Разговор за страха

Maya Zhivkova

Получавам доста покани за приятелство тук. Арабите и колекционерите на кифли ги отсявам на прима виста, но всички други проверявам - отварям профила, преглеждам публикациите. Повечето от профилите са достъпни само за приятели, така че често ми се налага да решавам на сляпо. Често се чудя защо хората ми искат приятелство - по нищо в профила им не личи да имаме някакви общи интереси. Но, казвам си, щом са ми изпратили покана и щом са истински хора, окей. Дори след като сме станали приятели, повечето от тези хора си мълчат, не коментират, не харесват. Това ме е озадачавало.
И тогава започват изненадите. Хора, с които съм приятелка от много време, изведнъж ми пишат лично съобщение. Че мислят като мен, че обичат да ме четат, но не искат да пишат. Че аз изразявам техните мисли - но те не желаят да го правят на стената си. Често ме питат как не ме е страх да пиша. Как не се притеснявам да пиша тези неща публично, а не само за проверени приятели. Случвало ми се е колежки на майка ми да й казват, че са ме открили във Фейса и чрез нея да ми предадат да внимавам повече.
Преди време смятах подобни неща за параноя. Докато една Фейсбук-приятелка не беше привикана в полицията да дава обяснения за публикациите си във Фейсбук.
Една нова Фейсбук-приятелка, която много харесвам (и тя ще се познае) ми сподели, че изпитва дискомфорт да пише, за да не обиди някои от старите си приятели, с които я свързва хубаво минало, но днес мислят по различен начин.
Та... това е светът, в който живеем. Имаме свобода на словото, но се страхуваме да говорим. В мислите си не харесваме някои неща, които се случват, но не смеем да го кажем на глас. А понеже не смеем, тези неща продължават да се случват и се задълбочават.
Повод за размисъл.

Коментари

Dyado Yago Аз Ви изпратих покана, понеже споделям като цяло вижданията Ви.

Maya Zhivkova добре, че се обадихте, защото ми е трудно да приемам празни профили :)

Dyado Yago След като бях докладван много пъти, заради постове за "бежанците" и "мирната религия ислям", няма как да сложа истинското си име и да оставя постовете ми да са достъпни за всички.

Dyado Yago Благодаря за приетата покана за приятелство.

Maya Zhivkova Нещо се обърка, изпратете пак покана

Dyado Yago ok

Емил Томов По време на протестите имах често среща с полицаи, прокурори, даже офицер от ДАНС дойде на работното ми място, давах показания в софийска прокуратура, бях и страна в дело срещу Сидеров, но това не можа да ме спре или уплаши, а и в интерес на истината хората се държаха професионално и цивилизовано, не е имало тормоз, заплаха или подобни.

Maya Zhivkova Аз затова не те пускам да си ходиш оттук :)

Maya Zhivkova Емил Томов И за още един човек съм сигурна, че много ще ти се зарадва :)

Anna Atanasova Няма нищо по- страшно от самият страх :-). И на страхът очите са големи .

Vili Blagoev Просто сме научени, че определени неща просто не бива да се казват. Политически некоректно е да наречеш един масов убиец "масов убиец". Защото ще нарараниш чувствата му, а той в затвора ще вземе да се поправи. И когато медиите ти кажат, че брадат джихадист на 20 години е сирийска бежанка с дете -просто е неудобно да го отричаш...

Maya Zhivkova Нараняването на чувствата, отнемането на свободата, причиняването на дискомфорт е точно това, което кара хората да осъзнаят, че постъпките им са кофти - и евентуално да решат да се променят. Когато пазим чувствата на престъпниците, ние толерираме престъпленията.

Vili Blagoev Maya Zhivkova Но затова трябва да премахнем престъпници във властта, които контролират толерирането на престъпниците. Не мисля, че в Европа щеше да има такава тълпа орки ако не беше Меркел, Туск и цялото котило престъпници.

Maya Zhivkova Точно така.

Diana Dimitrova Аз не се страхувам да говоря и затова изгубих някои,, приятели". Припознавали се в постовете ми. Някои просто не искат да разберат, че светът не се върти само около тях. За съжаление оттук развалих и приятелството си с майка ми и баща ми. Не можаха да разберат, че вече не съм петгодишната им дъщеря, а това е толкова жалко. Но никога няма да спра да пиша, това което мисля за да угодя на някой. Никога!!!

Natalia Andreeva Да ти имам драмата. Фейсът не е подходящо място за общуване с роднини, за това си има неделно кафепиене. Иначе родата се смята в правото си да ти налага мнението си. И аз така се разделих с някои братовчеди, но беше само от наша взаимна полза.

Diana Dimitrova Natalia Andreeva Ами аз блокирах майка ми. Просто не ми остави избор. На всяка манджа беше мерудия.

Natalia Andreeva Правилно си постъпила. Изобщо не е трябвало да й даваш достъп. Те майките се чувстват задължени до стотната ти година поне да ти напомнят, че си излязла навън без пуловер и носна кърпичка. Добре, че човекът сега изкарва само до 120, иначе терорът щеше да продължи безкрайно дълго.

Diana Dimitrova Natalia Andreeva Аз не исках да ми е приятел, но нали щеше да се разсърди. А, и не пропускаше да ми каже, че моите приятелки са добри. Пускат само сърчица и цветенца, а аз как може ...:D

Natalia Andreeva А сега де, млада хубава девойка, пише умно, та защо й искали приятелството. Като станеш на 80, по-малко ще ти го искат. :)

Vili Blagoev Те сегашните 80-годишни искат приятелството на Боко. :) И дори си вярват, че той пише в профила си. :)

Maya Zhivkova И не само на него :)

Natalia Andreeva Ми взехме да младеем на стари години нещо. Това козметика, хиалурон, ботокс, втора кожа, хормони. Науката е виновна.

Natalia Andreeva Докторите сте виновни най-вече. http://www.novini.bg/news/352355-no_mobile.html

72-годишна индийка стана майка за първи път (снимка)

NOVINI.BG

Емил Томов Млада, хубава и умна - нормално е да ѝ искат приятелство.

Maya Zhivkova Приятелства по хубост избягвам :) Като отворя профила на някой младеж, заснет до лъскав автомобил и приятелките му само напудрени силиконки, казвам си - тук работа нямам :)

Valia Bradshaw Аз пък поглеждам в приятелската листа на кандидат-приятели мъже-ако са пълни с женски имена, направо ги отписвам..

Vanya Velikova Аз пък те добавих защото си толкова сладък кроасан... <3

Maya Zhivkova И за теб съм се чудила :) Но както казваш, привличам вярващи :))

Vanya Velikova не е за това, аз те обичам просто :))

Constantin Costov Този страх е насаден у нас от годините на соца. Моят чичо отиде в затвора за две години, само защото разправяше политически вицове и защото в къщи на стената имаше карта на Европа и Азия и на нея върху СССР беше написал "СЪВЕТСКА ИМПЕРИЯ"... Говореше ни едни такива от сорта "СССР ке падне!", а ние не му вярвахме, споглеждахме се, все едно "Той не е в ред!"... Минаха години, СССР се разпадна, той си отиде удовлетворен... И добре, че не видя до къде я докарахме през "прехода"!!!

Vili Blagoev Ами като гледам как ЕС реагира на излизането на Англия неволно се сетих как реагира СССР на опита за излизане на Унгария, Полша и т.н. Да имаха начин и танкове щяха да пуснат, ама нямаше да е особено умно. Та днес ги има и Унгария, и Полша, и т.н. Няма го СССР... Да му мислят в ЕС по въпроса...

Natalia Andreeva На мен баща ми и чичо ми са политзатворници от Белене и ми е много мъчно, че чичо не доживя рухването на Империята. Душата му си замина неспокойна няколко години преди това.

Vili Blagoev Natalia Andreeva Хич не го съжалявай човека. Ако беше доживял до промените щеше да се гътне като види как при т. нар. демокрация го управляват различни ешелони на БКП. При това припознавани от САЩ и ЕС за демократи.

Natalia Andreeva Vili Blagoev То с тази диктатура в ЕССР не се знае колко дълго ще ги има и Полша и Унгария. За България просто не ми се мисли.

Vili Blagoev Natalia Andreeva Полша и Унгария не ги мисли. Те ще направят нов ЕС, ако трябва. Ние сме за бой. Въпреки че в нашия случай нещата са лесни -паднели главата на Меркел пет минути след това пада главата на Боко.

Mira Yotkova Не пиша публично 90% от нещата които мисля, поради много причини... Това е лично решение и не е задължително да е обвързано със страх.

Maya Zhivkova Разбира се. Имам приятели, които просто не желаят да замърсяват профила си с политика и битовизми :)

Tsvetelin Tsvetkov Aaaa, много моля! Аз те френднах, като разбрах, че си тръмпаджийка. Да се запише в протокола!

Maya Zhivkova За теб знам :)

Rumiana Popnikolova Прочетох. И Ви изпращам покана за приятелство.

Ilian Nistorov Хич не му мисли Мая. Мишоците в БГ винаги се нагаждат на по вятъра. Затова няма и гражданско общество . Страхът стана по- голям от хляба и мишоците днес умират от стрес не от глад.

Петко Вацев Радвам се за това задочно приятелство. Харесвам мисли, мнения, становища, разбиране. Не ме страх и се боря и като се боря искам повече истнски хора като Вас докторе до мен реално.За мен е чест и удоволствие!

Мария Емил За съжаление Мая нещата за тези 27 години не са се променили и страха на хората не е изчезнал. На мен миналата година ми спретнаха другарски съд в работата като бях направена буквално на салата и ми беше казано да си мълча когато ме тъпчат. Аз разбира се не го направих, те също не можаха нищо да ми направят, но факт е че има хора които се поддават на такива кухи заплахи

Ivo Iliev Преди време смъкнах диоптри с упражненията на Норбеков. Случайно видях, че си коментирала системата му в някакъв форум. И спонтано реших да те "френдна".

Maya Zhivkova Да, даже съм забравила за тях вече :)

Мар Тин Ти си си жива медия, какво се чудиш толкова. :) Свобода.. Едва ли.

Ross Yankov Не съм изненадан, абсолютно същото става и с мен!!! Хора, с които съм приятел от много време, ми се обясняват на ФБ-"лични", Скайп, Мессинджър и Вайпър, че мислят като мен, че обичат да ме четат, но не искат да пишат или лайкват. Че аз изразявам техните мисли - но те не желаят да го правят на стената си. Често ме питат как не ме е страх да пиша. Как не се притеснявам да пиша тези неща публично, а не само за проверени приятели. Направих си експеримент и сложих на своята стеничка невинно видео с кученца и котенца и аз с умилителен глас рекох "Мяууууу" и почесах Писан по коремчето. 840 виждания, 144 лайквания и стотина коментара. Поставих на следващият ден статията "Защо пропада България". Два вяли лайка и един коментар (от приятел):......А-абе Роска, що не си гледаш живота, нищо не може да се направи, пази се и не публикувай такива неща, защото "ТЕ" само това чакат!" Нищо ново под слънцето Мая. :-)

Maya Zhivkova :D

George Stefanov Всеки ден получавам между 10 до 20 покани за прителство....

Tsvetelin Tsvetkov Ще се включа по темата с мои наблюдения. Аз пък съм забелязал своего рода нарцисизъм у юзърите. Всеки обича да поства за нещата, които го вълнуват и се радва, когато публикациите му са забелязани. В същото време повечето хора избягват да реагират по някакъв начин, било с лайк, било с коментар, освен 3-4-ма, с които винаги си имаш приказката. Нарцисите, които са центърът на своята лична вселена, разсъждават така: "Аз съм на линия, но много-много не гледам кой какво пише, а и да гледам, не се включвам, защото нещата, които вълнуват другите, мен не ме интересуват." Противоречивото в случая е, че самият той често публикува свои неща. А смисълът на всяка публикация е темата, която тя експлоатира, да бъде споделена и с другите, не ли? Какво би станало, ако неговите приятели разсъждават като него - "Аз съм на линия, но много-много не гледам кой какво пише, а и да гледам, не се включвам, защото нещата, които вълнуват другите, мен не ме интересуват." Имам доста такива приятели и като ги усетих, че всичко се върти около тяхната персона, на секундата ги отсвирих от следване. В обобщение - в тази социална среда, както и в реалния живот, човек не може да е егоцентрик и ако очаква чуждо отношение към нещата, които го вълнуват, трябва и той да покаже същото в замяна. Благодаря за вниманието, ще се видим на следващата ми лекция!

Iveta Plamenova просто е: има хора, чийто Меркурий ги изгаря и те говорят, споделят и говорят. често това има ирационална черта и в това им е чара, често и не е свързано с никого - с публиката визирам,, дори и така да изглежда; необходимостта да говориш е по-силна от смисъла и от целесъобразността, това е conditio sine qua non, затова - всичко е приемливо и обяснимо

Daniela Dimova-Sokolova Градивно е когато умен човек говори и има какво да каже...хубаво е, че имате толкова много последователи, може да създадете нещо добро от това ...

Светлин Стефанов Мая, няма да чета коментарите, няма и да се съобразявам със съвремеността на спомена. Само ще ти споделя, че безрасъдството на реакцията стъписва: Преди много години бяха решили да ме правят партиен член.Един от начините е приятелски. Отбива се често един човек на работата ти, познат на колегите ти. В един момент те привиква на четири очи и ти казва: Виждам че си свястно момче, а и чувам хубави неща за теб. Канят се да те направят партиен член и да те пратят за две години на Ленинска партийна школа в Москва...Какво мислиш?

А аз, с присъщата си безпартийна хапливост му казвам: То хубаво, ама какво ще правя, ако дойдат китайците?!

Тогава имаше конфликт между Китай и СССР. 

Оня само изсумтя и повече не ме безпокоиха.:)

Камен Каменов я стига то интернет е пълен със сайтове от рода на брадва и тем подобни и измислени информационни агенции,които очевидно са на хранилка тъй като няма как и теоретично да са на самоиздръжка от реклама и никой ни ги привиква ,нито им обръща внимание

Кирил Димитров Андреев Привеквани са много хора. Мен ако ме "привикат" така, няма да се явя, за да ме арестуват и да ги разоблича после като комунистически терористи! А сайтовете не ги закачат, защото всичките са на хранилка в ДАНС или Руските тайни служби, в единия случай защото са техни хора, а в другия защото ги администрират от чужбина, а ако спрат достъпа до тях за България, ония имат адвокати и ще ревнат, че ЕС е тоталитарна диктатура без свобода на словото(факт е, но официално нали не е така ;) )