Повече грижи за бесарабските българи

Никола Караиванов: Българската държава трябва да полага повече усилия в подкрепа на бесарабските българи

29 октомври 2012 | 15:17 | Агенция "Фокус"

Кишинев. Българската държава трябва да полага повече усилия в подкрепа на бесарабските българи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Никола Караиванов, преподавател в Българския лицей „Васил Левски” в Кишинев, Молдова, бивш председател на дружеството за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец”.
Аз съм правил проучване в лицея – на 30 души ученици, има един-двама, където в семейството се говори на български език. Т.е. това са деца от смесени бракове, но те са предпочели Българския лицей. Така че – тук те изучават български език и историята като нещо непознато, каза Караиванов. Българската литература и история са непознати и за децата на юг, от големите български села – Кортен, Твардица, Валя Пержей и т.н. Но там положението е друго и може да се каже, че традициите се спазват, защото традициите са в семейството, в селото, посочи той.

По думите му – много сложно е да се запази българският език в столица с много етноси, каквато е Кишинев.

„Основно се говори на румънски, тук-там на руски. Български се чува само в лицея. От 700 000 души население в столицата, българите са към 12 000. Но това е положението. Особено в условия на криза, е много сложно. А тук в Молдова, в Украйна нещата са още по-тежки. Хората преди всичко гледат да оцелеят физически, а след това вече да мислят за празници, традиции и т.н.”, добави още Никола Караиванов.

Според него – българската държава трябва да прави повече в подкрепа на бесарабските българи. Трябва да сравним с онова, което Румъния прави по отношение на молдовците, защото те ги считат за тяхна народност, каза той. Според него - много е постигнато в образователната сфера, но усилията трябва да продължат.

„В момента около 30 души в Молдова и Украйна сме командировани като преподаватели от България. Повечето преподават български език и литература, има преподаватели по история, по музика, по хореография. От Молдова всяка година около 130 души влизат в българските университети, от Украйна – 90. Това може да се увеличи”, каза той.

Ала ЖЕЛЕЗКОВА