21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Печени чушки с доматен сос

Това е характерно българско ястие. Приготвя се за около половин до един час. Даваме примерна рецепта за пет порции. 

Необходими съставки
чушки - 25 бр., препоръчително червени, но може и зелени
домати - 9 бр. средни добре узрели или килограм. Вместо пресни домати могат да се ползват консервирани. Един стандартен буркан ще свърши работа. Ако са цели или на кубчета, трябва да се омачкат.
глава чесън  или 6 скилидки
растително масло - 5 с.л.
връзка магданоз
захар - 1 ч.л.
сол
черен пипер

Както се вижда, нужни са средно по пет-шест чушки за порция, два средно големи домати, лъжица олио, скилидка чесън...

Приготвяне

Чушките се изпичат на въглени, в чушкопек, във фурната, на колело на печката... Изпичането цели да се обгори повърхностната ципа, за да се обели. Обелените чушки се осоляват по вкус. Дръжките не се махат.  

Чушките може да се запържат за кратко, но може и да не се запържват. Запържването става от двете страни, както се пържи риба.

Пресните домати се смилат или настъргват. Препоръчително е да се обелят. Това ще стане по-лесно, ако ги облеете с вряла вода. За консервираните казахме - да се омачкат, да станат на паста. Запържват се за 3-4 мин. Накрая се поставя смачканият и нарязан чесън. Разбърква се. Чесънът не е задължителен, както и щипката захар.

Добавя се черният пипер и сол на вкус. Можете да експериментирате с добавяне на малко настърган джинджифил. Но това вече не е в рецептата на традиционното ястие. Не е в традицията и лютата чушка.

За всяка порция чушките се нареждат в подходяща чиния на звезда, с дръжките навън. Заливат се с още горещите домати. Поръсват се със ситно нарязан магданоз.