Път: : Кой кой е : П

Пламен Панайотов

Пламен Панайотов
Пламен Панайотов
Снимка: Юлиана Николова, novinite.com

Пламен Александров Панайотов е български политик от НДСВ, по-късно от Българска нова демокрация.

Роден е на 20 януари 1958 г. в град Сливен.

През 1983 завършва „Право“ в Софийския университет „Климент Охридски“.

От 1985 е преподавател по наказателно право, като през 1993 става доктор, през 1998 г. - доцент, а през 2012 г. - професор по наказателно право.

През юни 2001 г. с листата на НДСВ (42.74%) е избран за депутат в 39-ото народно събрание от район 23-София. Председател на парламентарната група на НДСВ. Член на Комисията по външна политика и Комисията по парламентарна етика. Члене и на Временната анкетна комисия за установяване на актове и действия, с които е уредена собствеността и начинът на ползване на имоти в Студентски град в гр. София.

На 17 юли 2003 заема поста вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски.

През 2007 г. премиерът не го номинира за член на оперативното ръководство на НДСВ. Конгресът на партията отхвърля предложението на делегати Панайотов да бъде избран за член на Политическия съвет. В резултат на това той и близки до него активисти на жълтата партия, сред които Даниел Вълчев, Николай Свинаров, Владимир Дончев, Лидия Шулева и др., оспорват решенията на конгреса и искат провеждането на нов. По предложение на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски Панайотов е изключен от партията. С него се отделят още депутати и образуват парламентарна група Българска нова демокрация.

В кампанията за евроизборите през 2009 година Пламен Панайотов е под №16 в листата на "Българска нова демокрация". (Формацията печели само 0,45% от гласовете.)

През 2018 г. се включва в обществените дискусии за промени в Наказателния кодекс, като позицията му е, че предлаганите изменения ще криминализират целия граждански оборот.

Владее немски, руски, английски.

Семеен е.