Отворено писмо до омбудсмана Мая Манолова

Александър Каракачанов

Отворено писмо до омбудсмана Мая Манолова

Бъдете омбудсман, а не политикан!

Уважаема г-жо Манолова, 

Впечатлението ми за Вашата дейност като омбудсман досега бе положителна. За съжаление обаче последната Ви инициатива за внасяне в парламента на законопроект, който въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура, е в крещящо противоречие с позицията Ви на омбудсман. 

Първо, в закона за омбудсмана ясно е записано, че Вие се застъпвате когато „с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации“ (чл.2). Къде видяхте нарушение на гражданските права на режисьорите на Трифонов, че застанахте на амбразурата?! Нима парламента е отказал да разгледа резултатите от референдума? Не, Вие всъщност ОГЛАВИХТЕ ЕДНА ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКА АКЦИЯ, която е в интерес на три политически партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Второ, ВНЕСЕНИЯТ ОТ ВАС ЗАКОН Е НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА на стотици хиляди граждани защото ще ги лиши от възможността на имат свои представители в Народното събрание. Резултатът от него ще бъде, че ГЕРБ, БСП и ДПС с по-малко от половината от гласовете на избирателите ще получат най-малко 90% от депутатските места. Това, че голяма част от българските граждани не разбира това и с действията си ощетява правата на друга част, не Ви позволява да загърбите задълженията си като омбудсман и да се превръщате в политикан – популист!

Г-жо Манолова, категорично Ви призовавам:

1. Да се откажете от участия в политически ПР акции!

2. Да се върнете към задълженията си на омбудсман, като проследите спазването на закона не само по отношения на проведения на 6 ноември т.г. референдум, но и по отношения на другите граждански инициатива, които българският парламент грубо пренебрегва, при това в нарушение на собствените си закони! Искам дебело да подчертая последния факт, защото понастоящем в парламента има внесени десетки законопроекти от граждански инициативи, като нито един от тях не е допуснат до разглеждане!

Накрая, използвам настоящето писмо за да Ви уведомя, че в близките дни ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЩЕ ВНЕСЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА СМЕСЕНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА, която ще задоволи желанието на гражданите да гласуват за личности, а не за партийни листи, като едновременно с това няма да лиши огромна част от тях от възможността да имат свои представители в парламента.

Очаквам от Вас да влезете в ролята си на омбудсман и да съдействате политическите сили в парламента да го допуснат до обсъждане!

Александър Каракачанов