Път: : Кой кой е : П

Румен Петков

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен.

Учи в Математическата гимназия в града.

Завършва математика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализира в Икономическия институт в Свищов.

1985 - учител по математика.

1985-1989 - организационен работник на Общинския комитет на ДКМС.

Занимава се активно с политика от 1991 г.

1990-1995 - председател на Общинския и на Регионалния съвет на БСП.

1995 - избран за кмет на Плевен с четиригодишен мандат.

1999 - секретар по коалиционната политика на БСП.

Заместник-председател на Висшия съвет на партията (от 2001 г.).

Председател на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании - за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент.

2001 - депутат в 39-ото народно събрание от "Коалиция за България".

2005 - избран за народен представител от Плевен в 40 НС с листата на "Коалиция за България".

Министър на вътрешните работи от 9 септември 2005.

След поредица от корупционни скандали във вътрешното министерство и свързания с тях (макар и неуспешен) вот на недоверие към правителството в парламента, на 13 април 2008 г. Румен Петков подава оставка като министър на вътрешните работи. Единствената грешка, която по негово признание е допуснал по време на своето управление, е кадровата политика. Министър-председателят Сергей Станишев определя постъпката му като съвсем "логична и достойна".

2009 - депутат в 41-ото народно събрание от "Коалиция за България" (17%), ИР: 15-ПЛЕВЕН. Член на: Комисията по регионална политика и местно самоуправление (зам.-председател); Групата за приятелство България - Азербайджан (зам.-председател); Групата за приятелство България - Белгия; Групата за приятелство България - Германия; Групата за приятелство България - Италия; Групата за приятелство България - Казахстан; Групата за приятелство България - Китай; Групата за приятелство България - Мароко; Групата за приятелство България - Румъния (зам.-председател); Групата за приятелство България - Русия; Групата за приятелство България - Турция.

Името му често е замесено в политически скандали, един от които е свързан с негова среща в качеството му на министър на вътрешните работи с "оперативно интересни лица" - известните като братя Галеви от Дупница, Пламен Галев и Ангел Христов.

На 25 ноември 2009 година името на Румен Петков излиза от т.нар. списък с имена в телефона на Красьо Черния.

На 7 март 2014 Националният съвет на Българската социалистическа партия изключва Румен Петков от БСП заедно с Георги Първанов, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова–Пенкова и други членове на НС на БСП.

Водач е на листата на Алтернатива за българско възраждане (АБВ) в Шумен за парламентарните избори на 5 октомври 2014 г., но не успява да спечели депутатско място.

 

Награди: медал "Заслуги към Строителни войски (1996); златни медали с фолклорен ансамбъл към ПБ - Плевен.
Хоби: музика.

 

Женен, има двама сина. Ползва руски език.