Република БГ

Начело на проекта Република БГ е финансистът Георги Василев. В партията, учредена на 7 юли, влизат и много икономисти, банкери, представители на средния бизнес.

Идеята за партията възникна още по време на февруарските протести, когато бе обявена оставката на кабинета "Борисов", посочва главният инициатор Георги Василев. Той живее в Швейцария, където заминал преди 23 години да учи. Завършил е "Немска езикова гимназия" в родния си град Добрич. Магистър е по Международно право от "Московски държавен институт за международни отношения". Следвал е във Виенската дипломатическа академия и има Магистърска степен по Международно финансово право от Висш институт по международни отношения, Женева. Има над 20-годишен опит и професионална реализация в редица швейцарски банки и финансови компании.

"Със сърцето си съм с протестиращите, но с разума трябва да отидем една крачка напред", смята Василев.

Според него партиите трябва да получават средства от държавата само преди избори. "Аз искам, ще се стремя заедно с всички вас, с инициаторите, с членовете и избирателите да се стремим условията на живот да станат такива каквито са в Швейцария, а не в Сомалия”, заявява още той.

Енергията на протестите трябва да се канализира, смята друг инициатор - Боян Петров. Участник в инициативния комитет е и Ралица Сиракова.

Отричат връзка с кръга "Капитал".