Прокурорът Никола Колев

Невена Троянска „ТИМ, Отборът, който превзе България”, изд. "Слънце", С., 2011 г. стр. 36-38.

Прокурорът Никола Колев:

„Скандалът с охраната на „Св. Константин", макар и косвено, даде старт на една вендета, която преобърна живота на полк. Стамов, разби здравето му и го пресели в отвъдното едва на 66 години. Спряганият за идеолог и покровител на ТИМ шеф на Прократурата на въоръжените сили полк. Николай Колев тогава го взе на мушка и не миряса, докато не отстрани полк. Стамов от пътя си.

Антимафиот № 1 на Варна бе арестуван на 25 август 1995 г. В петък, в 17 ч. Постановлението за задържането му бе подписано лично от Николай Колев, още преди да бъде повдигнато обвинение срещу полицая арестант. Нито абсурдността на основното обвинение срещу полк. Стамов - че е „баща" на финансовите пирамиди, нито обостреният му диабет и високото му кръвно обаче успяха да го извадят от ареста. Той остана зад решетките 10 месеца, един от които - в Плевенския затвор. През януари 1998 г. Военната колегия го оправда по всички обвинения, а полк. Стамов осъди държавата за незаконния си арест.

След като излезе на свобода, той призна в интервю за „Труд": „Николай Колев беше консилиери на групировката с трите букви. След задържането ми тя се стабилизира. Заради нея ме разпитваха в ареста копал ли съм гол до кръста градинките на ресторант „Българска сватба", където, забележете, няма зеленина, а има балчишки камък. Заради тази групировка през 1997 г. Колев свика всички от подземния свят, за да ги уговаря да спрат престрелките, предизвикани от конкуренцията между отделните фирми."

Година преди смъртта си Стамо Стамов ми разказа: „Николай Колев започна работа в Сливен като военен следовател. След 2-3, или 4 години го направиха военен прокурор на региона. Тогава Иво Каменов е служил в едно сливенско поделение - обикновен войник. Като конфликтна личност, скарал се с военния си командир, някакъв капитан, сбили се двамата, а Колев водел делото срещу Иво. И оттогава датират познанството и връзките им. Колев имаше това качество - да се прилепва към хора от контингента. Макар че това ни е била работата, на оперативните по криминална в БОП-а, в тези среди Да се ровим цял живот. Николай Колев обаче се заиграваше много с тях..."

Арестът на Стамов наистина сякаш даде тласък на възхода на ТИМ. Заедно с краха на ерата на варненските фараони.

„През 1995 г. започнаха масово да гърмят финансовите пирамиди и да се строят новите кооперации. Те изкупиха тогава несъбираемите дългове, бяха събрали над 150 фирми. И се разраснаха много", коментира бивш полицай, разработвал групировката по онова време, далеч преди някой и да подозира, че само след десетина години „обектът на наблюдение" тотално ще излезе извън контрол. А медиите ще бъдат обзети от амнезия...”