Русофили-русофоби

Според Валери Найденов1 

"След като АБВ напусна правителството заради неговата антируска политика и явно тръгна да се сближава с БСП, вече се оформи мощен русофилски блок - БСП, АБВ, ДПС, “Атака”. Съкратено – БАДА." 

Тогава откъм "русофобска страна" оставали - "главно ГЕРБ, сините партии от РБ и президентът Росен Плевнелиев"

Патриотичният фронт бил в неустановено положение - ако са към БАДА, ще се разделят с Бойко, ако са към Бойко, губят електората си. А за ГЕРБ е неясно, защото е люлян в "люлката на братската дружба". 

Найденов продължава: "Туземните нагласи са известни – около 70 на сто от българите хранят топли чувства към Русия и  99 на сто вярват, че в Батак е имало клане."

Важно е да се отбележи, че Найденов не посочва откъде взема процентите. Приемам, че са точни.

От "Батак" се разбира грешката му.

Реално няма разлом русофили - русофоби, има разлом проевропейци - проевразийци. Едни гледат към Европейския съюз, други към Евразийския съюз. 

За проевропейците "русофобията" е конюнктурна, а "русофилството" не пречи; за проевразийците "русофилството" е задължително, "русофобията" абсурдна... Така че има три групи: проевразийски русофили, проевропейски русофоби, проевропейски русофили. 

От БСП  масово са проевропейски русофили - заможните от тях, сиреч ключовите фигури, пращат децата си да учат в Европа и САЩ, в тези посоки си купуват имоти, там предимно ходят на екскурзии. "Русофилството" при тях често пъти е неполитично. Става дума за бизнес - парички да падат, но паричките се харчат в посоката залез Слънце. Няма спор. В БСП има много евразийски русофили. Какъв процент са от електората им, не зная.

"Атака" са проевразийски русофили и проевропейски русофили. На думи го докарват. Правят и "знакови" посещения и срещи в Русия, но опре ли къде да разпуснат, Париж е предпочитаната дестинация. Сред атакистите има истински, веотдайни русофили. 

Пропагандна измислица е, че ДПС са проевразийски русофили. Това е угодна фантазия на Местан. Все едно да се обвини Ердоган в русофилство, когато сключи с Путин "турски поток". За ДПС в Азия доминира друга държава, не е Русия.

Масовото българско русофилство, което беше помръкнало, се освежи от украинската криза. Крим, войната в източна Украйна, Майдана в Киев, антируска Украйна, намесата на Запада в Украйна. Но от това русофилството не стана евразийско. То си остана проевропейско.

Да се намести обаче обществото в разделението русофили-русофоби упорито работят туркоманите. 

Те са спецове по въпросите как е била владяна България пет века и че Русия не ни е освободила. И защо така? Защото тя е нямала намерение да освобождава България, а се е стремяла да овладее Проливите. Хубаво, така да е. По същата логика следва, че Христофор Колумб не е открил Америка, защото неговият мотив за пътешестието е бил да открие нов път към Индия. 
С победата на Русия във войната с Турция възниква ли новата българска държава? Възниква. С пътуването си към "Индия", Колумб открива ли Америка. Открива. Значи нещата са ясни.

Но не и за туркоманите - те искат да натикат обществото в разделението русофили-русофоби чрез отричане и славене на Игото, като го изместват от делението на днешните реалности Европейски съюз - Евразийски съюз. 
Който е мераклия - да избира.  

Като използвам начина, по който Валери Найдинов определя процентите - над 80 от българите са проевропейско настроени. 

Русофилството и русофобството не са политическа разделителна линия между днешните партии, както твърди Валери Найденов. Разеделителна линия има между проевропейски (евроатлантически) и проевразийски. Само "Атака" е против НАТО и ЕС.

---------------------------------------------------

1https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5491618?fb_action_ids=1285315741497228&fb_action_types=og.comments