Понеже днес е 10 Януари

Ivan Stoimenov

Понеже днес е 10 Януари и изненадващо от БТВ ми се обадиха да им разкажа какво се е случило преди 20г на тоя ден.

Позамислих се какво може да им разкаже един фоторепортер от онова време.И бързо си направих си ретроспекция на живота защо се случи това тогава.

И ето ми изводите които се опитах да споделя с Габи Наплатанова.Дал ли съм прав Вие ще кажете.

Спомних си трепета и очакванията с който започна перестройката в СССР ЗА ГЛАСТОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ.И какво се получи.Много бързо бяха свалени почти всички лидери от бившите соц.страни,развален Варшавският пакт и СИВ.Водеща личност при нас беше Андрей Луканов уважаван политик на запад,владеещ няколко езика,икономист.Един от първите му гости и съветници които той доведе беше световно известнивт мошенник по пенсионни фондове Максуел,след него другият най-голям борсов играч-т.е.мошеник ,Сорос.След това се появиха консултантите и плана Ра-нът.Спомних си и първите три закона приети от ВНС,на вас оставамда се сетите кои бяха те.

По това време е Русия и разпадналия се вече СССР се е водила истинската приватизация и 200-тина семейства завземат над 85% от богатствата на тая огромна страна.

Няма го СИВ българските стоки нямат достъп до бившите си пазари а да не говорим за свободния пазар,икономиката се срива.На Югославия е наложено икономическо ембарго за да се разпадне и тя.В това време на власт е правителството на Жан Виденов.Държавата има да погасява стари дългове които са ни давани от МВФ и Световната банка,но те отказват да преговарят и предоговарят условията по тоя дълг.В същото време новите собственици вече в Русия искат да изкупят газопроводната ни мрежа.Но това момченце нещо им се опъна и какво се получи.Имаше друго виждане за прехода и отведнъж почнаха да изчезват стоки и пари.

Доларът за часове почна да расте и да влизаме в кръга на една невероятна инфлация,почна всенародното недоволство.Протестите ставаха все по масови и уж спонтанни.Жан беше свален първо партиино и после всенародно.Но понеже в БСП все още имаше хора които не разбираха за какъв заговор става въпрос искаха да задържат властта на всяка цена.

Тогава партията се оглави от Георги Първанов и Кольо Добрев.И Кольо бе нагърбен да направи правителство и да овладее положението,но като човек със здрав разум,явно и с повече информация разбра,че съпротивата срещу това което се случва на улицата и НЕВЕРОЯТНИЯТ СИЛЕН НАТИСК ОТВЪН няма да може да се оправи новото правителство на БСП и ще се пролее кръв по улиците и върна МАНДАТА за да няма кръв.

Дойде служебният премиер Софиянски и за дни долара се върна на нормалните си нива.Избори и победа за СДС.Костов премиер.Спомнете си и кои бяха министрите му в тия сектори.Започна светкаична приватизация на все още работещите златни яйца от икономиката ни,спомнете си кои бяха първите приватизатори а останалата икономика беше превърната в скраб.Земеделието унищожено с връщането в реални граници,икономиката в скраб,армията и въоръжението и също унищожено,свалени граничните заграждения ,ТОВА БЯХА ЧАСТ ОТ УСЛОВИЯТА ЗА ДА СМЕ В НАТО И СЛЕД ТОВА И В ЕС.

Та ето за това беше необходим 10.01 1997г за да има само територия БЪЛГАРИЯ,за да избягат можешите и знаещите и тук да останат само старите и слабообразованите и да дойдат световните монополисти и да станеме една от най-бедните страни както в Европа така и в света.

Та кучето е заровено много преди 10.01.97,до тогава може би все още е имало надежда за нещо по добро,но ПРОСТО НЕ НИ ПОЗВОЛИХА.

Незнам дали съм прав,но като фоторепортер врял се тук и там по събитията и познавщ всички политици на прехода и гостите които са им идвали и какви политики след това са се водили това е моя прочит на 27г годишнина на прехода.

Други хора може би знаят много повече от мен.