Обединена България - Учредителна декларация

 

"Днес, 24.04.2013 г., в гр. София, на основание чл.10, ал.2 от Закона за политическите партии, ние – Инициативният комитет, обединяващ български гражданин с избирателни права, приемаме и подписваме тази декларация за учредяване на политическа партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ” (ОБ), откриваме подписка за набиране на членове - учредители и утвърждаваме образец на декларация за индивидуално членство.

С настоящата учредителна декларация определяме основните принципи и цели на политическа партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

за учредяване на политическа партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”

Ние, подписалите тази декларация, с ясното съзнание за дълг и отговорност към страната си, вярващи в свободата, справедливостта и частната инициатива, заявяваме нашата воля да учредим политическа партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ” като нова, демократична,либерална политическа формация.

Нашата цел е да станем водеща политическа сила и да наложим на обществото каузата: „Качеството на живот на гражданите е мяра за успеха на всяко политическо управление”.

Нашата цел е не само да участваме в политическия живот на България, но да се присъединимактивнов местната и централна власт, да работим за парламентарно представителство чрез ефективен професионален екип.

След многобройните срещи в много райони на България разбрахме, че единственият начин да променим жизненото равнище на гражданите на България, е създаването на партия.

Ние сме убедени в способностите на всеки един член на нашето общество и сме мотивирани да работим за разгръщане потенциала на нацията.

За нас отговорност, означава приемане на работещи решения за тежките социални проблемина България – неграмотността, бедността, безработицата и социалната изолация.

Да обединим усилията си, да признаем постигнатото, да поведем България към ефективен икономически растеж, базиран на реална работеща икономика, общовалидни пазарни механизми, гарантиращи конкурентност на производството и достъп до свободната търговия.

Да създадем градивна и трайна икономическа среда, с която да се гарантират нови работни места.

Да превърнем България в държава, гарантираща сигурност и справедливост на своите граждани, в която успехът се основава на труд, образование, талант и инициативност.

Да не толерираме корупционните практики и да насочим всички усилия за предотвратяването им и налагане на своевременна и адекватна наказателна санкция.

Ангажираме се да утвърдим върховенството на закона и да гарантираме равенството пред закона за всеки гражданин. Задължени сме да спазваме неприкосновеността на частната и публичната държавна и общинска собственост и да защитаваме конституционните права на гражданите. Да увеличим ефективността и качеството на съдебната власт и да осигурим  равен достъп на гражданите до справедливо и честно правораздаване при точни правила, основани на справедливи, ясни и трайни закони.

Енергично да укрепваме държавността и положим всички усилия да подчиним дейността на институциите в служба на членовете на обществото, като изградим ефективна, гъвкава и компетентна администрация и прозрачност на публичната информация.

Активно да отстояваме един стабилен политически модел за прозрачно управление на страната и за създаване на демократичен модел на управление, в който всеки гражданин има право да изрази свободно и да отстоява своята гражданска позиция.

Да създадем платформа и да задействаме нужните механизми за приобщаване и участие на широк кръг експерти в управлението на България и да подкрепяме местното самоуправление и регионалните инициативи.

Приоритет в работата ни е благополучието, здравето и съхранението на семейството, запазването на традициите и историческата памет на българския народ.

Амбицирани сме да защитим позицията на България като равноправен член на съвременна Европа. Да отстояваме националните интереси и културното наследство на българския народ. Да възродим духовността и културата на българина. Да възпитаваме подрастващото поколение в милосърдие, солидарност и почит към ценностите за възраждане на силна, демократична и суверенна България.

Всички граждани, които не са дали своя вот за нито една от партиите, участващи в политическото управление на страната в последните 20 години, както и онези, изявили ясната си позиция в протестите в началото на годината, са онази част от гражданското общество, която не е политически представена в държавното управление и която следва да бъде провокирана, за да изрази своята гражданска позиция и да допринесе за успеха на нов модел на управление, различно от срасналите се с държавата монополи и възпроизвеждаща се и толерирана от властта олигархия.

Да възстановим развитието на масовия спорт и физическата култура в училищата.

Ние искаме да положим нашите усилия за повишаване качеството на образованието и професионалната реализация на младите хора в България, към които Държавата е длъжник и ги принуждава да търсят своя път за развитие извън нейните предели.

Да обединим всички граждани на България, като създадем и отгледаме държавници - обединители, които освен, че трябва да възстановят действащата икономика, промишленост и земеделие на България, трябва да възродят стремежа към духовност у всеки един български гражданин.

Да насърчим стремителното и трайно развитие на всички области на човешкото знание – наука, философия, изкуство, като ги превърнем във водеща държавна политика за създаване на родолюбиви и успешни граждани на страната и Европа.

Да приобщим потенциала на българската наука като основен фактор за развитието на индустрията, земеделието и високите технологии.

Да насърчим всички усилия и да съхраним уникалността на българската природа и нейното многообразие.

Да повярваме в себе си, да осъзнаем собствените си възможности и отговорности, да изградим заедно едно по-справедливо и по-проспериращо общество с ясни ангажименти и отговорности, свободи и социална хармония.

Вярваме, че е време всички граждани да се обединят в името на България, в името на равнопоставеността, справедливостта и свободата за почтеност в обществения и политически живот и компетентност за ефективно управление, за реална отговорност и професионализъм в обществения ангажимент на всеки гражданин."

 

***

Обръщение на основателката на "Обединена България", Илиана Раева, към учредителите:

"Родена съм на 15 март 1963 год. в София. Дъщеря съм на Райчо Раев, роден 1932 г., и Виолета Раева, родена 1939 г. Сестра ми, Росица Димитрова е родена 1956 г. в София.

Получила съм висшето си образование в Национална спортна академия „Васил Левски” с педагогически профил. Говоря испански и руски език.

Омъжена съм за Наско Сираков. Имам две дъщери – Славея и Виолета. И двете получиха образованието си в чужбина. По-голямата, Славея, завърши актьорско майсторство в Мадрид, а Виолета получи диплома по специалност „Бизнес администрация” от Европейски университет в Барселона.

От дете животът ми е посветен на българите и страната ни. Постигнах всичко, за което мечтаех! Като състезател – златни медали, победи, световни и европейски титли. Като треньор създадох медалисти от световни и европейски първенства и олимпиади. Винаги съм влагала цялата си страст, любов, желание и талант в работата си.

Създадох първия спортен клуб в най-новата история на България, съобразен с новите спортни закони, който вече двадесет години е от най-силните в страната – инкубатор за шампионки, многократни носителки на световни купи, медалисти от олимпийски игри, от световни и европейски първенства. Минах през цялата йерархия на спорта – състезател, председател и основател на спортен клуб, председател на треньорския съвет на Българска федерация по художествена гимнастика, член на управителния съвет на Българска федерация по художествена гимнастика, старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика, с който станахме световни шампиони, председател на Българска федерация по художествена гимнастика!

Занимавах се и със строителство, менажиране и маркетинг. През всичките тези години развивах качества, които са необходими за личностното ми и професионално развитие. Без излишна скромност заявявам, че съм жена, която осъзнава своите силни качества и категорично знае кой е правилният начин да ги използва за благородни и отговорни каузи. Работила съм в сферата на медиите като инициатор и ръководител. Съучредител съм и на фондация „Мисия 21 век", чиято дейност подпомага дейността на заслужили, талантливи българи в различни социални сфери.

Целият ми житейски път дотук – личен, семеен, професионален и социален – ме изгради като личност, разви и изгради в мен качества, които днес ми дават увереност, че съм готова да застана пред вас и заедно с вас, за да отстояваме желанията и мечтите си за по-добър живот, за промяна! С днешна дата можем да кажем, че изгубихме българския дух, държавността, духовността и морала в политиката, погълнати от битката за материално благополучие, комфорт, власт и алчност. В настоящия момент трябва да си припомним заветите на нашите светци, будители, царе, книжовници, войни и революционери. Всички те са носители на този непобедим български дух, преборил робства и превел ни през тежките битки за оцеляване на българския род, вяра и книжовност. Не за първи път в нашата история сме обгърнати от неверие към властимащите. Мисля, че днес трябва да протегнем ръце към най-големите земни блага и богатства и да нахраним с тях гладните си души, а именно: с любов, духовност, обединение, отговорност, морал, трудолюбие, честност, отдаденост и достойнство. Искам да цитирам известния държавник Буров, който изрича думи в миналия век, които и днес звучат актуално: „Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена, и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява, да действува...”

На страната ни са необходими истински държавници, на които няма да бъдат чужди хуманността, моралът, отговорността за съдбата на народа ни, на майка България. Липсата на тези качества в днешните политици опорочава демокрацията. Някои наричат правенето на политика, респективно политиката, с нецензурни имена. Докато управляващите не осъзнаят, че политиката е изкуство, България бавно ще потъва към дъното.

От първите години на промените ясно и публично съм заявявала политическите си пристрастия и възгледи. Стоя твърдо зад всяка своя дума и интервю по тази тема. Разочарована съм била многократно, както много от вас. Вярата ми е жива! Едно е да пишеш и да говориш добре (това е важно и е необходимо), съвсем друго е да го превърнеш в дела. „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ” е моят отговор към политиците и тези, които не разбират позицията ми и я коментират. „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ” е моята душевна потребност и отговорът към тези, които като мен се задушават в днешното безвремие.

Защо предлагам да назовем нашата партия „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”?! Защото считам, че вече е време настало да се обединим, за да оцелеем, за да я има България за децата, за внуците ни... Винаги! Силна е думата обединение, началната буква е „О”. Кръгът е символ на цялост, на общност и на вечност. Ако на сградата на Народното събрание беше изписано „Обединението прави силата”, по друг начин би се развила историческата ни съдба. Защото „съединението” е механично свързване, а ОБЕДИНЕНИЕТО Е ОСЪЗНАТО ЕДИНСТВО!

Драги приятели, съмишленици, народът се събуди, той разбра, че „нация без гордост, не е нация” (Атанас Буров). Младите и интелигентни българи никой повече не може да купи и излъже. Те ще си върнат поруганата Родина, защото са различни. Те са деца на друга епоха, която е различна от предходната, и ще успеят! Всеки политик, който все още не е разбрал ДНК-то на днешната "Улица" и си вярва, че я контролира, е наивник. Протестиращите граждани днес са доказателство за отминаващото време на политическата наглост, за пробуждането и възраждането на силния български дух, за отговорност към България, за категорично изискване за морал в политиката, обединение и воля за промяна. Как да не се гордеем със случващото се и протестиращите, въпреки че това е реакция на отчаяние и чудовищен душевен крясък! Аз лично съм много горда с тях!

Скъпи приятели, днес се надявам да учредим партията „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”. Заедно, обединени и устремени в просперитета на Родината ни. С нашия потенциал, вяра и смелост ние трябва да заявим, ЧЕ ГО ИСКАМЕ, ЧЕ ЗНАЕМ КАК, ЧЕ ГО МОЖЕМ. ВИНАГИ ИМА НАЧИН ДА ПРОМЕНИМ, ДА ПОВЯРВАМЕ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ!

Нека Бог благослови и закриля родолюбивото ни дело! Нека Бог благослови и закриля България!

„Да бъде!”