Път: : Кой кой е : П

Светла Петрова

Светла Петрова
Светла Петрова
Снимка: mediaethics-bg.org

Светла Петрова е родена на 20.11.1956 г.

Магистър по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Кариерата й започва в БНР, където от 1988 до 1995 г. е водещ на сутрешния блок на "Хоризонт". Напуска през пролетта на 1995 г. - след бунт на журналисти от радиото срещу цензурата и уволнението на част от тях. После се завръща, като през 1997-1998 г. е директор на "Хоризонт".

В кариерата си има и позиция като завеждащ отдел "Вътрешна политика" във в. "Демокрация", водеща на преданията "Денят" и "Седмицата", както и на предаването "Екип 4" в Българската национална телевизия (БНТ).

През 1999-2001 г. е програмен директор на БНТ.

От април 2001-ва е автор и водещ на "Сеизмограф" в bTV. Напуска медията през април 2011 г. Повод за решението на журналистката било преместването на телевизионното предаване с час по-рано, съобщиха от телевизията.

За решението си за напускане Петрова казва следното: "В моята молба за напускане съм написала, че условията, в които бях принудена да работя през последните години, както и решението да се смени часът на излъчване на "Сеизмограф", създадоха в мен трайно впечатление, че bTV няма нужда от такова предаване. Освен това във влошената медийна атмосфера напоследък моите усилия да запазя предаването като територия на свободното слово и на независимата журналистика очевидно създават проблеми на телевизията в някои политически и олигархични кръгове."

* * *

Вижте още от архива на Омда:

СВЕТЛА ПЕТРОВА ПРЕД БЛИЦ: BTV МИ ОКАЗВАШЕ НАТИСК ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА  - 7.04.2011 г.