Свободен народ - партия

Партията "Свободен народ" е учредена  от 507 души на 14 юли 2012 г.

Учредителите й заявяват, че новата формация е социалдемократическа и в центъра на дейността й ще е грижата за благото на хората. Тя също така ще се бори срещу картелите и полицейщината, ще бъде коректив на всички порочни практики, на установяването на диктатура.

Идеологът на партията Теодор Дечев подчертава, че са партия, която e за разширяване на пряката социална демокрация, за социална пазарна икономика, против министърпредседателската република, че искат България да се върне към своите конституционни основи.

„Свободен народ" поставя за своя главна цел изграждането на трета българска република, в която властта да бъде върната на суверена, българския народ, който със средствата на представителната и пряката демокрация да решава съдбините на страната", заявява Теодор Дечев.

Приоритети на новата партия са опазването на околната среда и устойчивото развитие, утвърждаването и зачитането на човешките права, както и съхраняването на националната идентичност и културно-историческото наследство.

Една от важните й цели е пълната заетост, както и развитието на свободното предприемачество и закрилата на малките, средните и микропредприятия.  Партията ще се бори и за защита на социалния диалог, на тристранното и двустранното сътрудничество между социалните партньори.

Всеки човек, без разлика от пол, раса, вероизповедание или сексуална ориентация, е добре дошъл в редиците на новата формация.

Управлението на новата политическа структура се поема от петима съпредседатели - Георги Ривов, Радослав Пашов, Васил Славов, Евгения Тодорова, Теодор Дечев.

Членове на Изпълнителния съвет са: Донка Славова, Цветан Алексиев, Христо Костадинов,  Ибрахим Гъралийски, Веселин Михтарски, за ковчезник Велин Джиджев.

 

На английски името на партията се изписва като "Svoboden narod - Free People". (Не се приема предложението на Марчело Джотолов - известен като подсъдим по делото "Октопод" - „Free People" да бъде заменено с "Free Nation".)