Радио Свободна Европа

1949 г.
В САЩ е създадена неправителствената организация "Национален комитет за свободна Европа" като инструмент на ЦРУ в борбата срещу съветската пропаганда зад желязната завеса. Откриват са две радиостанции: радио "Свобода" за Съветския съюз и радио "Свободна Европа" (РСЕ) за Източна Европа.

1950 г.
Започват предавания на български език - "Гласът на свободна България". Първите програми се излъчват от студио в Ню Йорк на къси вълни чрез предавател в Западна Германия.

1951 г.
РСЕ започва да излъчва световни новини на български език от новооткрит студиен комплекс в Мюнхен, който работи в продължение на 40 години. Предаванията са силно заглушавани от българските власти. През 1957 г. се дава общо име на станциите в отделните страни на Източна Европа - радио "Свободна Европа".

1971 г.
Американският сенатор Клифърд Кейс признава, че радиостанциите "Свобода" и "Свободна Европа" се финансират от ЦРУ, и предлага на Конгреса да продължи финансирането чрез бюджета.

1975 - 1978 г.
Българският писател в емиграция Георги Марков чете остро критични към режима откъси от книгата си "Задочни репортажи за България" в емисии на РСЕ. На 7 септември 1978 г. Марков е ранен от отровна капсула, изстреляна от чадър. След няколко дена писателят почива.

1989 г.
Езиковите услуги на РСЕ и Радио "Свобода" се излъчват около 900 часа седмично от предавателите на къси вълни в Германия, Испания и Португалия с комбинирана мощност от 12.4 млн. вата. Българският екип се състои от 40 души. До 1990 г. РСЕ има около 1600 служители, от които около 1000 работят в Мюнхен.

1991 г.
РСЕ започва да се излъчва от София. В редакцията работят журналисти като Антони Георгиев, Асен Гешаков, Васил Чобанов, Георги Коритаров, Георги Стойчев, Диана Иванова, Екатерина Бончева, Иво Инджев, Красимир Лаков,  Милен Минчев, Румяна Червенкова, Румяна Узунова, Стояна Георгиева, Татяна Ваксберг и много други.

1992 г.
България лицензира радиостанцията за излъчване на УКВ в големите градове в България. От 1994 г. в свободното от политически програми време на вълните на РСЕ се излъчва Classic FM.

1995 г.
Централата на РСЕ е преместена от Мюнхен в Прага.

2000 г.
Програмата в България е намалена от шест часа дневно на три. Предавания на РСЕ се излъчват в "Блиц" на Георги Коритаров по bTV и в "Студио България" по ТВ "Европа".

2004 г.
Американският Конгрeс прекратява финансирането на 7 редакции в страните, които ще влязат в НАТО: България, Румъния, Естония, Латвия, Словакия, Хърватия и Черна гора. Радиото се ориентира към други, по-размирни части на света. РСЕ прекратява излъчването на български език. На УКВ честотите в България започва да се предава "Нова Европа".

2006 г.
На честотите на "Нова Европа" започва да се излъчва Z-Rock - второто българско рок радио след закриването на радио "Тангра" през 2003 г.

http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2011/11/13/1203365_istoriia_na_radiosvobodata/