Път: : Кой кой е : В

Румен Илиев Воденичаров

Роден на 17 декември 1938 г. в с. Садово, Пловдивска област.

Завършва специалност химия във Висшия химико-технологичен институт в  София.

До 1971 г. работи в Института по органична химия на Българската академия на науките /БАН/.

1971 - 1989 - работи като инженер-химик в Научно-изследователски химико-фармацевтичен институт /НИХФИ/. От 1985 г. е старши научен сътрудник в НИХФИ. Има повече от 20 научни публикации в наши и чужди списания.

Инструктор в Планинската спасителна служба. Участвал е в 10 високопланински експедиции в Хималаите, Каракорум и новозеландските Алпи.

1988 - 1989 - развива активна дисидентска дейност. На 16 август 1989 г. е избран за председател на софийската група на Независимото дружество за защита на правата на човека в България. Водеща фигура в това дружество. Съосновател на СДС.

Участник в работата на Кръглата маса.

1990 - 1991 - депутат във Великото народно събрание.

1997 г. - уволнен от НИХФИ от правителството на СДС.

До 1998 г. е председател на сдружение "Хелзинкски наблюдател - България", а по-късно - секретар на сдружението.

2005 - участва в парламентарните избори като кандидат за народен представител в 40 народно събрание от новосъздадената коалиция "Атака" (в листата на Разград). Атака успява да премине 4-процентовата бариера, но самият Румен Воденичаров не печели депутатско място.

2010 - Зам.-председател на политическа партия “Нова зора”, член на Редакционния съвет на в. "Нова зора".

--------------------------------------------------------------------------------------------------
(Справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП. Разпространяваше се на принципа "самиздат" сред депутатите от ВНС. В текста не съм внасял/1/ никакви корекции - пропуснати са само адресите и телефоните.)

СПРАВКА

за Румен Илиев Воденичаров

Румен Илиев Воденичаров е роден на 17.12.1938 година в село Садово, Пловдивска област, български гражданин, с висше образование, инженер-химик, разведен, неосъждан, безпартиен, работи в Научно-изследователски химико-фармацевтичен институт. Живее в София.

Произхожда от семейство на служащи.
Баща му е член на БКП от 1944 година. Един от основателите на БОНСС. Майка му е член на БКП, дългогодишен прокурор и активен деятел на женското движение в България.
Брат му Пирин Воденичаров е доцент във ВХТИ - София. Активен член на "Екогласност".

От 1971 г. Р.Воденичаров е на работа в НИХФИ, като от 1985 г. е старши научен сътрудник. Има над 20 публикации в наши и чужди периодични издания.

Извън научната си дейност работи и като инструктор в Планинската спасителна служба. Участвувал е в 6 спортно научни експедиции в Хималаите.

На 16.VIII.1989 г. Р.Воденичаров е избран за председател на Софийската група на т.нар. "Независимо дружество за защита на правата на човека в България".

По време на проведената в София Европейска екологическа среща, Р.Воденичаров организира издаването и разпространението на информационен "Бюлетин ╒ 1" на т.н. "Дружество", съдържащ клеветнически материали. Организира и първата публична "сказка" на "Дружеството" в Южния парк, на която прочете декларация, осъждаща действията на органите на МВР пред "Кристал".

По негова инициатива на същата сбирка бяха събрани подписи в защита на осъдения "активист" на дружеството Костадин Иванов от Михайловград.

Р.Воденичаров посети почти всички прояви, организирани от други неформални групи. Освен това установи връзка със западни дипломати и журналисти от западните средства за масова информация, пред които даде множество интервюта.

Оценява дейността на "Дружеството" и другите неформални групи по време на проведения в София Екофорум като голям успех. Счита организираните прояви на "Дружеството" за база, от която трябва да се тръгне за по-нататъшното му организационно развитие и укрепване.
В момента Румен Воденичаров се очертава като най-активната и водеща личност в т.н. "Дружество".

София, 4.11.1989 г.

 

------------------------

1. П. Симеонов