21 юли 2024г.

Годишнина от гибелта на Хаджи Димитър, подписан е Кючуккайнарджийският мирен договор, роден Хемингуей

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

"Новото време", Партия

На 1 октомври 1999 г. e учредена групата за натиск "Новото време". Сред учредителите са Тончо Токмакчиев, Мирослав Севлиевски, Жоро Торнев, Емил Кошлуков, Камен Воденичаров, Добрин Векилов - Дони, Стелиян Стойчев, Красен Кралев. Всички те са обединени от стремежа да докажат, че "всеки може да успее тук, в България, а всички заедно можем да направим и България успешна".
Групата за натиск "Новото време" реализира серия от публични кампании: подкрепя протеста на българските журналисти срещу политическата намеса в работата им; издава "Зелени карти за България"; провежда инициативата "Бъди BG"; полага началото на движението "Подкрепи вярата".

На 2 ноември 2000 г. е регистрирано сдружение "Новото време". Целта му е "да работи за по-голяма прозрачност на публичните институции, да се бори срещу корупцията, да промотира успешни публични инициативи и насърчава предприемчивостта".

На 10 април 2003 г. в рамките на Парламентарната група на НДСВ се обособява дискусионен клуб "Новото време". Целта на участниците е да изградят "фабрика за производство на политически иновации", като клубът остава отворен за "креативни и добронамерени политици от всички парламентарно представени партии". Темите, които клубът лансира в публичното пространство, включват дебата за промяна на избирателната система, контрола върху финансирането на политическите субекти, регистрацията на лобистите, допитването до народа и др.

На 10 март 2004 г. се сформира парламентарна група "Новото време". В нея първоначално влизат 11 народни представители: Мирослав Севлиевски, Емил Кошлуков, Борислав Цеков, Румяна Георгиева, Ралица Агайн, Юлияна Дончева, Величко Клингов, Недялко Калъчев, Радослав Коев, Господин Чонков, Клара Петрова. Основната цел на ПГ "Новото време" е "да изработи механизъм за синхронизиране на политическия дневен ред с дневния ред на обществото". Към този състав по-късно се присъединяват Сия Димовска и Владимир Димитров.

Участниците в парламентарната група на "Новото време" внасят общо 47 законопроекти, 15 от тях - предложения за изцяло нови закони; 19 предложения са приети от Народното събрание и влезли в сила.

На 29 март 2004 г. се създадава Организационен комитет за учредяване на политическа партия "Новото време". В състава му влизат 16 души - 11-те депутати и Красен Кралев, Стелиян Стойчев, Жоро Торнев, Тончо Токмакчиев и Добрин Векилов - Дони.

На 10 юли 2004 г. в зала 3 на Националния дворец на културата в София над 600 делегати от цялата страна вземат решение да се учреди Политическа партия "Новото време". Гласувани и приети са Уставът на партията, нейната Платформа и състава на бъдещото ръководство.

На 11 юли 2004 г. Изпълнителното бюро избира Емил Кошлуков за Председател на партията "Новото време" и четиримата негови заместници – Борислав Цеков, Красен Кралев, Мирослав Севлиевски и Юлияна Дончева.

 

Едно предизборно обръщение на Емил Кошлуков от 2005 г.:
Уважаеми граждани на България,

Гледам сапунени предизборни клипове. Гледам маски на оптимизъм върху самодоволни физиономии. Слушам щедри обещания за пенсии и заплати. И се питам ­ наистина ли политиката се превърна в безпринципно надцакване със сластни обещания. В угояване на общественото мнение със захаросани лозунги.

Да гласуваш за млада партия днес, означава да гласуваш свободно. Означава да гласуваш с разума и сърцето си, а не по силата на навика и клишетата на пропагандата. Самодоволните политици от старите партии са сигурни, че ще влязат в парламента по инерция. Затова тези политици нямат причина да...се стараят, да слушат хората, да работят. И през следващите четири години те ще направят за вас толкова, колкото и през предишните 15 - изобщо няма да им видите очите.

Един политик се познава не по думите, а по делата. Новото Време има парламентарна група от 13 души. Тази група изготви 80 закона. Половината от тези закони бяха приети въпреки съпротивата на корумпирания политически елит.

Каква е ползата, ако стара партия влезе в парламента? Без Новото Време старите далавераджии ще се наговорят да си въртят игрите под масата и връзкарският капитализъм ще продължи да процъфтява. Без Новото Време парламентът е безсмислен.

Успешна България не е на връзкарите, а на успешните хора. Затова Новото Време работи категорично за установяване на ред, правила и сигурност. Новото Време е единствената сила у нас, която имаше куража да се опълчи срещу безпринципното прахосване на държавни средства под масата. Новото Време каза "Стоп"! Ние задължихме чиновниците да провеждат конкурси на светло. Ние направихме възможно фирмите да съдят държавата за щети, нанесени от чиновниците.

Новото Време настоява за въвеждане на обслужване на едно гише, прозрачно разходване на държавни средства, електронно правителство и конкуренция при публични поръчки. Новото Време е за инвестиране в младите и затова ние гласувахме допълнителни 135 млн. лв. за компютри, образование и наука.

На 25 юни трябва да им дадем да разберат, че сме тук, че сме много, че сме силни. Достойните българи трябва да получават достойно възнаграждение, да имат осигурен достъп до социални услуги и възможности цял живот да повишават квалификацията си. Защото Новото Време е модерна партия. А ние, модерните хора, искаме развитие. То се постига в динамизма на непрекъснатото недоволство, в търсенето на по-добър, по-сигурен и по-справедлив свят. Сега е времето да сбъднем мечтите си.

СПРАВКА ОТ "НОВОТО ВРЕМЕ"

КРАТКА ИСТОРИЯ НА „НОВОТО ВРЕМЕ“

На 1 октомври 1999 г. в 19:42 ч. в един малко, но уютно софийско кафене беше учредена групата за натиск "Новото време". Учредители бяхме екип от млади и гневни професионалисти, сред които Тончо Токмакчиев, Мирослав Севлиевски, Жоро Торнев, Емил Кошлуков, Камен Воденичаров, Дони, Стелиян Стойчев, Красен Кралев. Обединяваше ни стремежът да докажем, че всеки може да успее тук, в България, а всички заедно можем да направим и България успешна.
Групата за натиск "Новото време" реализира серия от публични кампании, чиито общ знаменател беше волята за освобождаване на потенциала на гражданското общество от мъртвата хватка на държавата.
"Новото време" подкрепи протеста на българските журналисти срещу безпардонната политическа инвазия в тяхната работа; издаде "Зелени карти за България"; проведе инициативата "Бъди BG"; положи началото движението "Подкрепи вярата"; срещна се с медии и граждански организации.
На 10 април 2003 г. в рамките на Парламентарната група на НДСВ обособихме дискусионен клуб "Новото време". Целта ни беше да изградим фабрика за производство на политически иновации. Клубът бе отворен за креативни и добронамерени политици от всички парламентарно представени партии. Дискусионен клуб "Новото време" изнесе в публичното пространство дебатът за промяна на избирателната система, контрола върху финансирането на политическите субекти, регистрацията на лобистите, допитването до народа и др.
На 10 март 2004 г. сформирахме младата парламентарна група "Новото време". В нея първоначално влязохме 11 народни представители: Мирослав Севлиевски, Емил Кошлуков, Борислав Цеков, Румяна Георгиева, Ралица Агайн, Юлияна Дончева, Величко Клингов, Недялко Калъчев, Радослав Коев, Господин Чонков, Клара Петрова. Основната цел на ПГ "Новото време" е да изработи механизъм за синхронизиране на политическия дневен ред с дневния ред на обществото. Към нас се присъединиха и народните представители Сия Димовска и Владимир Димитров.
На 10 юли 2004 г. в зала 3 на Националния дворец на културата в София събралите се над 600 делегати от 29 – те области на страната взеха единодушно решение за учредяването на Политическа партия "Новото време". Те гласуваха и приеха Устава на партията, нейната Платформа и състава на бъдещото ръководство.
На 11 юли 2004 г. Изпълнителното бюро избра от своя състав Емил Кошлуков за Председател на партията "Новото време" и четиримата негови заместници – Борислав Цеков, Красен Кралев, Мирослав Севлиевски и Юлияна Дончева.

novotovreme.bg