Речта на Доган и случаят Местан

Още като прочетох речта на Доган, разбрах, че не зная от какво е предизвикана. Бях изненадан от коментарите по нея. Някои веднага провидяха руско влияние, защита на статуквото, връщане към "обръчите от фирми", намесата на ДС мрежата, дори игра на "доброто" и "лошото" ченге...

Темата за неосманистка, ердоганова Турция, една агресивна регионална сила, с която имаме късмета и нещастието да сме в общ военен съюз, някак се заобикаляше, макар че неколцина от "говорещите глави" я споменаха.

Турция, която в европейската си част, е разположила повече военна сила, отколкото Гърция и България взети заедно, води открита неосманистка, проислямистка, антикемалистка политика. Има териториални претенции, под различна форма, към всичките си съседи. Освен окупацията на Кипър от 1974 г. с армия, а днес навлизане с военни части в Ирак, тя изнудва Европа и застрашава нас с над два милиона бежанци от една война, в чието предизвикване и поддържане сама има участие. 

При това положение можем ли да си позволим да бъдем небрежни?

Пред нас като държава застават, с възможно най-голяма острота, серия от проблеми:

- Най-малкият е доизграждането на стената по границата. Така можем да снижим изнудването с бежанци. Бойко Борисов и екипът му трябва да разберат, че това е един от приоритетите им.

- Случаят Местан и намесата на турски дипломати в българска партия дават да разберем, че днешното правителство на Турция е готово на всичко - независимо от договори, международни конвенции, публични или непублични обещания, за да гони своите неосманистки претенции. Нужни са специални мерки. Сега е времето, когато Митов трябва да докаже, че е министър на суверенна държава. ДАНС - че нещо работи. Цацаров - че е български прокурор. Народното събрание - че е върховната власт в България. Президентът - че знае защо е държавен глава. Премиерът - че схваща какво е България и български национален интерес... (Отделно е това, дето изпращането на жена за български посланик в ислямска Турция е просто безотговорно.) 

- Ако правилно съм разбрал, БНР и БНТ не покриват със стабилен сигнал територията на страната. Прощавайте, но ако това е истина, то е глупост до пълно изкуфяване. Защитата на българския ефир е елемент от защитата на българския суверинитет!

- Българските мюсюлмани са част от националното ни богатство. Всякакви чуждестранни опити за вмешателство в живота на техните общности са пряка или косвена агресия към държавата ни. Най-после трябва да има български училища на мюсюлмански духовници. Да се забрани със закон външната намеса, включително с финансиране, в работата на която и да е религиозна общност в България. 

- Специална държавна защита на всички български турци, които желаят да отстояват своята българска идентичност - именна и/или християнска, и/или атеистична.

- Специална държавна грижа за правата и свободите на българските турци, които владеят българския език и го приемат за основен в извънбитовите си контакти, приемат България за своя родина и спазват нейните закони. 

- Вярно е, че ДПС беше създадено по инициатива на БКП, за да отклони гласовете на мюсюлманите от СДС в изборите за 7 ВНС. Но е неоспоримо, че ДПС като политически признат представител на мюсюлманите в България изигра важна роля за мирното преминаване от политиката "възродителен процес" към политиката "от тоталитаризъм към демокрация". Оттук нататък можем да подредим другите факти. Имаме Конституционен съд, който може винаги да се произнесе дали определени политики или цялостна дейност на някоя партия не нарушава Конституцията. 

- Ахмед Доган може да е всякакъв, но е политик с визия. Той много добре разбира, че най-силният удар от неоосманската политика на Турция ще бъде върху българските турци и техните лидери. Впрочем - основната маса от изселниците - български турци, при Голямата екскурзия (1989) гласуват против Ердоган и неосманизма. 

- Проблемът с българското гражданство на децата на изселниците с двойно гражданство, които не знаят български език, трябва да бъде обсъден. Въобще политиката към изселниците е непремислена. Законът за българското гражданство трябва да бъде основно преразгледан, както заради тях, така и заради родените по различни краища на Света българи.

- Крайно време е да имаме държавна политика към Волжските българи (булгари), пръснати в различни републики на Руската федерация, които са мюсюлмани. 

И т.н. 

-