"Системата ни убива"

Maja Zhivkova

Значи майка ражда дете с тежки нарушения. Това се случва поради самия механизъм на възпроизводителния процес - гени се прекръстосват, разменят се генни сегменти, възникват мутации, комбинират се хроматиди. Животът започва така и процесът е напълно случаен. Никой човек не може да бъде сигурен какво дете ще роди.

Ражда се дете с нарушения. Поддържането на живота на болно дете изисква много ресурси. Разбира се, не всички хора разполагат с такива. Търсят помощ от други хора. Други хора им помагат. Кой колкото може. Защото все пак помощта за още някой тежи и всеки преценява колко може да помогне.

В един момент - вместо благодарност - майката решава, че има нужда от още помощ. И иска повече помощ от хората, които й помагат. Защото смята, че детето й има право да живее добре. А когато не я получава, излиза на площада с тениска "Системата ги убива" и кутия цигари.

Не е системата. Природата е.

Не е човешкото общество - човешкото общество се опитва да се бори със суровите природни закони и да пази живота на всички хора. Но тази борба е много трудна и изисква много ресурси. Защото естественият ход на живота е различен. За да се поддържа изкуствената посока, трябват непрекъснати усилия. А хората имат ограничени ресурси.

Безкрайно арогантно е да обвиняваш хората, които ти помагат без да имат каквото и да е отговорност към проблема ти, в убийство.

Безкрайно арогантно е да обвиняваш обществото, че убива детето ти без да се съобразяваш с товара, който налагаш върху другите хора. Защото другите хора също имат право на живота си. Имат нужда понякога да се отпуснат и просто да живеят без да разрешават всички проблеми на света.

А, между другото, знаете ли кой още мисли, че системата ги убива? БСП.

"Системата ги убива в най-директния смисъл, за тях животът е жестокост в най-бруталния смисъл на думата, хората с увреждания и техните роднини проявяват ежедневен героизъм и заради това най-малкото, което трябваше да направи политическият елит, е да ги чуе, животът на тези хора е показател за европейската идентичност на България", казал Антон Кутев.

Този пост не е за самите деца с нарушения - те получават помощ (може би не толкова, колкото се иска на майките им и на БСП, но получават). И не е за помощта, която трябва да си даваме взаимно като човешки същества. Хората никога няма да спрат да се грижат едни за други.

Този пост е за цинизма на майките-протестърки.