Път: : Кой кой е : О

Румен Овчаров

Роден е на 5 юли 1952 г. в гр. Бургас. 
Завършва висше образование в Московския институт по енергетика, специалност “Атомни електроцентрали и установки”, и “Макроикономика” в УНСС.
1979 - 1984 г. - работи в АЕЦ "Козлодуй" на различни длъжности до главен дежурен на атомен енергиен блок. 

1984 -1986 г. - завеждащ отдел "Наука, технически прогрес и висше образование в Благоевградския Районен комитет на Българската комунистическа партия и партиен секретар в "Енергопроект". Зам.-главен директор на Енергопроект през 1986-1990 г.. 

От 1990 г. до 1995  г. работи в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели /КИАЕМЦ/, отначало като главен експерт по ядрена безопасност, после като началник-управление "Ядрени инсталации" и първи зам.-председател на комитета.

Специализирал е във Финландия, Канада, Франция и САЩ. 

1995-1996 г. - първи зам.-председател на Комитета по енергетика, а от юни 1996 до февруари 1997 г. е министър на енергетиката и енергийните ресурси  в правителството на Жан Виденов; ръководител на проект в Националната електрическа компания.

1997 г. - депутат в 38-ото народно събрание, избран от квотата на БСП. 

Зам.-председател на БСП до май 1998 г. 

Член на Комисията за икономическа политика и зам.-председател на Комисията по енергетика и енергийни ресурси. 

Член на делегация в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива.

Член на Висшия съвет на БСП. 

През февруари 1999 г. обвинява управляващите от СДС в огромна цигарена далавера. Обвиненията му са насочени към двама министри, шефа на икономическата комисия в парламента Николов,  кредитния милионер Красимир Стойчев и свързани със СДС фирми. 

На  43-ия конгрес на БСП  през май 1999 г. той се кандидатира за лидерското място на Георги Първанов, но събира малко гласове. 

На 12 юли 1999 г. е номиниран от Градския съвет на БСП в София за кандидат-кмет на столицата. 

На 44-ия конгрес на БСП на 6-7 май 2000 г.  в София  е избран за член на Висшия партиен съвет.

Пленумът  на БСП на 14 май 2000 г. избира Румен Овчаров заедно с  Георги Божинов за заместник-председатели на БСП.

2001 г. - избран за депутат в 39-ото народно събрание от листата на Коалиция за България.

2005 - избран за депутат в 40 НС от листата на Коалиция за България (София 23 МИР).

През август 2005 е включен като министър на енергетиката и икономиката в коалиционното правителство на Сергей Станишев. През юли 2007 на този пост е назначен Петър Димитров, а Р. Овчаров се връща като депутат в Народното събрание. Запазва председателския си пост в ГС на БСП.

На 14 юли 2009 г. става народен представител от "Коалиция за България" (17%), ИР: 23-СОФИЯ 1.

Член на: Комисията по бюджет и финанси (зам.-председател); Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм; Временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев; Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамлблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; Групата за приятелство България - Великобритания; Групата за приятелство България - Русия (зам.-председател); Групата за приятелство България - САЩ; Групата за приятелство България - Унгария; Групата за приятелство България - Чехия.

С емоционална до сълзи реч пред градската конференция на БСП на 12 май 2012 се оттегля от поста си на председател на софийската организация на партията, във връзка  с устава, който не допуска съвместяването на този пост с депутатското място. 

За изборите през май 2013 не е включен в кандидат-депутатските листи на БСП.

Женен, с три деца. 

Владее руски и английски език, ползва френски.