Преглед на печата от 11 август 2012


http://bnr.bg/Pages/default.aspx

Преса предупреждава "Европа ни залива с евтино мляко". Животновъдите ни са изправени пред фалит и заплашват, че ще започнат да колят животните си, защото не могат да са конкурентни. Мандрите предпочитат обезмаслено сухо мляко от Германия и Унгария, което е с около 10 ст. на литър по-евтино от млякото на животновъдите. В интервю за Преса, арабистът, офицер от резерва  Радион Попов, прогнозира, че Сирия може да подпали света.

Дума съобщава с водещото си заглавие, че въглищата са поскъпнали с 18 %. Отоплението с тях през предстоящата зима ще струва около 2 300 лева.

24 часа информира, че цените по Черноморието ще бъдат намалени чак в началото на учебната година, а не, както е по традиция, след 20 август. Хотелиерите се надяват на топла есен и удължават летния сезон до края на октомври. От съботния очерк на часовия вестник научаваме прогнозата на метеоролозите, според която лятото ще е топло и сухо до последно и че за последните 50 години горещите вълни са се увеличили 10 пъти. Новинар допълва "Есента ще е нормална, не очакваме много валежи" казва синоптикът Анастасия Кирилова.
 
Монитор е предимно със съботно-ваканционно съдържание, но сред малкото сериозни теми е констатацията на професор доктор  Искрен Коцев, че зачестява заразяването с хепатит след татуиране. Той ни съветва, за да сме сигурни, да се ваксинираме срещу болестта. Предупреждение за здравето ни има и в Новинар. Проф. д-р Татяна Червенякова казва "Хранителните отравяния имат фатален изход".

В Труд водещото заглавие е "Комари носят треска по морето". След ухапване от насекомите се вдига температура до 38,5 градуса. Вестникът помества репортаж от Дупница, озаглавен "В Дупница пак е като в Галевград".

Сега също е с повече ваканционно-развлекателни теми днес. Изданието предлага седем истории на радиоветерана, колегата ни Тома Спространов.
 
От Стандарт научаваме, че през следващата седмица ЧЕЗ предвижда спиране на тока заради профилактика, което означава, че в Западна България доста домакинства ще трябва да се простят със съдържанието в хладилниците и фризерите си, защото няма да има електрозахранване по 7-8 часа.
 
Най-значимата обща тема на централните ни всекидневници е информацията за представянето на българските спортисти на Олимпийските игри във вчерашния ден. 

Темата на седмичника Капитал е посветена на новите шефове и собственици във футбола. За това как личният натиск на премиера доведе ново поколение бизнесмени в по-големите клубове пише на 14 и 15 страница.

 


Индипендънт пише, че опитният алжирски дипломат Лахдар Брахими, основен кандидат за пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия, е член на „Старейшините”, група известни общественици, обединени от Нелсън Мандела за решаване на глобалните проблеми. 78-годишният Брахими е помогнал за мирното споразумение след 15-годишната гражданска война в Ливан.

Ирак изпревари Иран и вече е на второ място в ОПЕК по производство на петрол за пръв път от края на 80-те години на миналия век, пише Файненшъл таймс. Тази символична размяна на позициите се дължи на сериозното въздействие на санкциите на западните страни срещу Техеран, както и на бързото възстановяване на енергийната индустрия на Багдад.
 
Гардиън отбелязва, че Япония и Южна Корея достигнаха до открит конфликт, след като южнокорейският президент Ли Мюн-Бак посети група острови, обект на дългогодишен териториален спор. Архипелагът Такешима, който корейците наричат Докдо, е на приблизително равно разстояние между двете страни. Японският външен министър отбеляза, че визитата ще има сериозно въздействие върху двустранните отношения.
 
Испански кмет си спечели прозвището Робин Худ, като оглави атаки на бедни хора срещу супермаркети, коментира Дейли телеграф. Хуан Гордийо, кмет на градче край Севиля, раздавал заповеди с мегафон. Бедните, които предвождал, взимали каквото им попадне от рафтовете, товарели количките и излизали, без да плащат стоките. 53-годишният Санчес Гордийо е отявлен комунист, който от 33 години е на кметския пост, уточнява британското издание.

Американският Интернет гигант "Гугъл" всячески се опитва да облекчи живота на своите 34 хиляди служители, пише италианският Кориере дела сера. Компанията изплаща по половин заплата в продължение на 10 години на съпруга или съпругата на починали нейни служители. Освен това, "Гугъл" отпуска месечно по 1000 долара на децата на починал служител, докато те навършат 23 години. Компанията предлага на персонала си още екстри като обеди и вечери в шикозни ресторанти или фризьорски услуги, помощ при изпълнението на досадните ежедневни задачи като плащане на фактури или чакане по опашки.