Ето защо на 1-ви януари не искам да ви кажа просто "Честита Нова година!", нито да се "измъкна" с клишетата за щастие и успехи, а да ви призная и призова най-добронамерено и най-разбиращо:

Очаква ни тревожна и трудна година. Ще трябва да напрегнем много сили и воля, за да преодолеем вълната на популизма. И дори ще е по-трудно, защото тази вълна не е сама. Има местна, българска вълна. Има и балкански популизъм. Има и европейски, а понеже сме членове и на НАТО, трябва да се съобразяваме и с щатския популизъм. За руския да не говорим, че там положението е по-тежко и от това у нас. И т.н., и др.п.

Срещу тези вълни сме изправени ние - народ без традиции в корабоплаването, без компас, податлив на елементарна пропаганда. Народ, чийто ръководители публично си признават, че са суеверни - при това докато палят свещи в църквата и целуват ръка на владици, известни с популизма си! Народ, който продължава да живее със спомени (фалшиви, разбира се!) за светлото и велико минало, което по магичен начин помпа националното самочувствие, вместо да ни кара да се вгледаме в днешното ни дередже и да потърсим причините не някъде извън нас, а там, където се намират - в София и Пловдив, в Каспичан и Враца, изобщо - навсякъде около и в нас.

Пожелавам ви (пожелавам си го и на себе си!) винаги да намираме вярната посока, да разпознаваме и различаваме лъжата от истината. Да подкрепяме хората, които не ни лъжат и да подминаваме шарлатаните, лъжците и мошениците. Да не обръщаме внимание на троловете и на фалшивите журналисти, които се опитват да промият мозъците ни. А когато видим как се пробват да сторят това, то да не се страхуваме да се опълчим срещу лъжата и фалша.

Пожелавам ви (си!) винаги да виждаме слънцето и светлината да ни е ориентирът, а не да се оставим на тъмнината и мрачното настроение!

Честита нова година!