21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Сега и винаги

Понятието "реален социализъм" се въведе в употреба в средата на 70-те години.  То обясняваше защо не настъпва комунизма и дори не се мержелее на хоризонта: идеите са добри, но реалността е такава, каквато е! Тя не може да бъде различна!

Формулата беше удобна за върхушката и заедно с това вярна - тоталитарният комунизъм не можеше да бъде друг. Той беше какъвто си беше и когато реши да се очовечи - не издържа и рухна...

В подобна ситуация сме и днес. Вече многократно ми се казва и в частни разговори, и във Фейсбук (чух го и по телевизията!) - Какво искате? Какво вие сте си мислели, е фантазия. Нали искахте капитализъм, ето ви го. Той е такъв!..
Сиреч - това е "реалният капитализъм" и той не може да бъде друг...

Оттук нататък става интересното: битката за свобода, демокрация и справедливо общество продължава! Ако някой се заблуждава, че каквото станало - станало, и народът да пие по една студена вода, се заблуждава.

Според мен, предстоят ни труднопредвидими социални сблъсъци...

Няма генерация, която би могла да се измъква по терлици от историята. Нашата също не успя! Това не означава, че всеки получи заслуженото си в бита на социалния ред. Не. Но всеки от нас е прикован за изричани думи, заемани постове, решения и претенции. До един!

Преди десетилетия това твърдение имаше чисто морален и извънсетивен смисъл, днес то става трайно четимо и видимо в интернет. Милиони мравки тракат по клавиатурите и оставят текстове и образи. Дори преди десетина години съществуваха между десет и двадесет суперсървъра, които запечатваха всяка запетайка в интернет-пространството. Днес тези сървъри са около сто...

Искам да кажа, че от ситуацията "тук и сега", заредена с възможността за нравствена безотговорност, с която религията се опитва да се справи с "ад-чистилище-рай" и "страшния съд", технологията предложи ново решение: безсмъртно име и дело, докато има човечество!

Формулата на смисъла става: "всякъде и всякога"...

Гледах филм-разследване за убийството на Тутанкамон... Бъдете сигурни, че няма да има неразкрито убийство, кражба, мерзост, простащина. Причината е проста - заинтересованите да прикрият истина умират, човешкото любопитство е безсмъртно, а технологията има постоянен ръст.

Сменя се хоризонтът на смисъла на живота, а човек, дори на говедо да прилича, за да бъде прав, е стъпил върху смисъла. Важи за всички! Който не вярва, да пита първия срещнат психиатър.

Казвам го, защото не бива да се премълчава.

Всеки трябва да го знае. Дали е безсмъртна душата като идентичен и различим АЗ, е въпрос на Вяра и продължаващи изследвания.

Но че човекът става безсмъртен като име, свързвано с родства, потомства, ЕГН, данъчни декларации, имейли, документи и пр. и пр., е технологично вярно. Няма измъкване...

Та да се върна на думата.

Сиреч, викат ми, това е "реалният капитализъм" и той не може да бъде друг...

Оттук нататък става интересното: битката за свобода, демокрация и справедливо общество продължава!

Ако някой се заблуждава, че каквото станало - станало и народа да пие по една студена вода, да е убеден, че това ще бъде за сметка на фиксираното му от дигиталното пространство име. Може днес малцина да се интересуват от този факт, но няма друго спасение на цивилизацията, ако с въображение не видим как в далечното бъдеще коленичили върволици от потомци на грешници пъплят по жълтите павета и всеки вика: "отричам се от дядо Х.У"...

Това е шега, разбира се. То е само за онези, които могат да схванат, че зад  смешката има някаква (отде да зная каква?!) реалност. 

Предстоят ни, приятели, трудно предвидими социални сблъсъци. Това общество е ненормално. Социалната девиация никога не става трайна норма и това е исторически потвърдено.

Няма генерация, която може да се измъква по терлици от историята. Това, че нашето поколение не е решило днешните проблеми, дори допусна много грешки, но реши няколко - свобода на словото и сдружаването, избори, е все пак негова заслуга, а не беда....

Днешните активни хора да вдигнат чела и да вървят напред.

Които от шубе пълнят гащите, да не плещят глупостите, че това е "реалният капитализъм".