3 юни 2023г.

На този ден в историята - площад Тянанмън, независимост на Черна гора, Едуард Уайт...

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Оградите на Ерусалим - III част

Авигдор - водачът на руските евреи

 

 Тома Томов

 

- Защо ви наричат "жлоб"?

- Ами това е, ако искаш да обидиш евреин от руската алия. Гаден прякор.

- Чух един виц за вас. Каква е разликата между Мойсей, Сталин и Авигдор Либерман? Каза ми го ваш колега тук, в Кнесета.

- И каква е? (Усмихва се, очевидно знае историята.)

- Мойсей извежда евреите от Египет, Сталин ги извежда от Политбюро, а Авигдор ги довежда в Израел.

Широкоплещест, твърде едър (бил е хамалин на летището), арогантен в силата си (на 38 само става вторият човек в Израел и менажира цялата държава), Авигдор Либерман е безспорният лидер на милион и триста хиляди руски евреи тук, в Ерусалим, в началото на XXI век.

"Виждали ли сте Кнесета? Елате, ще ви кача горе на трибуните, а аз ще вляза в залата, защото имам да говоря."
"Втората световна война завърши с Нюрнбергския процес, където екзекутираха водачите на нацизма. И не само те, но и техните колаборатори. Аз се надявам, че това ще е

----------------------------------------

съдбата и на всички тези подбудители

---------------------------------------------------------------------

и на тези, които си сътрудничат с терористичните групи вътре в самия наш дом (Кнесета), които се срещат с членове на Хизбула и ХАМАС, пътуват за това в Ливан и само преди два дни обявиха, че денят на  нашата национална независимост е Накба (ден на катастрофата за палестинците) и развяват черни флагове."

Ленивото обедно затишие в парламента се взриви. Десетината арабски депутати наскачаха (Расист! Фашист!), други се смееха, тропаха.

Истината е, че от седем милиона и двадесет и шест хиляди евреи осемдесет процента или пет милиона и шестстотин тридесет и девет хиляди са евреи и двадесет процента- един милион триста осемдесет и седем хиляди араби.

Да ви кажа в тази връзка някои любопитни особености на израелското законодателство. Шейхът Абу Тир, когото считат втория човек в йерархията на ХАМАС, ежемесечно получава социални помощи, които му ги изплаща Националният осигурителен институт на Израел, за себе си и за четирите му деца, които нямат още осемнадесетгодишна възраст. А също има израелска медицинска застраховка, която му дава възможност за безплатно лечение в най-добрите израелски болници, даже ако го ранят при извършване на терористичен акт. Абу Тир живее в Източен Ерусалим и три години прекара в затвора, защото се опита да отрови водата за пиене в еврейската част на града.

Същите права имат всички представители на палестински терористични групи, ако са израелски граждани. Семействата им получават социална помощ до 6000 долара годишно. Общият обем на "израелската помощ" за ХАМАС е повече от два милиона долара ежегодно. Такъв е законът.

Ивет Либерман, защото това е истинското му име, се ражда на 5 юли 1958 г. в Кишинев. Наричат го Ивет в чест на баба му Ева. ("Второто име, Авигдор, избрах, защото това е едно от имената на Мойсей", каза ми той. Но забелязах, че хората в неговия щаб го наричат Евик.)

--------------------------------------------------------------

Либерман е наследствен ционист

--------------------------------------------------------------

Така го наричат още в съветското училище. На родителска среща учителката го обявява за най-добър в класа и го нарича роден политик. "Когато провежда политинформация, децата го слушат със зяпнали уста, а той им говори като възрастен".
После, в университета, когато семейството му си подготвя документите за емиграция в Израел и го изключват от комсомола, той казва: "Отивам в Израел, защото съм евреин. Израел е страната на евреите и всички ние трябва да живеем там."

Мечтае да стане писател, праща свой разказ в Париж в списанието "Руска мисъл", влюбен е във Висоцки, иска да се занимава с външна политика. Но като емигрира 78-а година, става първо хамалин на летището и нощен пазач. Постъпва в ерусалимския университет, където учи политология. Там се запознава с бъдещата си жена Ела, която учи педагогика, а вечер си вади хляба като готвачка в студентския клуб "При охлювчето", където е охранител Авигдор. "Рано сутрин, като всичко свършеше, с Ела заедно миехме подовете и посудата. Беше прекрасно време..."

----------------------------------------------------------------------------

"Когато си млад, искаш да промениш света

----------------------------------------------------------------------------

да извършиш нещо във вселенски мащаб", казва Либерман. "Като видя иронично или презрително отношение към политиката, си мисля, че хората просто не разбират тази страст, вътрешното състояние на заразените от тази болест. Не бих издържал и седмица на скучния живот вън от политиката!"

Два дни, със снимачен екип от трима евреи, не се отделях от него. Покани ни и в дома си в малкото еврейско селище Ел Давид на около час от Ерусалим извън "зелената линия" (границата от 1967 година), обкръжено от арабски села и в подножието на знаменития Иродион - изкуствен хълм, на върха на който цар Ирод е построил любимия си дворец и където е погребан. Селцето Ел Давид е в памет на евреина Давид Розенфелд, който пазел двореца на цар Ирод и бил заклан от араби, които е поканил на кафе по време на първата Интифада.

Още за характера на Либерман - когато избира да живее там, започва арабското въстание. По пътя автомобилът му е замерян от палестинците с камъни, а жена му вътре е бременна и пътува приклекнала, за да предпази петгодишната им дъщеричка Михали. Докато строи къщата си, живее в каравана и във вагончето се раждат синовете му Яков и Амос. Амос, в чест на библейския пророк, който е живял на това място.

1988 година се запознава с Бениамин Натаняху. Лидер на партията Ликууд, той назначава Либерман за генерален директор на партията. Натаняху винаги ми е правил впечатление с фантастичния си английски, при Либерман е същото - безпогрешен английски, мисли на руски, казват, че неговият речник на иврит е много богат.

"Като отидох в Ликууд - каза ми Либерман, - партията беше задлъжняла 46 милиона шекела (около 10 милиона долара днес). Поисках счетоводните книги, бюджета, какви недвижимости имаме. Нищо!!! От 49-а, от създаването, до 92-ра няма счетоводство, няма ред. Половин година ми трябваше, за да разбера на кого и какво дължа."

След това няма да му простят безкомпромисната решителност, с която разчиства партийната корупция. Наричат го Распутин, човека на КГБ, кукловод, мафиот, безжалостен манипулатор, сив кардинал. А журналистите Бен Каспи и Офер Шелах от "Маарив" казват, че Либерман има класическа руска душа, по Достоевски. От една страна, свръхобразован романтик, способен след напрегнат трудов ден да спори с вас за Платон, от друга, необуздан нихилист и циник. Може би най-добрата характеристика на Либерман даде моят приятел, наскоро починалият журналист Александър Бовин, пет години руски посланик в Тел Авив: "Енергичен, умен, решителен политик. Каквото пипне, свършва. Стихията му е организационната работа. Не говори, но знае - кадрите решават всичко. Ако ти каже или обещае нещо, непременно ще го направи. За разлика от другите израелски политици."

-------------------------------------------------

На 38 години Либерман става "директор на Израел"

-------------------------------------------------

дясната ръка на Натаняху. Благодарение на него значително се намалява инфлацията, съкращава се бюджетът, реализира се широка приватизационна програма. Продава се такъв гигант като Банк Апоалим, в хазната се стичат милиарди шекели. Заложена е идеята за стратегическо партньорство с Русия и за газопровод през Турция.

През март 2001-ва Ивет става министър на инфраструктурата в правителството на националното единство на Ариел Шарон. Младият мъж отговаря за земята, водата, електричеството и за всички енергоресурси на страната. Разработва петгодишен план за железопътния транспорт, строи магистрали. И между другото реанимира и завършва работата по националното летище на Израел "Бен Гурион".

--------------------------------------------------------------------------------------------

"Израел, обича да казва Либерман, единствената утопия, която ветровете на историята още не са отвели."

--------------------------------------------------------------------------------------------

От две години насам Либерман лансира своя план за израелско-палестинския конфликт. Като го снимахме, той взе една писалка и започна да чертае по картата. По същество предлага физически да се разделят евреите и арабите - обмен на население и територии. Така да се разделят земите между река Йордан и Средиземно море, че евреите да са от едната страна, арабите от другата. Днес това може да изглежда немислимо, но преди две години Авигдор получи

------------------------------------------------------------------------------------------

абсолютното одобрение на плана си  от Хенри Кисинджър

-------------------------------------------------------------------------------------------

А последните проучвания на общественото мнение показват, че 62% от израелците вярват, че правителството трябва да поддържа подобен курс.

Либерман, чиято партия "Израел Бейтейну" ("Нашият дом Израел") по същество представлява този милион руснаци, бе готов на компромис и отстъпки в преговорите си с Ехуд Олмерт за участие в правителството. Поиска три министерства в новия кабинет, от които най-важното е Министерството на обществената сигурност. Олмерт предложи финансите, но не прие исканията на Либерман. Преговорите се провалиха и Либерман днес е лидер на десницата и шеф на опозицията. Казват, че неговият съветник, Артур Финкелстейн, го е убедил, че е по-добре да остане вън от кабинета, да събере разпръснатата десница и утре да поиска цялата власт, може би и министърпредседателския пост.

"Правительство у нас поганное", "няма да издържи и година и половина", каза ми Либерман.

"Жаботински, на когото аз съм скромен поклонник и последовател до края на живота си, формулира още преди половин век отношението на нашата партия към всеки отделен човек: "Всеки човек е цар... Па бил той и жлоб.""

 ----------------------------------------------

Източник: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-06-05&article=148622