Път: : Кой кой е : И

Ренета Инджова

Ренета Иванова Инджова - икономист, политик

Родена на 6 юли 1953 в Нова Загора. Завършва икономика във ВИИ “Карл Маркс”(сега Университет за национално и световно стопанство, УНСС) в София. Автор на дисертация за централно планираната икономика.

1975 - 1984 - преподавател по икономика в Университета за национално и световно стопанство - София.

1984 - 1990 - Преподавател по икономика в Техническия университет в София.

1988 - доктор на икономическите науки.

1990 - 1992 - съветник във Великото народно събрание, експерт в Агенцията за икономическо развитие и програмиране.

1992 - ръководител на дирекция “Лоши кредити и приватизация” в Обединена българска банка.

1992 - 1993 - член на Надзорния съвет, председател, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

1994 - 1995 - първата жена министър-председател на България (служебно правителство).

1995 - специализира бизнес и административно управление във Фондация “Айзенхауер”, САЩ.

1995 - на местните избори се кандидатира без успех за кмет на София

1996 - през септември се кандидатира за президент, но ЦИК отказва регистрация на двойката Инджова - ген. Цоков.

1997 - на 3 март учредява Движение за истински реформи.

2001 - подкрепена от ДПС, участва в първия тур на изборите за президент и получава 139 556 гласа /4,92%/.

В продължение на няколко години живее в САЩ, където ръководи проект за България.

От 2008 г. до февруари 2011 работи като финансов директор на болница "Токуда" в София. Консултант по икономически и финансови въпроси.

2012 - назначена за председател на Националния статистически институт. Министър-председателят Орешарски я освобождава в края на април 2014 г. от поста след изтичането на мандата й. Според Инджова тя е била уволнена, тъй като се е опитала да спре кражбите в НСИ и да осуети порочната практика по превръщането на статистическия институт в стъкмистически институт.

Активно участва в протестите срещу правителството на Бойко Борисов през 2020 г.

Ползва английски и руски. Разведена, с една дъщеря, починала през април 2014.


*   *   *

Коментар на Ренета Инджова за актуалната (2014 г.) политическа ситуация в страната, направен в предаването на Люба Кулезич "На светло" по Нова телевизия:

Тримата почетни председатели на партии у нас да бъдат обявени за персони нон грата, поиска бившият служебен премиер Ренета Инджова. След това уточни в интервюто си за "Нова телевизия", че това са неформалните председатели на ДПС Ахмед Доган, на ДСБ Иван Костов и на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

"Това е важно за сигурността на гражданите и честността на изборите", смята тя и добави, че навремето тя е събрала международните паспорти на депутатите, за да не "направят нередни за държавата неща". Извеждането на тримата можело да стане по дипломатически път, защото България не трябва да си мисли, че е сама на сцената и че сегашната ситуация не се наблюдава от Европа.

Според нея държавният глава Росен Плевнелиев носи отговорността за състава и управлението на служебния кабинет, а "не политическите сили с техните председатели, които ще продължат да правят същото като през целия преход".

Тя припомни, че служебното правителство, оглавено от нея, е приело като първа точка в плана за справяне с кризата справянето с престъпността. "И сега е нужна такава първа точка", посочи тя и попита: "Къде е Бисеров?". Политикът от ДПС Христо Бисеров, срещу когото започнаха разследвания, не се е появявал в публичното пространство от няколко месеца, а сега има "димна завеса от скандали за забавление на публиката".

"Трябва да се разбере, че наддаванията са свършили и държавата има нужда от управители, а не от консуматори на властта", каза още Инджова и добави, че за първи път вижда "плавно подаване на оставка на кабинет".

"Защо Орешарски не подава оставка? Изглежда е заложник на незнайно кой. Какво го чакат? Да получи тендовагинит от подписване на договори, които после, като се отворят, никой няма да иска да управлява държавата", смята още бившият служебен премиер.

Тя очерта два варианта пред президента - бързо сформиране на служебен кабинет за "негова сметка, негова отговорност и негови прерогативи" или "да се пусне по плоскостта на безкрайните споразумения, плавно падане на правителството". Според нея до момента за съжаление държавният глава участвал във втория вариант - "да угоди на всички политически сили и тогава ще дойде големият крах".

 29 юни 2014

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/29/2333371_reneta_indjova_prezidentut_da_obiavi_dogan/