Политически СПИН

Антон Кутев, активен депутат от БСП, изрече тези дни крилата фраза, с която нокаутира собствената си партия. Думите му бяха, че принадлежността към БСП се предавала като СПИН - по наследство или по полов път.

Шегата на Кутев е всъщност сериозна метафора на българското традиционно общество, на запазените патриархални нрави.  Тя е метафора за природата на политическия и гражданския живот у нас.

ДПС цялостно е продукт на политически СПИН.

А пък СДС затъна, защото от 1991 г. се насили да стане СПИН организация. "Произходът" стана водещ принцип при изграждането на организацията. Нямаше съзнание, че СДС може да обедини стотици хиляди, стигнали до либерално-демократични убеждения поради личния си опит в условията на тоталитаризма, а не защото бащите им така са казали. Тия дни един "стар седесар" мъдро се питаше - къде са синовете на легионерите, защо ги няма в СДС? Това било причината за фактическото рухване на партията...

Във Фейсбук ще прочетете аргументи за някаква теза от типа - "родителите ми еди-какво си". Той, значи, по произход е прав!

Да не говорим за публичния живот.

Луканов беше "трето поколение комунист", Борисов говори за дядо си, а противниците му за баща му, интелектуалец обясни, че станал доносник на ДС, за да смекчи СПИН ефекта на "фашисткия" си произход, а сега пък е виден демократ поради същата причина, на Костов жена му била партиен секретар, значи е спинозен и пр. Мнозинството у нас има убеждения и вярвания, предадени по наследство или по полов път.

Ние масово сме болни от политически и граждански СПИН, с други думи - формираме традиционно, претоварено от патриархалност общество...

Друг е проблемът за политическия ефект върху БСП от метафората на Кутев.

Комунистите, които са против БСП, веднага пуснаха в Мрежата един плакат:

 

 http://i.imgur.com/FEfw5.jpg?1