Светла Петрова - BTV ми оказваше натиск...(април 2011)

7 април 2011, 19:02
София, България

http://www.blitz.bg/news/article/106767  

СВЕТЛА ПЕТРОВА ПРЕД БЛИЦ: BTV МИ ОКАЗВАШЕ НАТИСК ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА

Изчистват предавания като "Сеизмограф" в полза на контролираната журналистика

Топжурналистката Светла Петрова напуска bTV. Изненадващата новина бе оповестена днес от самата телевизия. От bTV са поискали от водещата преместване на публицистичното й предаване “Сеизмограф” в по-малко гледан часови пояс за сметка на сълзливото “Море от любов”. Аргументацията на националната медия обаче звучи повече от смущаващо – “в отговор на зрителските очаквания”. Отказът на Светла Петрова да се съгласи с работодателите си, решението й да напусне и мъглявите обяснения на bTV бяха достатъчен повод за БЛИЦ да потърси коментара на популярната водеща.

- Здравейте, госпожо Петрова, съжалявам, че ви притеснявам по неприятен повод - раздялата с bTV...
- Защо? Поводът е чудесен.

- От телевизията обаче съобщиха, че проблемът с предаването "Сеизмограф" е в желанието на зрителите да гледат нещо по-забавно в събота от 18,00 ч. Не ви ли смущава цитираното мнение на публиката?
- И мен ме учуди това, че зрителите били поискали да гледат развлекателно предаване. И то точно "Море от любов". Но щом са го казали програмните мениджъри, сигурно е така...

- Звучите прекалено спокойно...
- Очевидно 10 години стигат в bTV. И аз се поуморих през последните години, защото на практика инвестицията в това предаване беше никаква, а успехът и резултатите му са забележителни. То е донесло стотици хиляди левове на bTV. При това те са отишли директно в касата на телевизията, а не в джобовете на разни мениджъри. Мисля, че от тази гледна точка аз съм чиста пред съвестта си и пред bTV. Била съм абсолютно лоялен служител. Хубаво е и това, че една толкова комерсиална телевизия задържа 10 години едно толкова некомерсиално предаване.

- Не дойде ли краят доста неочаквано?
- В моята молба за напускане съм написала, че условията, в които бях принудена да работя през последните години, както и решението да се смени часът на излъчване на "Сеизмограф", създадоха в мен трайно впечатление, че bTV няма нужда от такова предаване. Освен това във влошената медийна атмосфера напоследък моите усилия да запазя предаването като територия на свободното слово и на независимата журналистика очевидно създават проблеми на телевизията в някои политически и олигархични кръгове. И затова, както се казва - по-добре да помогна на телевизия да превъзмогне тези тежки за медиите времена. Аз все ще се оправя. Нямам притеснения от тази гледна точка.

- Отивате в конкурентна медия?
- Да съм жива и здрава, все някъде ще си намеря работа. Напоследък казвам на всички, че следващото ми занимание само ще ме намери. Със сигурност не съм напуснала, за да ходя на друго място за повече пари или за по-добра изява. А и каква по-добра изява от bTV? Благодарна съм на телевизията за тези 10 години и за свободата, която имах в 9 от тях.

- Какво точно се случи през последната десета година?
- На някои хора не им харесва да се говори за олигархията и голямата измама, съпътстваща прехода. В този момент те се чувстват застрашени, защото е възможно нещо в България наистина да се промени за по-добро. А трибуна като тази на "Сеизмограф" е доста опасна. Смятам, че над телевизията има сериозен натиск по финансова линия. Медията лесно се купува, особено когато е търговска.

- Да разбираме ли, че сте неудобна на богатите?
- Има предавания, които са угодни на властта. Те я обслужват. В тях се изсипват сериозни пари, защото там има имитация на журналистика. Контролирана журналистика. Просто това е начинът за купуване на частните телевизии. Това са дружества, за които печалбата е най-важна.

- Излиза, че bTV печели от вашето напускане.
- В момента за мен с махането на "Сеизмограф" на практика в националния ефир не остава предаване, което да прави независима журналистика, което да си позволява да бъде по-критично. Защото журналистиката е коректив на всяка една власт. Но какво да направим? Обществото в крайна сметка трябва да си наложи своите изисквания. Ако има необходимост от други гласове, от алтернатива, то ще се пребори за тях. Ако не - здраве да е.

- Говорите строго по адрес на външните продукции, сред които е и предаването на Мартин Карбовски. Именно то щеше да се застъпи със "Сеизмограф", ако бяхте съгласна с промените.
- Не искам да коментирам конкуренцията. В крайна сметка човекът си прави външна продукция. Това са предавания на т.нар. "независими продуценти". Съвсем нормално е те да се опитват да печелят отвсякъде. Съвсем нормално е там да не се прави журналистика, а да кажем телевизионно токшоу. Има нужда и от такива програми, аз не отричам това.

- Сякаш намеквате, че се извършва разчистване на часовия пояс, в който се подвизавахте.
- Не се изчиства определен часови пояс, а определен тип предавания. Така остават други такива, които са много по-удобни на властта. Там договорката минава през парите, докато в журналистиката има правила. "Сеизмограф" винаги е бил вътрешна продукция на bTV. От предаването няма как да печелят някакви външни мениджъри и всичко отива в касата на bTV.

- Не направи ли bTV опит да ви задържи, след като напускането е по ваше желание? Нямаше ли възможност за компромис?
- Истината е, че аз сякаш съм човекът, който приема най-оптимистично раздялата. Молбата си я подадох още миналата седмица. Няколко дни след това стоеше неподписана - значи е имало желание да ме задържат. Аз обаче им казах, че за мен не е убедително да се променя часът на предаването ми в средата на сезона и в предизборните месеци. Просто негативите за телевизията ще са сериозни. Очевидно обаче натискът е толкова голям, че не може да се устои. Казах им - нека не правим промени до изборите. След това, ако трябва, ще отивам и преди обяд. От bTV обаче ми отказаха.

Никола Костадинов, БЛИЦ