Нормална държава, партия (с отказана регистрация)

На 16 февруари 2016 г. медиите съобщават за нов политически проект. Публикацията на capital.bg "Георги Кадиев създава нова партия с името "Нормална държава":

"Изключеният миналата година от парламентарната група на БСП Георги Кадиев вече е готов със собствен политически проект, който ще се казва "Нормална държава", обяви депутатът днес. Той отказа да определи партията като лява, дясна или центристка, но според него същността й ще си проличи от бъдещите действия и политики. "За мен най-голямото разделение в българското общество не е на ляво и дясно. Ще дойде време и за това. Но първото нещо, което ни разделя, е корумпираните срещу некорумпираните, отвратителните срещу отвратените", обясни по време на пресконференцията независимият депутат. 

"Тази партия, която ще създадем, е прогресивна, про-европейска и хората в нея в голямата си част не са участвали в политиката досега. В нея няма да влезе никой, който има нещо общо с феодалните и олигархични модели", каза още бившият член на социалистическата партия. Според него първата основна задача на партията ще е борбата с корупцията. "На тези, които се включат, мога да предложа една партия, която ще застане зад тях когато отказват да се корумпират, защото понякога и това е трудно", каза Кадиев. 

Заедно с него, на пресконференцията за представянето на "Нормална държава" присъстваха актьорът Дейвид Славчев, общинският съветник в София Войслав Тодоров, кандидатът за общински съветник от коалиция "Сердика" през 2015 г. Димитър Самодумов, Анелия Иванова, която доскоро е работила в Европейския парламент, и юристът Върбан Върбанов.

За политиките и съдебната реформа

Сред приоритетите на новата партия ще бъдат икономиката и завръщането на младите хора в България. "Към момента вниманието ни е насочено по-скоро към икономиката на държавата - без пари няма как да мотивираме хората. Затова ще работим за създаването на средната класа, връщането на българите от чужбина, създаването на нови регулаторни органи на мястото на провалените Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита на потребителите, Комисия за финансов надзор и банковия надзор на БНБ - всичко това трябва да се изгражда отначало", коментира Кадиев на въпрос относно мнението му за съдебната реформа. "Не съдебната реформа е първата ни задача, а икономиката. Ако с две неща се справим - бедността и корупцията, ние вече сме придвижили държавата напред", довърши той. 

Според Кадиев в България няма нито една завършена пълна реформа, затова "пътят е да се започне всичко от начало".  "Това трябва да върви паралелно във всички сфери - българите ще се върнат, когато имат добра среда, добро образование, добро здравеопазване, сигурност от корупция", коментира той.

За изборите и другите партии

"Аз съм убеден, че ще има предсрочни избори", обяви лидерът на новата партия като причина за създаването й точно в този момент. "Това зависи от нервите на Борисов, а неговите нерви зависят от това дали хората ще продължат да търпят положението, което е в момента, с постоянните корупционни скандали".

Целта на "Нормална държава" е до май месец да е с подадени документи в съда, за да е готова за предсрочни избори. На въпрос дали ще се кандидатира за президент Кадиев отговори, че "е убеден, че ще има предсрочни избори преди президентските и решението кой ще бъде кандидатът им за президент зависи от резултата на парламентарните избори." Категоричният план за партията за момента е да се яви самостоятелно на избори. Кадиев отрече и възможността да си сътрудничи с другите отцепили се леви проекти - "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов. "За момента искаме да работим с хора, а не с партии," коментира депутатът. 

Мажоритарният елемент

"Факт е, че моят резултат на местните избори можеше да е по-добър, аз очаквах да е по-добър. Но аз гледам на нещата по друг начин. Аз влязох в парламента благодарение на преференциално гласуване на шест хиляди души. След това на местните избори направих резултат от 23 хиляди души - повече, отколкото листата на Коалиция "Сердика". Т.е. има ясно изразен мажоритарен вот на хора, които нещо са видели в мен", коментира още Георги Кадиев. Той обясни, че никога "не е бягал от мажоритарния елемент" - нито в БСП, нито на избори, но това няма да е задачата му с новия проект. 

"Моята задача е да го развия така, че хората да виждат не само Георги Кадиев, а и групата хора около него. Да не сме личният индивидуален проект на Кадиев, а група от съмишленици", обясни депутатът."

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/16/2705795_georgi_kadiev_suzdava_nova_partiia_s_imeto_normalna/

 

*  *  *

На 20 март 2016 медиите съобщават за обявяването от бишия депутат на БСП, впоследствие независим, Георги Кадиев и другите инициатори на новата формация – политическа партия “Нормална държава”. Според инициаторите в името се съдържа и нейния идеал. Тя не следва априори да се определя като лява, дясна или центристка, същността ѝ ще си проличи от бъдещите действия и политики. Мотото й е “Всичко отначало”, тъй като държавата ни е последна в ЕС, превърната за последните 27 години просто в територия, която иначе е на челни места по корупция, вандализъм и олигархия. Два милиона души са потърсили щастието си извън България, годишно в нея умират 120 000 души, а се раждат само около 60 000 бебета.

Кадиев не иска да е от поколението, което ще загаси лампите и ще затвори държавата. Той призовава да мислят как ще дадат нещо на България. Няма да вървят по лесните решения, лесният път е измама. По думите му първата и основна задача на новата партия ще е борбата с корупцията, а сред приоритетите й ще са още икономиката и завръщането на младите хора в България.

Кадиев обещава да не се продаде и да не предаде съмишлениците си. Ние сме добрите, заключава той.

Учредителите носят на ръкавите си бели ленти, които символизират новото начало и чистите им намерения.

 

*  *  *

На 12 юни 2016 г., неделя, в зала 3 на НДК новата партия "Нормална държава" е официално учредена. За лидер е избран единодушно независимият депутат и бивш член на БСП Георги Кадиев. Друг кандидат за председателския пост не е имало.

Утвърден е и уставът на партията. Според него "Нормална държава" е прогресивна, проевропейска политическа партия, която отстоява принципите на законност, свобода, справедливост, морал, екология и просперитет.

В речта си преди гласуването Кадиев набелязва партийните цели: борба с корупцията, по-добро здравеопазване и образование и справяне с демографската криза. Още една цел е премахване на олигархията и местната феодализация.

"Нормална държава" ще е партията, която подпомага предприемчивостта в България. Добре е да се облекчат данъчно хората до 30-годишна възраст, които създават собствени компании. Икономика, която се крепи единствено на услуги, не е икономика.

"Нормална държава" ще бъде и патриотична партия, но не в смисъл - "дайте да набием циганите и да отнемем правата на малцинствата", а в смисъл - да се продължи родът. Според Кадиев, с темпото, с което се разраства демографският проблем, след 30 години в България вероятно ще живеят други хора и ще се говори друг език, а той не би искал да бъде от поколението, което е казало край на България.

“Нормална държава” ще се грижи за тези, които работят, прибират се в къщи и се грижат за семействата си. "На тези хора искаме да дадем равен достъп до здравеопазване, образование, равна сигурност, шанс в живота, да ги накараме да останат в България”, декларира Кадиев. По думите му, ПП "Нормална държава" е партията на онеправданите срещу оправданите - оправданите от нашите съдилища.

Новата партия застъпва идеята за големи инвестиции в българите зад граница, защото те са част от капитала на България. Трябва да има програма за подпомагане на българи в чужбина, които решат да преместят бизнеса си в България.

По отношение на външната политика позицията, изразена от Кадиев, е, че България е малка страна и съдбата й е да бъде мост между големите държави, а не тяхно противостояние. Българската външна политика трябва да води до икономически резултати и културно взаимодействие.

“Ако идеята е да съборим ГЕРБ, за да докараме модела "Пеевски" отново на власт, не, благодаря, това не е нашата идея", категоричен е партийният лидер.

"Нормална държава" ще преговаря с онези политически партии, които са решили собствените си проблеми в това отношение. “Никакви преговори с партии, за които считаме, че са част от тази система на опорочаване на политиката в България”, декларира председателят.

Всички учредители на партията отново са с бели ленти на ръцете, като символ на чистотата и мечтата да живеят в нормална държава, според обяснението на Кадиев.

 

На 30 януари 2017 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отказва регистрация на "Нормална държава". (В края на ноември 2016 г. Софийският градски съд пръв отказва да я регистрира с аргумента, че в устава й не са вписани целите на политическата партия, което е изискване на Закона за политическите партии.)