Път: : Реалии

Преустройство

Последният етап на тоталитарния комунизъм.

"Преустройство на социализма" беше лозунг на Михаил Горбачов  за решителни промени в Съветския съюз, добил световна известност и довел до фактическото рухване на комунизма. Логиката в управлението на Горбачов беше: Щом като желаем ускорено развитие на обществото (ускорение) и вече сме разбрали, колко сериозни са проблемите (гласност), то ясно е, че трябва да променим системата (преустройство), от където следва въпросът – Кой ще извършва промените и докъде ще се простират те? Това вече беше призив, съзнаван или не, за самоорганизиране на гражданите в извършването на промените. Появиха се неформалните организации. Този лозунг беше предшестван от два други последователни лозунга - "ускорение", "гласност". Гласността, значителната свобода на словото, създаде условията да се постави въпросът за по-същностни промени в социалната система.

Признаването на необходимостта от промени в условията на гласност (значима свобода на словото и печата), при системно отстъпване пред военно-политическия натиск на САЩ и НАТО, неизбежно доведе до разпад на комунизма.

На руски - "перестройка".

Не съществува програма за "преустройство". Всичко остава в сферата на догадките и добрите намерения. 

Когато беше питан от гражданите - "какво значи преустройство?", Горбачов отговаряше - "Това, което вие създадете!".

Какви точно промени и докъде ще доведат, най-вероятно в самото начало и самият Горбачов не е предполагал. Перестройката не доведе до рухването на комунизма, а предхождаше рухването, което беше неизбежно.