Предстоят извънредни парламентарни избори

Предстоят извънредни парламентарни избори. Достатъчна причина избирателите да мечтаят, а партиите да обещават.
Когато решавам за кого да гласувам, ще отпиша всички партии, при които намирисва на съмнение за принадлежността на страната към ЕС и НАТО.
Същата съдба ще имат и партии, които не заявят ясно, че ще изгонят Дианета от България. Държавата ни не се нуждае от чужда помощ за мюсюлманското вероизповедание.
Ще отпиша също така и всяка партия, която няма силата да управлява ефективно държавна собственост и се кани с приватизация и комисионерстване да реши проблемите на енергетиката, БДЖ, водните ресурси, горите, летищата и онова, което още не е приватизирано. Нашата икономика, доколкото я има, е от най-приватизираните в Европа. По този пункт имаме срамни постижения. Новогодишно ще ги премълча. Празник е все пак. 
Посочих партиите, които ще отпиша.
Остават тези, които ще преценявам. (За себе си! За кого аз да гласувам!)
На първо място е съдебната система. Какъв ЗАКОН за прокуратурата ще предложат? Какво мислят за съдебните заседатели? Какви други намерения имат?
Следват (само изброявам) - планираните мерки по демографския проблем; образованието (в Холандия децата тръгват на училище от четиригодишна възраст и отклоняване на малките от училище е свързано с жестоки глоби и други санкции за родителите); защитата на живота, собствеността и честта на гражданина; закрилата на дребния производител; защитата на конкуренцията; отношението към имигрантите...
Ще дам бонус на тези партии, които поставят реалистично въпроса за БАЗОВИЯ ДОХОД.
Ключовите въпроси, които ме интересуват са свързани предимно с диспропорциите в развитието на страната. Задълбочава се разликата между Северна и Южна България. Това има страхотен негативен ефект. Фактически държавата разчита на половината от териториалните си възможности. Поставя в неблагоприятно положение половината от човешките си ресурси. Не използва пълноценно природни богатства, забележителности, културно-историческо наследство. Пропилява географското си положение. Води калпава геополитика.
Намирам за важни следните въпроси:
-Проходимостта на Стара планина да стане основен приоритет на държавното инвестиране. Това е възлово за стопанския интегритет на територията. Да се развиват съществуващите пътни проходи, свързващи Северна и Южна България за целогодишно безпроблемно използване от всички колесни превозни средства – от велосипед до тир. Да започне строителство на тунели поне при Шипка и Петрохан. Един от тези тунели е по-важен от следващ лъч на метрото.
-Възстановяване на пътните проходи със Сърбия – Чипровския (Чипровци - Топли дол), Светиниколския (Чупрене - Равно буче),Белоградчишкия (Салаш – Ново Корито).  
-България да се отвори към Дунав! Ние сме дунавска държава. Дунав е най-голямата европейска магистрала – от Сулина до Ротердам. Да имаме прилични пътища към Дунав и да се развиват пристанищата.
-Да започне строителство на нови мостове при Русе, Силистра – Кълъраш, Никопол – Турну Мъгуреле, Оряхово - Бекет... Поне!
-Изграждане на крайдунавска магистрала.
-Възстановяване на пътническото корабоплаване по Дунав дори само като екскурзионна и туристическа атракция. Да се поощряват контактите и сътрудничеството между българските и румънските селища от двете страни на реката.
-Да се усили темпото в изграждането на пътната инфраструктура. Да има ясно формулирани цели -
1. да няма селище, промишлен, исторически и туристически обект вън от републиканската пътна мрежа;
2. възстановяване на изоставените вътрешнопланински пътища и проходи;
3. превръщане в редовни пътища на използваните черни пътища;
4. да няма земеделска земя без път, приспособен за селскостопански машини.
-Изграждане на достойни за ДЪРЖАВАТА гранични КПП-та. Достойни като архитектура, изпълнение и поддръжка. Това са основни знаци за НАС.  Пристигащият в страната по тях съди що за стока сме. Същото важи за жп, авто- и аерогари.
-Създаване на задължителни стандарти за езикова подготовка, външен вид, облекло, вербално и невербално поведение на ВСИЧКИ държавни служители. Особено при изпълнение на служебни задължения и когато са в униформа. Не може да има квадратни полицаи – колкото висок, толкова широк. Или размъкнати. Да не говорим пък за чиновнички с такива деколтета и поли, че разсейват посетители и колеги...