ПОМАК, партия

В Пловдив на 8 декември 2013 г. е учреден инициативен комитет, който да изготви документите за регистрация на спорната партия "Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура" (Помак). В инициативния комитет има представители на християните, на власите, които според Ефрем Моллов са равнинните траки, и на други „етноси". Инициативният комитет се състои от 55 души, осем от които – от Кърджалийско.

Идеологът на „Помак" Ефрем Моллов е категоричен, че „Помак" не е етническа партия", че тя не получава финансиране отвън и че няма да разделя българските граждани на етническа и религиозна основа. „Имаме и български родове, и турски родове, и помашки родове, и влашки родове. Преходът в България ще приключи, когато политическа партия „Помак", със своя нов модел, вземе властта в държавата", заявява Моллов.

Сред учредителите на „Помак" са хора, които се определят като „копанари от Варненско, турци от Търговишко и помаци от Родопите". Всички те са обидени на българската държава, която не защитавала автентичните им културни традиции. Варненските копанари например твърдят, че са наследници на древните траки и искат културна автономия, както и повече пари от европейските програми.

Жители на Рибново, Мадан и Златоград пък са готови да съдят всеки, който ги нарича „българо-мохамедани". Те определят себе си като „етнически помаци". На въпрос какъв е майчиният им език, отговорът не винаги е достатъчно ясен: „Писменият и говорим език на помаците са арабски, персийски и османски език!", заявява Мехмед Урсунски, а Несрин допълва: „Понеже говорят български език - културата им е също като българска.. носиите са български."

Сред учредителите има и българин-християнин - Илия Тодоров: „Ама, какво значи българин?! Има ли българин-бесепар, седесар, протестант, католик", каза той.

„Помак" има амбицията да разкрие свои местни структури в цялата страна.

 

*  *  *

Генезисът на партия “Помак”, описан от Велислава Дърева 

........................

Сега, читателю, ще те хвърля в един лабиринт, от който ще ти се врътне главата. И понеже нищо не идва на празно място, нищо не е само по себе си и нищо не става без изнурителен труд и безкористна чужда помощ, напомням: 

1992 г. 

Раждат се едновременно две партии. 

В с. Жълтуша Камен Буров (българин мюсюлманин) създава Демократична партия на труда, за да „защитава дискриминирана етническа група от 400 хил. помаци”. 

Изстрелват го в САЩ на семинар за етническото многообразие. Там го връхлита (мълниеносно!) идеята за „помашко малцинство”, която ще избуи в „помашки етнос” и „помашка нация”. Пак там го уверяват, че може да разчита на съдействие за признаване на „помашко етническо малцинство” като стъпка към демократизацията на България. 

Така, насърчен и обгрижен, през 1999 г. Буров иска „помашкото малцинство” да се отдели в „Родопски анклав“. Никъде не пише офциално, че за целта България трябва най-демократично да отдели от себе си този “анклав”.  Появява се (не от нищото, а от Турция) „помашка история”. 

Буров вопие за помощ към държавния секретар на САЩ Уорън Кристофър и посланика Хю Кенет Хил – да натиснат демократично българските  власти, та при следващото преброяване „етническата” принадлежност „помак” да си има отделна графа. Какво е отговорил на този вопъл портиерът на посолството – не знаем. 

Партията на Буров се разпада, а той заминава  да гастарбайтерства в Испания. Остава стратегическата цел: легитимиране на „помашки етнос”.

 

Другият конструкт е на Адем Кенан – антиконституционната Турска демократическа партия. Цели: автономия за Родопите и Лудогорието, „турско съдилище”, защита на „чистокръвните турци”. При „чистокръвните турци” Кенан вчислява българите мюсюлмани. 

През 1999 г. Кенан обявява общи действия за промяна на Конституцията с ОМО „Илинден” (които искат „македонско малцинство”, „македонски език” и отделяне на Пиринския край от България), през 2005 г. нарича българите „нация от изроди”, а през 2006 г. заявява: „Да бъда част от една нация заедно с бившите си роби - българите, това е унижение за мен като турчин”. 

Шуменският районен съд го осъжда да плати 600 лв. глоба за обида, но според БХК това решение „е в противоречие с принципа на свобода на изразяване на мнение” и „с изискванията в демократичното общество за плурализъм, търпимост и широта на възгледите”. Ах, каква широта!

 

2004 г., Смолян. 

Учредено е Обединението за ислямско развитие и култура (ОИРК). Председател е Ариф Абдуллах (Алов) - учи 10 години в Държавния университет в Аман (Йордания), магистър по “Тълкуване на Корана”, бивш член на Районния мюсюлмански съвет в Смолян и на Висшия мюсюлмански съвет. Негов заместник е Селви Шакиров, бивш областен мюфтия на Смолян. 

И той, и главният секретар Исмет Рашидов, и шефката на отдел “Жени” Неда Абдуллах, и нейната заместничка Фатиме Хайраддин Рашидова са бакалаври по “Основи на религията” от университета в Зарка (Йордания). В Зарка (наричат града “Чикаго на Близкия Изток”) е роден Ахмад Фадил ал-Халайлех, който ще се обкичи със зловеща слава като Абу Мусаб ал-Заркауи. 

Сред главните действащи лица в ОИРК са Кадри Уланов и Мехмед Дорсунски. Дорсунски е автор на книгата „История на ахрените (помаците)”. 

Из предговора: „В настоящата книга предлагаме нова теория за разпространението на исляма отпреди ислямското владичество на Балк. полуостров, като доказваме арабския произход на ахрените (помаците), изключвайки тезата за насилственото ислямизиране, която според нас е фалшифициране на историята от комунистическия режим и крайните националисти”. 

Според Дорсунски българите мюсюлмани всъщност са араби, България е заграбила и окупирала Родопите, а българската нация ще се опази само ако приеме исляма по модела на Иран. През януари 2009 г. Смолянският окръжен съд забрани ОИРК.

 

Май. 2006 г. 

Мендерес Кунгюн (българин мюсюлманин, бивш член на СДС) учредява нелегално антиконституционното Национално турско обединение (НТО). Ноември. Лидерите на НТО и ОМО „Илинден”- ПИРИН се срещат в едно благоевградско кафене, разменят си уставите и се договарят за общи действия. 

ОМО Илинден-ПИРИН означава „Обединена македонска организация: Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението”.

 

2007 г., София, зала „България”. 

Сезгин Мюмюн (бивш член на ДПС) създава Федерация „Справедливост-България”, скъп гост – Бойко Борисов. Мюмюн е съучредител на ГЕРБ - през 2006 г. домъква в НДК 350 души масовка, и Борисов му връща жеста.

 

Юни, 2008 г. 

Пристига мисия на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността. В доклада на ЕКРН се появяват мистериозно „лица от помашки произход”, които „изглежда стават жертва на дискриминация”. Сред синонимите на „произход” са: род, народ, нация, раса, кръв. Това ни казва ЕКНР.

 

Януари. 2009 г. 

Кунгюн съобщава, че ще учреди гражданско културно нестопанско сдружение ULUS, което ще работи съвместно с федерацията на Сезгин Мюмюн. ULUS означава нация, племе, държава, орда (по-конкретно – Златната орда). 

Кенан и Кунгюн обявяват Руско-турската освободителна война за окупационна, а помаците - за наследници на куманските турци, които дошли от Северен Китай и помагали на османските турци да завладеят Родопите. 

Точно това пише в книгата „Помашкото малцинство” на турските историци проф. Джемил Къванч, проф. Хюсеин Мемишоглу и Алиш Саит. Кенан и Кунгюн се срещат на премиерата на тази книга в Разград.

 

Март. 

Проф. Адриан Палов създава партия „Демократичен прогрес и благоденствие”. Тя обединява 3 сдружения на българи  мюсюлмани - „Развитие“ (Кърджали), „Карлък “ (Момчилград) и „Алада“ (Джебел). Сред учредителите са Кадри Уланов и Ариф Абдуллах (Алов). 

Заместник на Палов е  Мехмед Дорсунски. През 2008 г. двамата  участват в конференцията  „Малцинствата и дясното политическо пространство в Република България”,  организирана от Сезгин Мюмюн. 

Палов нарича българската нация „букет от етноси”, в който отделен стрък е „помашкият етнос”.  Дорсунски настоява България да стане Швейцария и всеки етнос да си има партия. Според  Мюмюн „помашкият етнос” трябва е част от Уммата и да е близко до турците. 

Уланов, Дорсунски и Алов искат самостоятелна „помашка партия”, изоставят Мюмюн и Палов и правят инициативен комитет за основаване на партия ПОМАК.  През юли 2009 г. Палов се коалира с РЗС  на Яне Янев.

Декември. Триград. 

Ариф Абдуллах (Алов), Кадри Уланов, Мехмед Дорсунски и Васил Войнов правят първи опит за учредяване на партия ПОМАК (Партия „Обединение за мир, автентичност и култура”). Цел – съхраняване на „помашката идентичност” и защита на „помашкия етнос” от асимилация и дискриминация.

 

2010 г. 

Братя Юзеирови правят опит да учредят Мюсюлман-демократическа партия и два опита - да регистрират партия ОТОМАН (Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък). Абревиатурната прилика е натрапчива.

 

2011 г. Стокхолм. 

Основан е „Помашки институт” („Pomakiska Institutet”). Сред учредителите има и българи мюсюлмани, живеещи в Швеция. Създадена е и  Pomaknews  agency. Редакционните принципи на агенцията са – отстояване на „независимата помашка идентичност” (независима от какво?), комуникация между помаците по света, защита на „помашката общност” по всички краища на планетата и особено на Балканите.

 

4-11 юли. 

В България пристига „независимият експерт по правата на малцинствата” г-жа Гей Макдугъл. На 3 януари 2012 г. представя своя доклад пред Съвета по правата на човека на ООН. 

В Раздел V, „Признаване и права на македонската и помашката общности”, г-жа Макдугъл укорява България, задето „отрича съществуването на македонско малцинство и не признава помаците (които властите приемат за българоговорящи мюсюлмани) като отделно малцинство, твърдейки че и двете групи всъщност са етнически българи… Консултираните лица описаха опитите да бъдат асимилирани чрез изискването да си сменят турско-арабските имена с български и насилственото преминаване в източното православие… което е видно от актовете на дискриминация и тормоз”. 

Г-жа Макдугъл надлежно опакова две несъществуващи „малцинства” – „македонското” и „помашкото”.

 

2012 г. 

24 януари. 

Томас Хамамберг, комисар по правата на човека при СЕ, пише до МВнР, разтревожен за „помашкото малцинство”. 

Излизат две книги: „Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците” на Ефрем Моллов и „Балканските войни в Родопите 1912-1913” на Никола Чуралски (с псевдоним Исмен Реджепов). Тези „трудове” съдържат цялата „философия” на партия ПОМАК.

 

5 Май. Смолян. 

Международна конференция „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Организатори: НБУ, Институт за изследване на близкото минало, Фондация „Фридрих Науман”.  

Проф. Ахмед Гюншен (Балкански изследователски институт в Одрин) е скандальозен: „помаците са хуни, авари, печенеги, кумани и следователно турци”, те „принадлежат на турската история и култура” и „определянето им като мюсюлмани - българи, македонци, гърци или сърби, е несъстоятелно”, „тезата за насилственото налагане на исляма е погрешна”, а „най-спокойният период на Балканите е времето на Османската империя” („Времето на Османската империя е Златният век на Балканите”, каза Давутоглу и обяви Балканите, Кавказ и Близкия изток за  hinterland на неоосманската империя). 

За финал проф. Гюншен цитира проф. Мария Тодорова: “Не е необходимо да се търси наследството на османците на Балканите. Балканите са си наследство на османците”. 

Скандалът не е заглъхнал и Харалан Александров ни съобщава радостната вест, че „Османската империя е била и наша империя”, че тя е „забележително мултикултурално постижение”, а „българската идентичност е една от версиите на османската, както има и гръцка, албанска, турска, сръбска, арменска, еврейска и пр. нейни разновидности”.

 

7 юли. 

Примерът на Стокхолм е вдъхновяващ и в Смолян се ражда Европейски институт ПОМАК. 

„Събрахме се повече от 25 човека, всички водени от идеята да положим основите на едно ново, истинско гражданско обединение... След като пихме по кафенце, някои чай или водичка, решихме да се заемем със сериозната работа”. Така информационна агенция „Европомак” описва събитието, но премълчава, че от тия 25, дето пили кафенце, чайче и водичка, накрая останали 13: Ефрем Моллов (председател), Васил Войнов (финансов директор), Ариф Алов (административен директор), Къдри Уланов, Мехмед Дорсунски, Никола Чуралски и т.н. 

С цялото си величие „институтът” се самообявява за „единствен законен представител на помаците в България”. 

Цели:„изучаване, съхраняване и публично представяне на помашката култура, история, език и съвременност… да защитава общността от дискриминация, да я представлява пред властите и да информира нашата общественост и европейските институции за положението на помаците в България”, защото „тенденцията към формиране на транснационална помашка общност е необратима”. „Транснационална помашка общност” означава транснационална ислямска общност, която прелива в мечтаната „ислямска нация”. 

Основна рубрика в сайта на агенция „Европомак” е „Помакология”. Има и линк към Nor Radio: „Слушайте всеки вторник от 18,00 до 20,00 часа по радио „Нор” „Помашки парле” (Помашка софра), предаване за помашка култура с водеща Дуйгу Доан”. 

От сайта на радио „Нор” научаваме, че това е интернет радиостанция, базирана в Истанбул. За да няма съмнения, „Европомак” съобщава: „На 12 февруари 2013 по турското радио „Нор” започна излъчването на програмата за помашка култура „Помашки парле”.

 

Януари. 2013 г. 

Страсбург, сесия на ПАСЕ. Лука Волонте, председател на групата на ЕНП и докладчик за България, препоръчва на българската държава да признае „помашко и македонско малцинство” и техните „малцинствени езици”. Само дето е пропуснал да поиска и „малцинствена писменост”! 

 „Препоръката” на Волонте отпада, но за Моллов тя си остава основен аргумент. Да не би някой в Устово да знае какво решават в Страсбург!

 

Април, София. 

Конференция за политическото участие на малцинствата. Докладчици: Сара Бъртън от Консултативния комитет към Рамковата конвенция за националните малцинствата (ККРКНМ) към СЕиЕма Ланчнер от Центъра за изследвания за Югоизточна Европа към университета в Грац, Австрия. 

Ариф Алов държи реч за „непризнатото помашко малцинство”. Сара Бъртън отговаря, че България „има такъв проблем с две малцинства - помашкото и македонското”, и че представляваната от нея институция „ще продължава да оказва натиск” върху страната ни за неговото разрешаване.

 

Ноември. 

Кърджали. Оценъчна визита на ЕКРН и на ККРКНМ. Сред оценителите е Сара Бъртън.

 

Декември. Пловдив. 

Най-сетне! Ефрем Моллов учредява партия ПОМАК!

 

 http://bolgari.net/genezisyt_na_partiia_pomak-gl-1431.html

http://avtorski.pogled.info/article/51204/Poletat-na-pchelarya-1