Пламен Орешарски за предизвикателствата и приоритетите пред новото правителство


02 юни 2013 | 10:21 | БНР, "Неделя 150"


Пламен Орешарски, министър-председател на България, в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР

Водещ: Добър ден на министър-председателя на България Пламен Орешарски.

 

Пламен Орешарски: Добър ден.

 

Водещ: Благодаря ви, че се съгласихте на това интервю, г-н Орешарски. Не знам защо, но ще ви питам най-напред кои книги ще вземете, поне една, като се местите тези дни?

 

Пламен Орешарски: Няколко поне, с икономическа тематика, разбира се, тъй като в къщи имам прекалено много книги на Лъвицата, за които не ми стигна време да ги чета, аз не знам колко време ще имам сега.

 

Водещ: По-малко.

 

Пламен Орешарски: Но все пак, когато човек… Със сигурност, по-малко, да… някак си се чувства по-спокоен, когато има до себе си интересни книги.

 

Водещ: Вярно е това. Добре, нали знаете, г-н премиер, че нямате 100 дни, вие го показвате, като разговаряте с един или друг, знаете, че нямате 100 дни. Такава е ситуацията.

 

Пламен Орешарски: Давам си сметка, не 100 дни, а ми се струва, че нямам и десет дни.

 

Водещ: И аз така мисля.

 

Пламен Орешарски: Няколко дни са необходими все пак, човек да се ориентира за различните, поне най-ключовите сектори. Така че трудно би било веднага да се вземат решения, защото от моя скромен, административен и управленски опит знам, че прибързаните решения нерядко са грешни.

 

Водещ: Така е. Но все пак нямаме време и го знаете. Добре – ревизия на наследството, мисля че вече е тръгнала тази ревизия.

 

Пламен Орешарски: Ревизия – има много акценти в този термин. Разбира се, че трябва да видим на какво стъпваме аз и колегите.

 

Водещ: Това имам предвид.

 

Пламен Орешарски: За да можем да вървим напред. Така че съм възложил още изтеклата седмица, говорихме с министрите и възложих много неща. Не знам ще успеят ли да се справят за няколко дни, но една от задачите е да видят как върви изпълнението на бюджета до този момент, бюджетът на техните ведомства.

 

Водещ: На всяко министерство, на всяко ведомство.

 

Пламен Орешарски: На всяко министерство, а на министъра на финансите естествено цялостен преглед, да може да очертае задачите до края на тази година. Аз многократно съм очертавал, че дори в програмата, която не беше разгледана в детайли в парламента, не беше споменато тук-там по нещо. Там бях очертал по-краткосрочните мерки, които преимуществено не изискват голямо финансово натоварване, тъй като изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм, че бихме могли да вместваме много допълнителни разходи, а по скоро мерките, които ще предприемем в следващите дни, ще бъдат свързани с преглед на процедури, режими. Още в следващите няколко седмици ще направим идентифициране на най-тесните места, които затрудняват стопанската активност, от една стана. От друга, тези места, където гражданите изпитват най-големи затруднения при административните услуги. Разбира се, ще прегледаме и изпълнението на социалните програми. Има доста рискове по отношение на… дори тези, които са в ход, дали ще можем да ги изпълним до края. Естествено ние ще направим всичко възможно дали с преразпределение на финансови ресурси, да засилим малко социалните програми, най-вече тази есен, неколкократно го обявих вече, правим изчисление как да разширим енергийните помощи, така че да смекчим малко натиска върху домакинските бюджети на най-бедните наши сънародници.

 

Водещ: Добре, все пак картинката е горе-долу такава – приходните агенции очакват неизпълнение на приходите, около 1 млрд. лв., гледах ви в „Шоуто на Слави”, казахте го това. Има едни 800 млн. лв. от предишното правителство на Бойко Борисов, през август трябва да се плащат, това бяха парите за земеделците, нали така? Субсидиите за земеделците и 600 млн. лв. увеличение на вноската в МВФ, това до края на годината, прав ли съм?

 

Пламен Орешарски: Големи разходи се очертават, но ще успеем да се справим. Не е притеснително чак толкова.

 

Водещ: Не е отчайващо.

 

Пламен Орешарски: Да, да го наречем така. Не е отчайващо. Ще рефинансираме дълга. Притеснява ме повече какви изненади могат да излязат, дай Боже да не са много големи, но нека все пак да свършат работа секторните министри. Аз ще се опитам, ако не до края на тази седмица, ще опитам през следващата седмица да направя едно обобщение, както по сектори, така и цялостно, за да знае нашата общественост все пак от къде тръгваме и какво бихме могли да свършим в краткосрочен план. По-големият дебат сигурно ще предстои есента, когато бюджетираме следващата година, тоест когато готвим разчетите за следващата година, тогава ще имаме и възможност по-комплексно да говорим и за политики, за приоритети.

 

Водещ: Бюджет 2014, добре няма да говорим сега за това.

 

Пламен Орешарски: Рано е, да, мисля че е рано.

 

Водещ: Един парламентарен сблъсък и може би това е първият тест за вашето правителство, за гласуването в пленарна зала, имам предвид?

 

Пламен Орешарски: Ще се подготвим.

 

Водещ: Добре. Все пак още няколко думи за събираемостта на приходите, сигурно ще има нови назначения или поне това витае във въздуха в НАП, в Агенция „Митници”?

 

Пламен Орешарски: Да, сигурно ще има нови назначения, но по-важното е да установим стила на работа и да попроменим стила на работа на двете агенции. Аз съм имал и в последните няколко години сериозни забележки по отношение на работата, както на НАП, така и на Митниците и неколкократно съм отбелязвал, че е необходимо по друг стил. И при всички случаи двете агенции не бива повече да се използват за каквито и да е други цели, освен да събират данъците и да попълват приходната част на бюджета. Надявам се, разбирате какво искам да кажа?

 

Водещ: Да.

 

Пламен Орешарски: Често те бяха използвани за не много ясен натиск върху фирмите, това нещо ще го преустановим.

 

Водещ: До тук, така ли – натиск върху фирми, хора?

 

Пламен Орешарски: Мисля има много ясни мотиви. Надявам се, че нелоялните данъкоплатци, ще продължат да изпитват натиск.

 

Водещ: Недейте така.

 

Пламен Орешарски: Не обещавам на никого, че няма да събираме приходите, точно обратното – особено по отношение на акцизите, дори ще засилим мерките, но практиката… Повсеместни ревизии за щяло и нещяло ще ги преустановим и ще засилим дистанционния контрол – работата на отделите, които изследват риска, за да се фокусираме действително, там където има смисъл, а не да разпиляваме капацитета на администрациите. Пак ще повторя, повсеместно и не много ясно защо в отделни фирми.

 

Водещ: Аз имам един въпрос, изобщо за държавната администрация, при вас видях израза намаляване на капацитета, след малко обаче. Допускате ли възможност за външен заем още тази година или е отхвърлен? Не се знаят много неща, за това питам.

 

Пламен Орешарски: Аз леко ще изменя въпроса, може би и отговора. Първото нещо, на което трябва да си отговорим, точно за какво ни е. Аз не съм привърженик на заемане на средства, за да се повишават доходите. Това е много временна мярка и може да ни изиграе много лоша шега. Заеми струва да се вземат за продуктивни инвестиции. И сигурно още тази година ще видим възможностите да привлечем ресурси за Банката за развитие, така че да активизираме нейната дейност, а що се касае до бюджета, ако не успеем да се съберем в дефицита, който е гласуван по закона, ние ще продължим, може би и ще актуализираме, но засега все още зависи, твърд отговор да давам… Ще продължим да заемаме по плана, който го има.

 

Водещ: Слушателите знам, питат, обаждат се – цената на тока, ще я задържите ли?

 

Пламен Орешарски: Ще направим всичко възможно. Знаем, че всички участници в енергийната система искат по-висока цена – от производството до дистрибуцията. От първите анализи, с които се запознах, по-общи по характер, аз съм слаб специалист по енергетика, от разговорите и от коментарите, говорих дори с бившия служебен министър.

Водещ: Асен Василев.

Пламен Орешарски: Мисля, че има варианти на този етап да не се повишава тази цена. За мен е по – важно да се реализира един план за известно ребалансиране вътре в енергетиката. Мисля, че ако успеем, има потенциал да се задържи цената и за по-дълго време, не само например до края на тази година.

Водещ: По-дълго време. Някои от насадените проблеми от ВМЗ-Сопот, Мини „Марица Изток”, ще намерите ли решение за тях?

Пламен Орешарски: Мини "Марица Изток" е част от проблемите в енергетиката. Ще търсим решението така, че миньорите да не останат без работа, в каквато ситуация са по настоящем и да стабилизираме сектора. ВМЗ е по-сложен казус. Аз не съм влязъл в детайли там, но от обща информация, която имам, не са най-благоприятни условията. Ще търсим решение.

Водещ: Безработицата и съответно разширяване на кръга от социално подпомаганите българи? Аз ще разговарям и с д-р Хасан Адемов, който уважавам, защото сме се чували неведнъж в ефира, но е приоритет.

Пламен Орешарски: Безспорно.

Водещ: Има лек спад, мисля в безработицата, но това сигурно е нормално през лятото.

Пламен Орешарски: Не бива да ни успокоява. Точно така, сезонен е факторът и сигурно до есента ще е така, но се страхувам, че ако не успеем въпреки много краткото време, ако не успеем малко от малко да подобрим бизнес климата, есента отново ще се върнем на тревожните нива на безработица от края на тази зима и началото на пролетта. 14 на сто е впечатляващо.

Водещ: Рекордно е мисля за последните години.

Пламен Орешарски: Да, това е най-високата безработица от десетина години.

Водещ: От десетина години, да.

Пламен Орешарски: Някъде стигнахме нивото на 2001-2002 година, ако не се лъжа. Не съм правил детайлни исторически справки, но по спомени там някъде беше равнището. Това е изключително неприятно и нашите усилия не случайно и в приоритетите беше отделено много място на заетостта, безработицата, стопанската активност, защото каквото и социални програми да направим, колкото и да ги засилваме….

Водещ: Без икономика, не.

Пламен Орешарски: Ако не решим този въпрос, да заработи икономиката и активността на предприемачеството, всичко друго име временен характер и ще се отлага. Проблемите, които в последствие, ще бъдат по-дълбоки отколкото и към днешна дата.

Водещ: Планирате ли вече като премиер срещи с бизнеса, предприемачи, синдикатите?

Пламен Орешарски: При всички случаи, ако ме питате за дата, не съм планирал конкретно още.

Водещ: Не конкретно дата.

Пламен Орешарски: Но ще продължим, казвам, защото ние имахме и в предкампанията и в кампанията имахме срещи с работодателските организации, със синдикатите, ще продължим този диалог, за да търсим най-добрите решения. От една страна, в бизнеса ситуацията за подобряване на бизнес климата, а със синдикатите да видим кои са най-уязвимите места в социалната сфера и заетостта, безработицата, така че да търсим решения съвместно.

Водещ: Притеснявам се малко например, че нали знаете, г-н Орешарски, че реформи се правят първата година на власт?

Пламен Орешарски: Да.

Водещ: Но вие имате много кръпки и спешни мерки да предприемате, това може да ви попречи за реформите.

Пламен Орешарски: Класика е, че реформи се правят, даже в първите месеци, бих казал, но за съжаление на нас първите месеци ни предстоят стабилизационни мерки, а не толкова кардинални реформи.

Водещ: Точно това мисля.

Пламен Орешарски: Още повече тези сектори, които са най-уязвими – и образование, и здравеопазване, и администрация може би след месец-два вече ще имаме много по-ясна идея на база на текущото състояние как, какви да бъдат първите стъпки на по-дългосрочни реформи. Но на дневен ред стои стабилизиране, както на здравеопазването, така и на… споменахме в самото начало на енергетиката като цялостна система.

Водещ: Въпреки че е лято, но защо, да. Нали нямате среща, имам поне още толкова въпроси, мога да продължа, нали? Не сме се уговаряли с вас, да продължа ли?

Пламен Орешарски: Казаха ми за по-кратичко.

Водещ: Знам, че имате среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Добре, да ускоря хода.

Пламен Орешарски: Това е следващата неделя.

Водещ: Не е за днес. Да ускоря темпото на въпросите. Не мога без АЕЦ „Белене”. Чета в днешните вестници, не знам дали сте им хвърлили един поглед, „Росатом” бави новия иск към НЕК. Към вас имаше критики и за това, което чух и при Слави, че почти сигурно този иск ще бъде удовлетворен, мисля че съдът в Женева или Париж, не помня къде?

Пламен Орешарски: По начало този иск, той е неприятен и се основава на един договор, който ние към този момент не знам точно как изпълняваме, по скоро не изпълняваме, но оставете иска. Аз неколкократно съм заявявал, че този проект предстои да се актуализира по неговите параметри и текущото състояние. Видяхме, че руската страна, имаме информация, че е отложила допълнителния иск. Има информация, че през тази седмица ще има посещение на представител на руската страна. Може би на равнище заместник-министър, но може би, не е официална информацията, което ще бъде важно и ще внесе повече яснота относно намеренията на нашите партньори.

Водещ: Ще знаем повече тогава, при това посещение. Много е рано например да се говори за ваше посещение в Москва?

Пламен Орешарски: Рано е, чакайте. Първото ми посещение ще бъде в Брюксел.

Водещ: Много е рано. Кога?

Пламен Орешарски: Не сме уточнили все още.

Водещ: Но там е първото посещение.

Пламен Орешарски: Разбира се, при всички случаи.

Водещ: Като няма много време, да бързам с по-неудобни въпроси. Какъв ще е вторият вицепремиер като профил и като експертност, не като име, какви задачи ще има?

Пламен Орешарски: /…/ икономически профил, задачи. За част от нещата, които говорихме до този момент, да координира работата на икономическите министерства, да насърчава местните и външни инвестиции, към него ще отидат и агенциите за инвестиции, Банката за развитие, ако трябва с една дума – бизнес профил.

Водещ: Бизнес профил. Министерството на инвестиционното проектиране – имате ли представа за конкретен случай, който да бъде като задача на това министерство, някой голям проект?

Пламен Орешарски: Координация на регионалното проектиране. Мисля, че е изключително важно ние да влезем по-подготвени в следващия програмен период. Аз обявявах и досега, че някои от готовите проекти или проекти във висока степен на готовност, които използвахме през този програмен период, като част от магистралите например вече са използвани, така че за следващия програмен период предстои много работа не само по доизграждане на капацитета за усвояване, но и проектирането. Ако нямате готови проекти, говоря за по-големите, нямате и голяма готовност да работите по фондовете.

Водещ: Г-н Орешарски, ще режете ли лентички на първи копки, на втори копки, на новопостроени обекти? Веднъж тук Иван Костов беше в студиото и го попитах защо не е рязал лентички, той каза, че това е показна работа, но после се замисли и каза в ефир – май трябваше и аз да режа лентички.

Пламен Орешарски: Вижте предишният премиер толкова преекспонира тази тема, че всеки с неудобство би се явявал на такива церемонии. Сигурно за някои национални големи обекти. Информираха ме, че предстои откриване, официално на „Дунав мост”, на което ще бъде премиерът Понта.

Водещ: Виктор Понта.

Пламен Орешарски: Нашият румънски колега. Да, сигурно няма да е учтиво да не отида.

Водещ: Вие разбрахте подтекста и текста на въпроса.

Пламен Орешарски: Разбира се. И ще продължим, ако истинският контекст е – ще продължим ли с инфраструктурата- разбира се, а лентичките са си /…/.

Водещ: Във ваши думи, казани тези дни, усещам едно безпокойство за държавната администрация и сега в този разговор споменахте, те калинките не се чистят с флайтокс, едно време флайтокс, а сега няма, как ще увеличите капацитета на държавната администрация? Не е никак лесна работа, съчувствам ви.

Пламен Орешарски: Не е, разбира се и не е краткосрочна. Един опитен държавен администратор се изгражда поне за няколко години, а и квалификация се придобива от пет до десет години. Така че дори задачата надхвърля мандата, ние ще се опитаме да сложим администрацията на по-правилни релси, като не допускаме назначения, които будят съмнение. Определихте ги с дима, която не е в речника ми и не обичам да я казвам.

Водещ: За калинките ли?

Пламен Орешарски: Точно така.

Водещ: Стана съвсем…

Пламен Орешарски: Стана класика, точно така.

Водещ: Класика стана.

Пламен Орешарски: И например първата информация, която е излязла,на вицепремиерката и министър на правосъдието ми каза, че от краткия преглед е установила, че един много голям процент, 70-80 души от около 270, има нещо нередно в назначенията. Даже не толкова нередно, колкото незаконно, което е силно смущаващо. Надявам се правосъдието да е изключение, но се съмнявам, че е така.

Водещ: Съмнявам се и аз. Пак трудни дни, но вие няма да имате лесни дни. Не знам, сигурно има големи опашки тук и там за заместник-министри, за областни управители, това предстои тези дни, нали?

Пламен Орешарски: Да, предстои тази седмица. Ще го съгласуваме и с /…/ на политическите сили, които подкрепят парламента. Така че надявам се да направим един добър избор.

Водещ: Добре. Какви са границите на вашата свобода на действие от политическите сили, които подкрепиха кабинета? Имате ли, сигурно имате, за парламентарния гръб на правителството?

Пламен Орешарски: На този етап нямам не. Имам увереност в подкрепата. Ще се отчитам пред парламента и политическите сили, ще съгласувам приоритетите. И с оперативен план имам гаранции за широка свобода.

Водещ: Бързам с въпросите. Сега много ще се говори, пише за МВР. Ще имаме тази тема и по-нататък в предаването, но приоритет ли ще бъде борбата с битовата престъпност освен бъдеще на специалната служба?

Пламен Орешарски: Да.

Водещ: Приоритет, казвате.

Пламен Орешарски: Да, напълно, защото това, ако щете дори е и част от бизнес климата, но е и част от спокойствието на гражданите. Така че МВР ще се опитаме да пренасочим неговите усилия и в тази посока. Не искам да кажа единствено в тази. Бяхме свидетели в последните години – това, което казахме за приходните агенции, при МВР може би на квадрат трябва да се спомене. Сериозни реформи са необходими там. Аз разчитам на г-н Цветлин Йовчев, който е професионал и е минал почти през всички етапи на системата.

Водещ: Като сте тръгнали да възстановявате доверието към институцията, тук включвам и Народното събрание, но това с други.

Пламен Орешарски: Разбира се. Ние позабравихме, че сме парламентарна република.

Водещ: Но то си зависи и от депутатите, дали ще успеят да върнат доверието, но все пак ще обърнете внимание и на коректива на гражданското общество. Ще имате такива срещи вярвам.

Пламен Орешарски: Предстоят.

Водещ: Можем по-отделни министерства или как?

Пламен Орешарски: При всички случаи ще възложа на министрите и те имат готовност по-отделни проблеми в отделни сектори, ще продължи да работи например общественият съвет към икономиката. Ще насърча подобен тип контакти с граждански формирования и по другите министерства. Аз лично ще обмисля създаването на подходящи съвети към Министерски съвет. По отделните въпроси Министерски съвет не е този, който например трябва да говори за околна среда или икономика, но има повод според мен да има един цялостен поглед върху настроението на обществото чрез по-чести контакти с представители на гражданското общество.

Водещ: Бързам вече и свършвам – демографската катастрофа, за мен е катастрофа, не веднъж говоря в това студио, може би един съвет и по тази тема – демографията? И понеже вече сме накрая на разговора – това, което много ме безпокои, е простотията, пошлотията, опростачването, става дума, ще има ли пари за културата?

Пламен Орешарски: Ние ще се опитаме да засилим културата и финансово, но може би не чак толкова финансово, колкото като програми. Но, ако се върнем малко по-напред във вашия въпрос – демографската картина е изключително притеснителна, Броят на новородените миналата година по статистика, ако е вярна, е най-ниска за последните 40-50 години, което наистина вече говори за демографска катастрофа. И често ме питат как ще противодействаме. Да, ще се опитаме да подобрим условията за отглеждане на деца, но на мен ми се струва, че още по-важно е общите предпоставки – икономическият напредък, предприемчивостта, защото дотри и статистически да погледнете, повече раждания и отглеждане на деца има в периоди, когато в обществото е имало по-голям оптимизъм. И обратно, при рецесии и загуба на перспективи, целевите мерки не помагат чак толкова.

Водещ: Да кажа ли на комисаря Йотингер, че вече сме управляема страна? Може да сме били и досега, де.

Пламен Орешарски: Правим първите стъпки да станем такава. Не смея да кажа, че от два дни вече сме станали управляема страна.

Водещ: Добре. Днес е исторически ден. Искам, първо да ви благодаря, не само от мое име, от името на слушателите и да си пожелаем пак да имаме срещи в името на тези слушатели.

Пламен Орешарски: И аз ви благодаря.

Водещ: Успехи, г-н премиер. Благодаря ви. Министър-председателят Пламен Орешарски.


Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!http://www.focus-news.net/?id=f24728