РЕЗУЛТАТИ ОТ СРЕЩАТА С МЕРКЕЛ

Grigor Lilov

Многостранната среща с немския канцлер Ангела Меркел завърши. У нас цари нещо като тишина освен дежурните фрази. 

На официалния сайт на Бойко Борисов, в профила му във Фейсбук, както и на интернет-страницата на Министреския съвет е нещо като тишина - необичайна спрямо предишни реакции. 

Какво е обсъдено на срещата на премиерите на България, Словения, Хърватия, канцлерите на Австрия и Германия? 

Темите:

1. мигрантите и бежанците.

*** Остри спорове. Остри думи към Турция, което все повече се превръща в недемократична държава и няма да изпълни поставените условия. Австрийският канцлер Керн отново е повдигнал въпроса за спиране на преговорите за присъединяване към ЕС с Турция, но запазване на сътрудничество по въпросите на миграцията и икономиката. Събеседниците са се съгласили с негативното развитие на ситуацията, но считат, че моментът засега не е подходящ за толкова рязка крачка.

*** Сериозни разисквания за потока от Африка. Мнение за засилване и при двата случая на общите европейски органи и структури по този проблем.

*** Нещо като дипломатическо опипване на въпроса за създаване на общи полицейски и военни части. Както и за съвместна спецслужба по миграцията като инструмент на тероризма.

2. споразумението за миграцията с Турция и безвизовия режим за гражданите й. 

Единно мнение, че опасността от мигрантско цунами нараства непрекъснато. Общо становище, че Анкара надали ще изпълни условията. Категорично отхвърляне на позицията на България (турската позиция), която лобира за изпълнение без условия, като неприемлива.

3. цифровизацията. 

Общо съгласие за крачки по пътя на консолидиране на цифровите мрежи в единна европейска система - вкл. и правителствени.

4. икономиката. 

Немско искане за намаляване на дефицитите и по-разумна политика по дълговете. Уверения от Балканите, че нещата се поставят под контрол.

5. общата европейска сигурност. 

Разисквано е засилване на отбранителната мощ и общи структури, вкл. армия. Мълчание от българка страна.

6. на четири очи 

Борисов е имал кратък разговор с Меркел на четири очи с молба за помощ с техника - патрулни катери, хеликоптери, автомобили. Било му обещано, като е поискано обаче и борба с корупцията, подпомагаща трафика.

Всъщност сериозния дебат и решения ще са на срещата на страните в ЕС в Братислава. Сегашните рандевута са подготовка за нея.

 

И в дискусията:

Grigor Lilov Цитирам кореспондента в Берлин Капка Тодорова за срещата с |Меркел и Борисов: "той поискал България да бъде допусната в Шенген от 1 януари 2017 г. и също така да бъде приета в чакалнята на еврозоната и да започне процедурата по приемането на еврото като валута". Т.е. вече имаме потвърждение и от друг източник на информацията ми от онзи ден за еврочакалнята.

Различаваме се обаче по втората част - какво е прието. Онзи ден прогнозирах, а сега вече съобщавам, че според моята информация отговорът е уклончив (с изключение и под условия за евентуално отпадане на Шенген за въздушното пространство) и поставен в зависимост от справянето с корупцията. Според колежката ми обаче всички наши искания били приети.

Има още едно предложение, но от немска и австрийска страна и засега оставено без отговор от България. То е да се изпратят немски и австрийски полицейски и армейски части на нашата граница. Напомням, че Вишеградската четворка мин. г. предложи с техни пари да бъде построена ограда по цялата ни южна граница и да изпратят и свои подразделения за охраната й, но тогава правителството и родния политически елит отказаха предложението.