Път: : Реалии

Първият български космонавт

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ


Първият българин, излетял в космическото пространство, е Георги Иванов. Това се случва на 10 април 1979 г., а полетът трае два дни – до 12 април 1979 г. Чрез неговия полет България се превръща в шестата нация на планетата, изпратила свой представител в Космоса.

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. Истинското му име е Георги Какалов, но месеци преди полета на 10 април 1979 е решено, че той трябва да смени фамилното си име. На 1 март 1978 г. Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос.

 

 Фото: www.astronaut.ru
На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. бе изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Те трябва да летят с кораба "Союз" към станцията "Салют". Но когато до мястото на скачването остават около двеста метра, един от двигателите на кораба "Союз" се изключва. За първи път става толкова тежка авария, която поставя под въпрос завръщането на космонавтите на Земята. Скачването е невъзможно и с невероятни усилия екипажът е спасен. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Вторият българо-руски космически полет започва на 7 юни 1988 г., когато е изведен в орбита космическият кораб “Союз-ТМ-5”. На борда на кораба е вторият български космонавт-изследовател – Александър Александров.