Преди една година на този ден

Kapka Todorova

Преди една година на този ден ми излизат анализите за атаките в Кьолн.

Написах, че става дума за северноафриканци най-вече, които са обирали и опипвали стотици жени, като са използвали тактика на джебчиите - заобикалят в кръг жертвата, танцуват, опирайки се в нея, опипват я, задигат й нещата. Това се прие леко истерично, полицията, медиите и в частност аз бяхме обвинени, че лъжем, а истината казват разни хора във фейса, които са видели клипове. Някои от тези клипове се оказаха от Кайро. Та ето една година по-късно какви са фактите, вече изяснени и доказани:

1. Има 1054 подадени оплаквания в полицията. От тях 454 са за сексуални престъпления, пет са за изнасилване. Две трети от тези престъпления са извършени на площада пред катедралата. На 1 януари сигналите са 61, до 4 януари в полицията са се оплакали няколкостотин жени, след първите репортажи броят се увеличава лавинообразно, до 10 февруари са 1054, до юни към 1300.

2. Има 183-ма обвинени за това, 55 са мароканци, 53 са алжирци, 22 иракчани, 14 сирийци, 14 германци. Повечето са дошли с бежанската вълна, по-голямата част от тях вече са познати на полицията въпреки краткия си престой. Смята се, че в атаките са участвали общо към 2000 мъже, предимно северноафриканци.

3. Първите съобщения в медиите излизат на 1 януари в местните медии. На 2 януари те са цитирани в ДПА и онлайн изданията на надрегионалните медии, например Зюддойче и РТЛ. На 4 януари са във всички медии. Централните новини го съобщават на 5 януари, а не на 4 с мотива, че искат време за интервюта с полицията. Това после се отчита като грешка.

4. Тази година полиция обгради празнуващите пред катедралата. Спирани са големи групи, идващи с влак. Всички те са мъже от Северна Африка. На въпрос защо отиват пред катедралата, повечето отогварят защо не. По принцип площада пред катедралата събира хора от целия регион за всякакви празненства. Също така в Германия бежанците се разпределят по произход - в Северен Рейн-Вестфалия пращат северноафриканците. Това донякъде обяснява феномена защо мъже от Магреба се струпват пред катедралата,макар и не докрай.