Път: : Кой кой е : П

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Източник на снимката: http://balkanec.bg

Росен Плевнелиев е четвъртият демократично избран президент на Република България. Роден е на 14 май 1964 г. в гр. Гоце Делчев в семейство на учители.

Баща му е преподавател по литература, а майка му - по математика. Ученическите си години прекарва в гр. Благоевград, където завършва с пълно отличие Природо-математическата гимназия през 1982 г. Същата година заема първо място на националното състезание по компютърно програмиране.

От 1982 г. до 1984 г. отбива редовна военна служба в Школата за запасни офицери в гр. Плевен и в Изчислителния център на Генералния щаб на Българската армия в гр. София.

От 1984 г. до 1989 г. е студент и завършва Техническия университет - гр. София, специалност „Изчислителна техника“. Като студент участва в разработването на иновативни продукти към лабораторията на Техническия университет и Националния институт по микропроцесорна техника.

В периода от 1989 г. до 1990 г. работи като научен сътрудник към Института по микропроцесорна техника.

В периода от 1990 г. до 1998 г. работи като съдружник и управител на   „ИРИС Интернешънъл“ АД, като отговаря за дейността на фирмата в Германия. В този период ръководи изпълнението на дейности по реализирането на повече от 80 строителни проекта в Германия. Участва в изпълнението на довършителни работи  на проекти като Райхстага, Комерцбанк - Франкфурт, летище Мюнхен, летище Дюселдорф и др.

В периода от 1999 г. до 2009 г. ръководи най-големите немски инвестиции в България в областта на строителството и недвижимите имоти. Стартира мащабни международни проекти, като Бизнес парк София и Резиденшъл парк София. Като управител на Бизнес парк София получава наградата „Инвеститор на годината“ за 2008 г. от Българската агенция за инвестиции.

От 2004 г. до 2009 г., като един от водещите мениджъри в страната, е ангажиран с активна обществена дейност - член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България, член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, член на настоятелството на фондация “За нашите деца“.

След проведените през юли 2009 г. парламентарни избори заема позицията на министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Бойко Борисов. Като министър въвежда нов подход при управлението на средствата от Европейския съюз за България. Стартира хиляди проекти за модернизация на българските региони. Изработва нова дългосрочна стратегия и план за пътно строителство в България. Ускорява строителството на магистрали, в резултат на което нови 350 км са построени само за няколко години, а първите три изцяло завършени магистрали влизат в експлоатация. Реализира първите пилотни проекти по енергийна ефективност, които прерастват в мащабна Национална програма за енергийно обновяване на българските домове, в която се включват милиони българи.

На проведените през ноември 2011 г. президентски избори Плевнелиев е избран за президент на Република България като кандидат на ГЕРБ. Печели на втори тур с 1 692 330 гласа (52.58%) срещу кандидата на БСП Ивайло Калфин (БСП) с 1 527 383 гласа (47.42%). На 22 януари 2012 г. встъпва в длъжност за петгодишен мандат като четвъртия демократично избран президент на Република България.

Избран за политик на годината в България през 2011 и 2012 г.

Носител на наградата „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015-а, присъдена му за изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите.

Удостоен с наградата "Личност на годината" на Украйна за 2015 година, за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план.

Носител на международната награда „Низами Ганджеви“ за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие.

Удостоен с престижната награда “ERI prix” на Провинция Долна Австрия и Дунавския университет Кремс за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа.

Удостоен с Годишната награда за проевропейска политика в България за 2015 г., учредена от телевизия Европа.

Носител е на „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“.

Носител е на „Орден за заслуги пред Италианската република“ със степен „Кавалер на Големия кръст с лента“, за принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между Италианската република и Република България.

Удостоен е с най-висшето държавно отличие на Република Австрия „Голяма звезда на Почетния знак за заслуги“ за приноса си за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Австрия.

Удостоен с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между Република България и Федеративна република Бразилия.

Удостоен е с най-висшето държавно отличие на Република Полша - орден "Бял орел", за приноса на държавния глава за активния двустранен диалог и развитието на партньорството между Република България и Република Полша.

Удостоен е с най-висшето държавно отличие на Румъния „Звездата на Румъния“ за приноса му за развитието на демокрацията, просперитета и регионалната сигурност, както и за насърчаването на сътрудничеството и приятелските отношения между България и Румъния.

Носител е на най-високото държавно отличие на Украйна орден „Княз Ярослав Мудрий“ I степен.

Носител е на най-висше държавно отличие на Словашката република орден „Двоен бял кръст“ - първа степен за приноса му в развитието на отношенията със Словашката република и за укрепване позициите на страната в международните отношения.

Носител на най-висшия държавен орден на  Република Гърция - “Голям кръст на Ордена на Спасителя”.

Носител на огърлие на ордена „Макарий III“, за принос за изграждане на отличните отношения между Република България и Република Кипър и за тяхното развитие и задълбочаване.

Удостоен е с „Орден на националния флаг“ на Република Албания за приноса си за развитието на приятелските отношения между народите на България и Албания.

Удостоен с най-високото отличие на Долна Австрия "Златният кръст със звезда на Почетния знак за заслуги към Федерална провинция Долна Австрия".

Удостоен с орден „Звезда към Кръста на св. Леополд на манастира Клостернойбург“ в Австрия.

Носител на Орден на Сао Пауло за заслуги за развитие на индустрията в международен мащаб.

Удостоен с "Орден за изключителни заслуги" на Република Словения за приноса му за мирното, демократично и европейско развитие на държавите от региона и в знак на признателност за дейността му за задълбочаване на сътрудничеството между България и Словения.

Удостоен с "Великия орден на крал Томислав с лента и голяма звезда" на Република Хърватия заради заслугите му за мирното и демократично развитие на региона и за създаването на дълбоки и всеобхватни двустранни отношения между двете държави.

Удостоен със степен Доктор хонорис кауза на Македонския университет в Солун, Република Гърция.

Удостоен със степен Доктор хонорис кауза на университета „Сункюнкуан“ в Сеул, Република Корея.

Удостоен със степен Доктор хонорис кауза на Държавния университет в Баку, Азербайджан.

Владее немски и английски език. Женен, с три деца.

Хоби: книги, ски, плуване, тенис, колоездене, гмуркане и други.

 

Източник:

https://www.president.bg/cat9/Biografia-na-prezidenta/