Разговор в профила на Любо Кольовски

3 май 2016

Виктория Тинтерова

Бяхме в едно новозагорско село по празниците. Било е много богато преди 9.IХ, относително богато до 10.ХІ. Сега е скелет. Като слезеш от магистралата Му, попадаш на стотици скелети на богати села. Редят се едни разрушени и полуразрушени сгради били някога училища, ресторанти, кметства, магазини, стопански постройки, къщи пълни с деца. Селата наоколо са били с по 1000 - 2000 жители. Така е ужасяващо, че не мога да спра да мисля за това.

Дворовете на селото, в което бяхме са големи, много големи. Дърветата по улиците са черници, защото почти във всяка къща са отглеждали копринени буби. Отглеждали са хората толкова много неща, че няма да ми стигне час да изброявам - плодородна земя е там. Дърветата си стоят, ама повечето големи, градски къщи са изтърбушени и полуразрушени, ама не от циагните. Хората са ги напуснали.

Останали са една шепичка свестни, ама много свестни хора, заобиколени от скелетите на къщи. Има и едни призраци на хора с размекнати мозъци от къркане и самота. Безработецата е абсолютна! Разбира се, управлява ГЕРБ.

Има и едни млади .. мм не знам как да ги нарека - може би - типове, които са взели под аренда земята на хората и отглеждат жито. Дават им по 23 лв. на декар или брашно. Предполагам, че имат джипове мерцедес и къщи с басейни.

Мизерията, хора , е страшна, ужасяваща!

Когато поосмисля това, което видях ще ви раскажа повече. Щото от новините на цолова и хекемян никой не може да схване отчайващото и абсолютно безнадежно положение, в което сме всички.

 

Kush Kushel 

Ад е навсякъде освен в турските райони. Там всичко процъфтява и пътищата са отлични. Готви се нещо злобно. Дали ще дойде Русия пак....а?

 

Светлина Маркова 

Аз все за това пиша, за тази мизерия ,за беднотията, за това, какво се случва в дълбоката провинция и все усещах, че някак споделеното остава в страни от вниманието дори на приятелите във ФБ. Народът е казал "Ситият на гладния не вярва" .

Но тук не става дума само за мизерията, а за един стил на управление,манталитет на управляващите, които две десетилетия доведоха до разруха провинцията. България не е само столицата, Варна, Пловдив и Бургас и магистралите.Тревогата ми е всекидневна и възмущението също...

 

Greta Atanassova 

Така е, жално ми е като гледам обезлюделите села и отчаяните от живота хора. По новините никога няма да покажат нещата в истинската им същност. За управляващите България са само градовете, явно, и в частност София . За селата се говори между другото.

 

Димитър Запрянов 

А аз където ходя по Краище ... от време на време, там погрома и разрухата са пълни, тотални и невъзвратими... ; плод на политика на национални предатели, не смея да кажа от колко години...

 

Светлина Маркова 

Приятели, България се събра в няколко по-големи градове, там има доста забогатели, при не работеща икономика Те си знаят как , и именно те пътуват и купуват на поразия. Останалите хора едва преживяват.

 

Cvetana Cvetkova 

Навсякъде е така, и най вече в селата в северозападна България, гледките ти късат сърцето пълна разруха. и те връщат в спомените какво е било преди 25-30 години...

 

Николина Боянова 

Трагедия ,почти няма село ,което е пощадено....Само по празници се случва...логичното-градовете дишат ..,а селата населени....

 

Stefka Spasova

М.г. в ранна есен пътувах до Оряхово и обратно с автобус през селата. Картината - като в горния текст, същата.Но се разплаках от унижението и безсилието, когато минавахме през с. Хайредин./Бях го чувала от майка си преди 3 десетилетия във връзка със старческия дом в него/. От спирката на самото шосе, се качи един мъж, бивш, както се представи, инженер в Кремиковци, а сега-пенсионер, преселващ се през лятото за въздуха, градината и няколкото кошера пчели в селския дом на отдавна починалите му родители. Забеляза, че плача, попита ме от кой род съм, помислил го логично, а аз никога дори не съм влизала в това и подобните му села, моят роден край е друг...Изрече само :"Това /тук/ е нищо, ако видите навътре какво е..." Визираше "слепи"-те къщи от двете страни на пътя и невидимите им от прозореца на движещия се автобус техни посестрими по съдба: символи на безнадеждността.

 

Stefka Kostadinova 

Картинката в България е убийствена, съсипия и мизерия. И колкото и да стоварвам гнева си срещу разсипията и съсипията по времето на Костов ,то той е за предпочитане пред това , цяло чудо от 2009г. насам. Тиха, унищожителна война срещу народ и държава. И не му пука на човека. А българина в тези години е страхлив и си трае , да не е той този ,който вика ,крещи и недоволства,Но ако се организира ще помете де що има и трева няма да поникне след него. Сигурна съм ,че и това ще се случи..въпрос на време е!

 

Galina Antonova 

Точно това, което аз видях в Поломието - най - богатия русенски край...

 

Станка Тачева

И ние треперим, щото тук в Нова Загора има условия за това. И кмет, който ръси със захар има...И страхливо население също...Луда работа!

 

Stefka Kostadinova

Пропуснах в коментара си да фиксирам , амбициозната цолова и момченцето с арменско име ,те са фактор дотолкова като инструмент на други зад кадър ,които им диктуват периодично какво ,кога и как да представят в сценарийчето . ЛИЦА - ОБРАЗИ на нещо скрито , което ги управлява като кукли на конци. Данъците драги коментиращ са само един балон пълен с въздух. Ако мислиш ,.че данъците отиват по предназначение си в голяма заблуда. А селата никога няма да се напълнят с бежанци. Не ги мислете за толкова глупави тези хора. Те са живели зле, ограничени в мисленето си, подчинени на фамилиите си , корана и техния морал. Искат лукс , пари и свобода. Българските села не са притегателна сила и място за бежанци... между впрочем кмета на Нова Загора преди години беше из комсомолските среди , сега е представител на партията управляваща. Много суеверен е този човек...Захар ,за да прогонва негативни енергии...И какво има ли ефект...спряха ли катастрофите в региона..!? Народът тотално се е побъркал . хубав ден и здрав разум!