Път: : Реалии

Петолъчка

1. ПЕТОЛЪЧКА – Наименование на пентаграмата, плътно изпълнена с червен цвят, която редом със знака “сърп и чук”, беше един от знаците на комунистическата партия. Пентаграмата е древен окултен символ. Той е основен за ритуалната магия. Използва се в Кабала, от школата на Златната зора, от масоните и пр. Пентаграмата има различен смисъл в зависимост от начина и посоката на изпълнение (задължително с непрекъсната линия, както са петолъчните звезди на Кремъл и както беше Петолъчката над Партийния дом), както  и от ориентирането й по посоките на Света. Нейните пет върха са символи на Духа, Огъня, Водата, Земята и Въздуха. По времето на Сталин на пионерчетата се обясняваше кой връх на Петолъчната звезда какво означава: Сталин, Ленин и прочие. За съжаление не намерих документи за това обяснение. Освен това Петолъчната звезда беше символ на единството на петте континента, т.е. графичен вариант на лозунга “Пролетарии от всички страни, обединявайте се!”.

Мисля, че употребата на Пентаграмата от комунизма не беше случайно. За съжаление връзката между комунизма и окултизма не е изследвана, за разлика от връзката между окултизма и фашизма, затова ще избегна да бъда по-конкретен.

Донякъде с ирония ще отбележа, че в системата на Тайното знание се вярва, че всяко неуместно и неправилно боравене с  Пентаграмата е свързано с рискове. Така че всички, които нареждат или настояват да се поставят или махат пентаграми, както и физическите изпълнители, може и да не подозират в какво се намесват. 

Окултните знаци се използват открай време в символите на всички по-значими държави. Разгледайте например доларовата банкнота. Любопитното в случая е, че официално комунизмът беше яростно атеистичен, а окултното в комунистическо време беше споменавано само с един епитет “шарлатанство”.

 

2. ПЕТОЛЪЧКА - Специална телефонна мрежа, с която преди 10 ноември бяха свързани кабинетите на номенклатурните началници. Телефони-петолъчки имаше и по домовете на по-важните от тях. От края на февруари 1990 година, по наше искане на Кръглата маса, в СДС на “Раковски” 134 бяха инсталирани две петолъчки: едната в кабинета на Желев, другата - при мен. Това беше необходимо за работата ни с националнозначимите държавни структури. В следващите месеци с петолъчки се сдобиха председателите на партиите.

 

3. ПЕТОЛЪЧКАТА НАД ПАРТИЙНИЯ ДОМ – Огромна релефна, рубиненочервена пентаграма, която стоеше на пилона на бившия Партиен дом с ориентация Изток-Запад. Ако се приеме, че лицевата страна на Петолъчката (Пентаграмата) съвпада с мястото на официалния вход на сградата, тогава тя е насочена на Запад. Пентаграма с лице на Запад, според ордена на Златната зора и ритуалната магия, е посветена на стихията на Водата...