21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Реалии

Подпалването на Партийния дом

 

 

15 години след подпалването на Партийния дом в центъра на София

 

 

Снимка: www.causes.com

 

Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се махне петолъчката. Преговорите на поета Радой Ралин и депутата Йосиф Петров на площада с него са безрезултатни.

В 20.40 ч. (вечерта на 26 август 1990 г.) председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев дава ултиматум до един час знамето и петолъчката да бъдат свалени, в противен случай сградата ще бъде щурмувана. В 21.15 ч. Българската телевизия спира редовното си излъчване и Радой Ралин и Йосиф Петров отправят призив към председателя на Републиката петолъчката да бъде демонтирана, за да не се погуби един човешки живот. В 21.30 ч. събралите се хора с крясъци и закани се втурват към входа на клуба на БСП. В 23 ч. гори почти цялата сграда на ул. "Московска". Радио София излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Към полунощ сградата е обхваната от пламъци. Долните етажи са опожарени. В 3 ч. на 27 август служители на МВР отцепват района и пожарните действат безпрепятствено. Пожарът окончателно е потушен в 3.18 ч. - напълно опожарени са 40 помещения, унищожено и разграбено е имущество в 94 помещения. В 5.30 ч. полицията разтурва т. нар. Град на истината, изграден на тогавашния площад "9 септември" от участници в гражданското неподчинение (окупационната стачка на СУ и палатковия "град"), започнало на 20 юни след обявяването на резултатите от изборите - искат се оставките на президента Петър Младенов, на председателя на Комитета за телевизия Павел Писарев и на ректора на СУ Никола Попов.

Главна прокуратура съобщава, че е образувано наказателно дело под номер 53. Следствието през 1991 г. заключава, че става дума за "неангажирано поведение на отделни лица", а палежът и погромът са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти". Съдът връща делото 4 пъти. Обвиняеми са 38 души. Сред тях е и президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. В обвинителния акт е визирана щета за 7 947 963 лева, 40 изгорели помещения, 94 разграбени офиса, изпепелени картини и архиви с историческа стойност. С разпореждане от 14 март 1994 г. Софийският градски съд прекратява съдебното производство по делото за палежа на Партийния дом и го връща в Софийска градска прокуратура за допълнително разследване. На 23 август 1996 г. следствието за Партийния дом е спряно.

www.duma.bg/2005/0805/260805/index.html

 

"Приключено по давност" (2008) - филм на Малина Петрова

Описание: Малина Петрова е носител на наградата за гражданска доблест "Паница" на Нов български университет. Чрез средствата по тази награда е реализиран филмът й "Приключено по давност", който разказва за журналистическото й разследване за подпалването на Партийния дом в София през 1990 г.