Първото е - да се разбере!

Научили са името на единия от четиримата блъснали жената в берлинското метро - Светослав Стойков. Ще намерят и другите. Българи са. Ще ги заловят и съдят. Това е работа на полицаи и магистрати в Германия и България.

Работа на социолозите у нас (за тях мога да се произнеса) е да идентифицират този социален тип. Да маркират неговите граници, местообитания, произход, възпроизводство и пр. Да го именуват, да установят мотивацията му, да фиксират поведенческите му прояви, да изследват обичайните му роли...

Активните в професията колеги знаят добре какво трябва да се направи.

При този социален тип с това започва решаването на проблема. Неговото съществуване заплашва националната общност! Той е проблем на националната сигурност!

Няма да решим нищо, ако останем с охкането и ахкането, с публицистичните оценки, с декларации и НПО инициативи, нищо не се решава със заканите и пеенето на "Босфора шум се вдига". Разбира се, че санкции трябва да има при конкретни противоправни прояви, но това практически нищо не значи. 

Трябва да се РАЗБЕРЕ какво е това. Да се ИЗУЧИ!

Когато човек се оплаква от някакво страдание, първо му правят изследвания и после поставят диагнозата и му дават лекарствата. Същото е и с обществото. Когато имаме проблем като този в берлинското метро, първо трябва да го изследваме според приетите научни стандарти. За това са БАН и Университетите! 

У нас все още са останали кадърни социолози и колеги от други обществени и хуманитарни науки. Заедно с МВР на това безобразие трябва да реагират МОН и БАН. Да се постави изследователска задача на съответните институти. Да се осигури финансиране. 

Моля ви, не обявявайте "обществена поръчка"! Аман от корупция и халтура. Има институти. Възложете им! 

Тук е нужна реална работа на терен, реален научен продукт. 

Чак след това ще могат да се вземат ефективни управленски решения - нормотворчески и предписващи.