Плевнелиев пред дипломатическия корпус, 12.01.2017

България вярва във върховенството на закона, а не в силата на оръжието

Днес, когато в Европа и в света сме свидетели на разделение и противопоставяне, България е сред държавите, които вярват във върховенството на закона, а не сред тези, които залагат на силата на оръжието и борбата между интереси. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционната си среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Държавният глава увери, че страната ни ще продължи да провежда принципна и балансирана външна политика, да бъде активен фактор в ЕС и НАТО и да се утвърждава като добър приятел на всички в Югоизточна Европа.

В изказването си президентът Плевнелиев подчерта постиженията на страната ни през изминалата година – висок икономически ръст и износ, увеличаващ се инвестиционен интерес към България, намаляваща безработица. Росен Плевнелиев открои също така признанието, което страната ни е получила в международен план за своето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и домакинството на формата на "Арайолуш" през 2016 г. "Поставихме смислени приоритети и българската дипломация постигна безспорни успехи. Показахме, че всички на Балканите и в региона сме единни, а България има водеща роля", категоричен беше държавният глава.

Присъединяването на България към Европейския съюз беше определено от президента, като „едно от най-значимите исторически постижения в модерната история на страната“ и изтъкна постигнатото с подкрепата на европейската солидарност през изминалите 10 години. "Само единни можем да създадем стойност, да повишим доверието на гражданите в институциите и да помогнем на Европейския съюз да бъде по-силен", добави още Росен Плевнелиев.

Президентът благодари на дипломатическата общност за активния диалог и за партньорството през изминалата година. "Поднасям дълбок поклон за всичко което направихте за България, вие сте приятели и адвокати на нашата страна. Помогнахте България да даде своя принос за утвърждаването на мира и демократичните принципи. Уважението, което България получи чрез рекордния брой посещения на държавни глави, е и резултат на балансираната и принципна външна политика и активната ни позиция на международната сцена, на която днес сме значим фактор", обърна се Росен Плевнелиев към дипломатическите представители.

Държавният глава предупреди също така, че през 2017-а година предизвикателствата пред международната общност няма да намалеят. "Предстои ни година на критично важни избори. На фона на извънредната нестабилност България стои добре, но трябва да надграждаме постигнатото. Имаме и своите проблеми и пред нас предстои дълъг път, но посоката, която следваме е правилна", подчерта още президентът и призова за приемственост в следването на стратегическите приоритети на страната.

"Изминалата година беше изпълнена с предвидими и непредвидими конфликти и сблъсъци на военни сили, милиони хора потърсиха убежище от войните, а много държави бяха мишена на безпрецедентен тероризъм в Европа и Близкия изток“, заяви по време на срещата доайенът на Дипломатическия корпус у нас Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина. Той посочи също така, че тези предизвикателства са обединили усилията и решимостта на международната общност за справяне с насилието в света.

Ахмед Ал Мадбух изрази увереност, че България и партньорите й ще останат фокусирани върху това, което ги обединява и сплотява. "Не дискриминацията, а толерантността, икономическото, политическото и сътрудничеството в академичната сфера ще определят в бъдеще нашите отношения", категоричен беше дипломатическият представител.

 

Източник: https://www.president.bg/news3528/darzhavniyat-glava-pred-diplomaticheskiya-korpus-balgariya-vyarva-vav-varhovenstvoto-na-zakona-a-ne-v-silata-na-orazhieto.html