Синьо единство

Партията "Синьо единство" е учредена на 23 февруари 2013 година, след разпада на "Синята коалиция", с основна задача "да катализира процеса по създаването на нова, модерна десница в България", тъй като традиционната десница не е успяла да изпълни задачата си. При създаването си е оглавена от Надежда Нейнски, а по-късно председател на формацията става политологът Христо Панчугов.

"Синьо единство" е сред организациите, преговарящи за създаването на Реформаторския блок, но не постигат съгласие при учредяването му. Не приемат и ГЕРБ като партньор.

В годините на съществуването си призовава многобройните партии, родени от традиционното дясно, да се саморазпуснат, лидерите им да се откажат от това да се наричат "председател на нищото" и така да разчистят място за изграждането на силна и модерна дясна партия. Призивите им, по техни думи, са били отклонявани с най-различни аргументи - "СДС е марка и емблема", "ДСБ е пазител на духа", "Да, България" е с нова енергия", "структурите ще ни разкъсат", "няма аз да съм лидерът, който ще загроби партията", "сега сме на крачка от властта, не е моментът", " ще загубим субсидията" и пр.

На 18 юни 2018 обявяват разпускането на партията, тъй като не са успели да постигнат целта си, като отново отправят призив за саморазпускане и на другите партии от традиционната десница. В декларацията им между другото се казва: "Синьо единство" вече не желае да бъде част от този фарс. Разпускаме се като последен възможен политически пример и като доказателство, че верният път е възможен, но той е само за смелите."