Починал е поета Кирил Гончев

Dulinko Dulev

Тихичко, с дванадесет дена закъснение, Съюзът на българските писатели ни съобщи, че е починал поетът Кирил Гончев - един от мъчениците - провинциални български поети, които трябваше да се крият из софийските тавани, гонени от милициите или да се женят за столичанки, за да се реализират в столицата.

Не преувеличавам и заслугите му като редактор на "Фашизма" на Жельо Желев. В книгата наистина ставаше дума за фашизма, чак някой много по-късно се сети, че и за комунизъма ни ставало въпрос. Книгата отдавна изчезна от полезрението ни - да не би някой да си помисли, че става въпрос за "бойковизма"...

Но това е друга тема.

Беше ми приятел, бях му приятел...

Не е моя работа да давам оценки, но той наистина беше поет, който първо живя нещастно в столицата, второ - го изгониха от издателство "Народна младеж" и трето - демократите го изгониха и от София...

Поклон пред светлата му памет!

 

Светла Войнова

Поклон!

Не демократите, а двете му деца го изгониха от София, след като продадоха апартамента в идеалния център на столицата и не изпълниха обещанието към сестра си, живееща в САЩ, да купят на родителите им апартамент някъде в София.

Откъде зная ли? От сестрата в САЩ.

 

Dulinko Dulev 

Ще добавя само, че беше роден в село Дриново /тогава Разградско/– през 1940-та година. Аз съм се родил 7 години по-късно от него в село Дебнево, Троянско, но когато му обяснявах, че крайният ни резултат ще е еднакъв, той не ми вярваше!

 

Румян Славов 

Доколкото си спомням, Кирил Гончев отказа на Желю Желев някаква синекурна длъжност в президенството после, като отплата един вид, признание за активен борец против комунизма - от някои поети става чиновници, от други не... Светла му памет!

 

Dulinko Dulev 

Шапка ти свалям, Румяне, за тоя спомен. Има и други...

Но Киро беше от глупавите и честни някога хора.. Дано поне някое от стихотворенията му някой сета да си спомни.....

Мисля, че и във варианта "Трендафил Акациев" го имаше....

 

Lili Todorova 

"Човечество, ти имаш Гончев, на този свят бой яде много той, не го залъгвай със бонбонче, не е последен този бой" - Кирил Гончев.

 

Венцислав Великов 

Познавах Кирил Гончев, прекрасен човек с невероятно чувство за хумор беше. На по питие казваше "Човечество, ти имаш Гончев!" и се смееше. Човечество, плачи, Гончев вече го няма! Светла му памет!

 

Jivodar Dushkov 

Венци, навяваш ми спомени за Ония години, в които бяхте и с него кандидат-депутати и за интервютата (портретите) които ви бях сътворил... Май се изтърколи четвърт век оттогава?...

 

Венцислав Великов 

Да, Живе, хубави и по- истински времена бяха. С него имам още един весел спомен: Пътуваме с него от София, но нещо объркахме пътя. По едно време гледам, че само табели към Пловдив виждам. Като се обадих, че в Русе отиваме, а не в Пловдив, Кирил съвсем сериозно каза: " Карай, и там може да НЕ ни изберат..."
 

Jivodar Dushkov 

Весело!!!

 

Венцислав Великов 

Голям човек и широка душа беше. Не ги правят вече такива.