Новините от 28 юли 2012


http://novinite.bg/

Шофьорската книжка на атентатора засичана в България и през 2007 г.
Документът за самоличност, намерен у атентатора в Бургас, е бил засечен в България преди 5 години.

Информацията е съобщил вътрешният министър Цветан Цветанов на днешното секретно заседание на Народното събрание, на което той, външният министър Николай Младенов и представители на спецслужбите докладваха във връзка с терористичния акт, предаде „Дневник“.

Депутати казаха, че в Пловдив през 2007 г. е била регистрирана за първи път фалшивата шофьорска книжка, която беше намерена у атентатора в Бургас.

Не е ясно дали документът е бил ползван от същото лице. Шофьорската книжка била много добре фалшифицирана и вероятно не е правена в България.

Тази информация била единственото ново нещо, което депутатите научили по време на днешното изслушване.

Атентаторът влязъл в България на 29 юни във Варна и три пъти наемал автомобил под наем, с който обикалял в Бургаска област, разказаха депутати.

Не станало известно откъде пристига в страната, но от разказите на Цветан Цветанов разбрали, че „живее в ЕС, но от 20 години не живее в ЕС“.

От директора на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Константин Казаков депутатите научили, че няма сигнал за предстоящи заплахи, нито са получавали такива за атаката на 18 юли.

Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров пък казал, че през 2012 г. не са получавали сигнали за заплахи, но се работи по всички сигнали.

В кулоарите на парламента представители на опозицията се ядосваха, че въобще е трябвало да има такова закрито заседание.

„Какво му беше тайното, при положение че чухме тези информации в сутрешните блокове на телевизиите“, коментираха депутати, гледали изявленията на Цветан Цветанов в сутрешни блокове.

Дискусиите продължиха близо два часа, като народни представители разказаха, че вътрешният министър си е изпуснал доста сериозно нервите след забележка на депутата Атанас Мерджанов (БСП).

Докато Цветанов обяснявал плановете за изработване на специални закони за службите, на които трябвало да се осъществява парламентарен контрол, Мерджанов не се сдържал и го репликирал от място, че канят вицепремиера във вътрешната комисия, а той не идва.

Това очевидно изнервило Цветан Цветанов и той разпалено започнал да крещи и да удря по трибуната, като за пореден път обявил, че нищо не било направено по този въпрос през последните 20 години и попитал къде са предложенията на БСП за закон за разузнаването, разказаха депутати.

Цветан Цветанов е заплаха за правителството и националната сигурност, каза пред журналисти Мерджанов.

.......................................................


Любомир Павлов с нови обвинения – за укриване на данъци и пране на пари
Прокуратурата повдигна обвинения за укриване на данъци и пране на пари срещу бизнесмена Любомир Павлов, обяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Точно в 9:00 часа в петък Любомир Павлов влезе за разпит в Националната следствена служба, придружен от двама адвокати – Дария Пенкова и Явор Нотев.

Съсобственикът на „Медийна група България", която издава вестниците „Труд" и „24 часа", вече има три обвинения, повдигнати на 12 юни - за пране на пари, за документна измама, и за документи с невярно съдържание.

На съдружника му Огнян Донев бе повдигнато само обвинение за пране на пари.

И на двамата тогава бяха наложени мерки за неотклонение парична гаранция по 50 000 лв.

Съсобственикът на "Медийна група България", която издава вестниците "Труд" и "24 часа" днес бе в Националното следствие около час и половина с двама адвокати, за да му повдигнат обвиненията. "Изпълни се една формалност, за която беше извикан г-н Павлов, запознахме се с виждането на обвинението. Лично за нас предстои работа, нека да разгледаме формулираното обвинение и да го съпоставим с фактите, които намираме, че ще дадат обяснение на ситуацията", каза единият от защитниците на Павлов - Явор Нотев. Той отказа да каже какво е обвинението с мотив за следствената тайна. "Ще се съобразим с процесуалните правила", добави Нотев и потвърди единствено мярката за неотклонение – паричната гаранция от 100 хиляди лева.

Любомир Павлов до момента имаше повдигнати три обвинения. Явор Нотев посочи, че броят на обвиненията и броят на делата, като че ли ни ориентират за това, че няма последователност в тезата на обвинението. Производството е свързано с нарушенията около Общинска банка.

"Мисля, че ще ви изненадам, но ще ви кажа, тъй като според мен се премина всяка една граница, когато на един невинен човек се отправят всеки ден различни, понякога и взаимноизключващи се обвинения, клевети", каза Любомир Павлов и заяви, че по-късно днес ще даде официално изявление по всички теми.

БГНЕС припомня, че в края на 2010 година германската група "Вестдойче алгемайне цайтунг" продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, а именно на Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев. В началото на 2011 година Христо Грозев обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата. Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата.

Донев и Павлов имат повдигнати обвинения.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност. Самият Грозев заяви след това, че Любомир Павлов му предлагал да спрат да се "цакат" и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.

...............................................

Финанси

Прохаски: Българската икономика не се справя добре през първото полугодие
Данните за икономиката на България от първото полугодие на тази година не са толкова добри, според Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

„Бих казал, че преобладават негативите. Въпреки това нещата не са толкова драматични, но като цяло оценката ни за състоянието на икономиката на България е, че тя е в застой“, каза Георги Прохаски, цитиран от БГНЕС.

„След малък растеж от 1.7% от миналата година има отстъпление и от този растеж, някои показатели ни карат да мислим, че има забавяне“, каза още Прохаски.

По негова информация брутната добавена стойност се свива, промишлеността, която миналата година имаше добрия растеж от 9%, слезе до 0%, по текущи цени стойностният обмен на промишлеността намаля през първото тримесечие. Един от стабилните сектори – финансова и застрахователна дейност, също регистрира спадове по повечето индикатори в сектора, допълни той.

Във външната търговия забелязахме един застой, даже в началото на годината имаше спад, след това за радост има отново растеж, но като цяло за първите 5 месеца той е 0.9%, продължи Прохаски. Броят на заетите продължава да намалява, макар и със свиващи се темпове, данните за безработицата доближават 13%, като над половината от тях са трайно безработни, коментира той.

Това са серия от индикатори, които очертават една лоша тенденция, заяви Прохаски. „Второ тримесечие на 2012 г. ще завърши с по-лош резултат от първото, ако има растеж, ще е много близко до 0%“.

„Не всичко изглежда толкова зле, трябва да се има предвид неприятната среда, в която се развива българската икономика“, поясни Прохаски. „На фона на Европа нашата икономика показва устойчивост и жилавост на кризисните процеси, няма връщане към отрицателен растеж“, допълни той.

Прохаски отдаде заслугата за това на българския бизнес, който се опитва да се приспособи към ситуацията, вижда се увеличаване на износ и за страните извън ЕС „като отдушник за създалата се ситуация“.

Според Прохаски ситуацията не е твърде безпокояща, има индикатори за леко подобряване през второто полугодие. Аграрният сектор продължава да се представя много добре, четвърто поредно тримесечие там се отбелязва растеж, поясни той. Данните за реколтата също са много добри, очаква се тенденцията да се запази и за второто и трето тримесечие. По думите на Прохаски, данните за услугите и бизнес климата също са добри, като се изключи търговията на дребно.

„В тези сектори, където преобладават услугите, можем да очакваме подобрение на ситуацията“, коментира председателят на ЦИР.

„За първи път от 2008 година регистрираме ръст на инвестициите, макар и с малко над 1%“, продължи Прохаски.

„В икономиката е започнал процес на реинвестиране, данните за преките чуждестранни инвестиции са значително по-високи от миналата година, почти половин млрд. евро“, поясни председателят на ЦИР. Растат и нетните трансфери от чужбина, а инфлацията за първото полугодие е ниска – 0.5%, но се очаква скок в цените в резултат на повишаването на цените на електроенергията и горивата, допълни Прохаски.

„Ние не очакваме това да се отрази върху общата инфлация повече от 1-1.5 пункта и годишната инфлация вероятно няма да надхвърли 4%“, каза той.

„Тези негативни процеси, които наблюдаваме през първото полугодие на тази година, са основно резултат от външни фактори, икономиката се справя с тези неблагоприятни условия, които наблюдаваме“, продължи Прохаски.

В доклада на ЦИР е записано още: „Нашите очаквания за растеж на икономиката за цялата 2012 г. остават ниски и прогнозираме растеж от около 1%, за формирането на който очакваме по-добри икономически резултати през второто полугодие“.

„Такава беше нашата прогноза преди три месеца, такава остава и сега“, допълни Прохаски. „Това, разбира се, не означава, че бизнесът и правителството не трябва да усилят работата си за постигане на по-високи резултати“, предупреди председателят на ЦИР.

Според него освен поддържането на финансовата стабилност трябва да се работи в посока на всички фактори на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, съдебната система, електронното правителство.

„Спомената беше и нуждата от преквалифициране на безработните, за да се търси по-висока производителност на труда при евентуален нов растеж на икономиката. Само това може да гарантира и повишаването на доходите на хората“, допълни Прохаски.

„Предлагането на кредити с много високи лихви е един от основните проблеми на нашата икономика и на валутния борд“, каза още Прохаски. „Той ни обвързва с по-високи лихви, които не могат да се регулират от националната банка“.

Според икономиста единственият сигурен начин за намаляване на лихвите е навлизане на България в Еврозоната, но трябва да бъдат направени сериозни разчети дали ползите, които бихме имали, ще компенсират ангажиментите, които бихме поели, предупреди Прохаски. „Ситуацията в Еврозоната е кризисна, не е сега на пръв поглед моментът за нашето влизане там“.

Според председателя на ЦИР това ще е много важен въпрос през предстоящите години и би трябвало да премине през обществено обсъждане.

„Аз не бих могъл да дам еднозначно становище по въпроса за спора между омбудсмана Константин Пенчев и БНБ, има положителни данни за позициите и на двете страни“, коментира Прохаски.

„От либерална позиция би трябвало всички кредитори да са с равни права в търговските отношения, както и равноправие между държавата, общините и банките, допълни той. Трябва да се прецени много внимателно колко удачно би било на банковата система да се отнемат тези привилегии, но в дългосрочен план не би трябвало да има привилегии за определени кредитори, независимо кои са те“, каза още председателят на ЦИР.

...........................................

Енергетика

Николов: 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ готов през 2022 г.
През 2022 г. може да завърши строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ според оптимистични прогнози, каза пред журналисти изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Всичко зависи от това как вървят преговорите с руската страна във връзка с конкретния блок за АЕЦ „Белене“, допълни Николов.

Той съобщи, че е обявена процедура за предпроектно проучване и пет фирми са подали оферти. До края на другата седмица ще има избран изпълнител, предаде БТА.

„Има уведомление до МОСВ за принципно решение за изграждане на седми блок на централата. За това намерение са уведомени Румъния и Сърбия. Структурирана е предпроектна компания“, допълни Николов.

Потърсени са мненията за геоложко проучване и избор на строителна площадка от БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия институт. Николов каза, че във вторник ще има среща с министъра на околната среда, за да се уточнят параметрите на ОВОС.

„Съкращаваме максимално времето, за да може правителството да вземе окончателно решение, и да лицензираме площадката, същевременно оценяваме риска на всяка една стъпка и вероятно ще се потърси консултация или от БАН, или от външна фирма“, заяви Николов.

..............................................


Туризъм

Ръст от 10% на пътуванията на българи в чужбина през юни 2012 г.
Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2012 г. бележат ръст от близо 10% в сравнение с регистрираните през юни 2011 г., съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

През юни общият брой на пътуванията на българи в чужбина е 361 300, което е с 3,7% повече, отколкото през май.

В сравнение със същия месец на предходната година най-голямо увеличение има при пътуванията на българи в Испания (122%), Италия (113%), Македония (69%) и Австрия (42%).

В същото време намаляват пътуванията към Сърбия (28%) и Гърция (16%).

Най-голям относителен дял (40%) от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели освен туризъм - гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия.

Следват пътуванията с цел почивка и екскурзия (35%) и със служебна цел (25%).

В сравнение с юни 2011 г. увеличение се наблюдава при пътуванията с цел почивка и екскурзия, както и при тези с други цели - съответно с 65% и 23%, докато намаление е регистрирано при служебните пътувания - с 33%.

През юни 2012 г. преобладаващият дял от пътуванията към Испания и Турция са били с цел почивка и екскурзия, докато към Сърбия, Великобритания и Италия – с други цели. Пътуванията в Русия и Германия са били предимно със служебни цели.

През юни 2012 г. посещенията на чужденци в България са 1 116 600, което е с 84,3% повече в сравнение с май 2012 г. и с 5,5% над нивото от юни 2011 г.

Най-голям относителен дял от общия брой чужденци, посетили България, формират гражданите от Европейския съюз - 57%, следвани от тези от другите европейски страни - 33%.

Нарастват посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“, като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Украйна и Русия - съответно с 60% и 34%.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 81% от посещенията на граждани от Русия, 80% - от Украйна, 79% - от Великобритания, 75% - от Република Македония, и 72% - от Гърция.

Служебните пътувания са 23% от всички посещения на граждани от Белгия и 20% - от Австрия, а с други цели са 82% от посещенията на граждани от Турция.

..........................................

Tранспорт

Пристанище Бургас с терминал за круизни кораби през 2013 г.
Пристанище Бургас ще се сдобие с терминал за круизни кораби до 30 септември 2013 г.

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ към Министерството на транспорта обяви обществена поръчка по приекта на стойност 3,3 млн. лв., съобщи „Капитал“.

Датата за осъществяване на проекта не е случайна. На 5 октомври трябва да акостира Celebrity Constellation – голям круизен кораб на международната компания Royal Caribbean, а на 13 октомври се чакал втори.

„Сградата ще представлява международна морска гара, чиято цел ще бъде да се поемат криузните плавания в Черно и Средиземно море“, се казва в документацията за търга.

Проектът предвиждаше изграждане на нов пътнически терминал на пристанището, пешеходен достъп до вълноломната стена, рехабилитация на кейовите места, паркинги, яхтено пристанище, изграждане на мултифункционален комплекс.

Беше предвидено и възстановяване на някои промишлени постройки и изнасянето на индустриалната дейност извън района.

Идеята е това място да се превърне в едно от най-атрактивните в града - с аквариум, конгресен център, хотели, атракции. Проектът обаче не беше одобрен за финансиране по Оперативна програма „Транспорт“.

Кандидатите да строят пътническия терминал трябват да имат оборот от поне 9,9 млн. лв. за предходните 3 години. Документация се продава до средата на август.

„В края на 2011 г., по време на международния пасажерски форум „Круизният туризъм между Европа и Азия“, български представители успяват да установят контакт с някои големи международни круизни компании и да представят плановете за бъдещ пътнически терминал. Така на 13 март се подписва меморандум между пристанище Бургас и Royal Caribbean за съвместни действия“, разказва Диян Димов, изп. директор на Пристанище Бургас.

Според него за развиването на този бизнес има голям потенциал. В момента пътническите кораби акостират в Несебър. През миналата година те са били 39. Там обаче не могат да влизат големи плавателни съдове, каквито условия можело да предостави пристанището в Бургас.

„Във Варна газенето е 8 метра. Корабът на Royal Caribbean има нужда от 8,3 метра“, обяснява още той.

„В един подобен плавателен съд има по 2000 пътници, а заради липсата на инфраструктура те сега ни заобикалят“, допълва Диян Димов.

....................................................
Отбрана

Службите осуетили 15 опита за атентати в мандата на Цветанов
По 15 сигнала за терористични атентати са работили службите от началото на мандата на ГЕРБ през 2009 г., когато Цветан Цветанов оглави МВР, обяви самият вътрешен министър.

На закрито заседание на парламента в петък той ще докладва пред депутатите за терористичната атака срещу израелски туристи на 18 юли в Бургас.

„Няма да мога да кажа подробности от разследването. Към настоящия момент колегите разполагат с чисто оперативна информация, която не би могла да бъде споделена, защото може да възпрепятства разследването и стигането до организацията, която извърши терористичния акт в Бургас“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред bTV.

Той съобщи, че според разследването атентаторът е влязъл в България като чужденец с цел туризъм, който се е смесил с туристическата маса в страната и е останал незабелязан.

Цветан Цветанов отново посочи, че за терористичния акт на 18 юли на Летище Бургас не е имало изпреварваща информация от партньорски служби, както и от българските служби.

По думите му България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпила изпреварваща информация от партньорски служби и да се предприемат необходимите мерки за недопускане на осъществяването на терористичен акт.

Цветан Цветанов посочи, че от началото на неговия мандат е работено по 15 сигнала за атентати.

„Може да се предположи, че има някои пропуски, които са допуснати, но след вчерашния КСНС при президента беше решено да се направи анализ на динамиката за сигурност“, коментира още вътрешният министър.

Цветанов е категоричен, че човекът, записан на камерите на летището и показан в медиите, е извършителят. Той каза, че МВР ще пусне в медиите снимка на атентатора.

Министърът обясни, че за всеки предстоящ туристически сезон се предприемат мерки за сигурност.

„Два пъти в годината провеждаме срещи след сезона, за да направим анализ и да планираме последващи мерки за сигурността на туристите, които идват в България. От всичките тези мерки имаме повишена сигурност“, заяви Цветан Цветанов.

........................................................

Вътрешна политика

Датата за референдума за АЕЦ „Белене“ известна до Нова година
Датата за първия референдум в най-модерната българска история би трябвало да бъде насрочена до Нова година, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди внасянето на подписите в сградата на Народното събрание.

Председателят на БСП и членове на партията пренесоха пеш и на ръце около 120-те папки с подписката за иницииране на референдум, която ще бъде внесена в Народното събрание в петък.

По информация на Сергей Станишев 773 447 български граждани заявяват, че искат референдум за изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Няма никакви технически проблеми и ние правихме проверки и селекции, и мога да ви кажа, че технически никакъв проблем не е за ЕСГРАОН достатъчно бързо да проверят подписите, парламентът да вземе необходимите решения и президентът да насрочи съответния указ“, смята Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

По думите му законовата рамка за приключване на тези процедури е около 3 месеца.

Лидерът на социалистите призова всички български граждани да вземат съдбата си в свои ръце, защото подписката означава, че когато има гражданско общество, управляващите не могат да спрат тази воля.

Според него подписите са предостатъчни и те правят нещата необратими.

..............................................................

ГЕРБ: С АЕЦ „Белене“ пенсиите замръзват, данъците скачат
Референдумът за АЕЦ „Белене“, иницииран от БСП, е национална безотговорност, заявиха от ГЕРБ, а от БСП обвиниха управляващите, че обиждат българските граждани.

Скандалът в пленарна зала се разгоря след декларацията на „Коалиция за България“ във връзка с подписката за референдум за изграждането на атомната централа, внесена в НС по обед, предаде БТА.

Последва отговор от управляващата партия, а нападките преминаха в лични, след като Мая Манолова попита Доброслав Димитров (ГЕРБ), който прочете контрадекларацията на мнозинството, дали се срамува от баща си, защото през 1996 г. е бил директор в „Кремиковци“.

Доброслав Димитров заяви от трибуната, че с подписката си за АЕЦ „Белене“ БСП са подвели гражданите, защото не са казали, че за да се изплати проектът, през следващите 20 години пенсиите трябва да бъдат замразени, а данъците да скочат.

„Опитвате се да подведете хората да се подпишат под нещо, за което техните деца ще плащат. Явно политиката на национална безотговорност няма да бъде променена“, подчерта депутатът.

Доброслав Димитров обясни на социалистите, че национално допитване се прави по ключови и принципни въпроси - „за“ или „против“ ядрената енергетика например.

„Не може да задавате въпрос за строителството на АЕЦ „Белене“, без да се знае какво ще струва на българското общество“, категоричен беше депутатът.

Той направи и ретроспекция как се е развивал проектът и защо БСП, когато са били на власт, не са го подписали, ако е бил толкова важен.

Депутатът, който е и председател на външната парламентарна комисия, се върна и по-назад - към управлението на Жан Виденов.

„Когато фалирахте държавата през 1996 г., някои от вас бяха министри, половината банки фалираха, след което 8 години стояхте в опозиция“, припомни Доброслав Димитров на народните представители от БСП.

И продължи, че с идването си отново на власт през 2005 г. БСП и Тройната коалиция са загробили държавата с проекти, и заключи, че се опитват да направят същото с АЕЦ „Белене“, затова акцията с референдума била национална безотговорност.

„Слава Богу, хората са умни и затова сте 40 души в ъгълчето на парламента, а в следващото Народно събрание трябва да сте и още по-малко“, заяви още депутатът от ГЕРБ.

„За пръв път българските граждани искат те да решат да има ли АЕЦ „Белене“, да има ли ядрена енергетика, а не самозвани политици като вас“, продължи Мая Манолова и посочи, че високомерието към хората се наказва жестоко.

.........................................................

Владимира Янева поиска пълен опис на делата на Мирослава Тодорова
Председателят на Софийски градски съд Владимира Янева разпореди да бъде извършен пълен опис на делата, разпределени на уволнената Мирослава Тодорова.

Периодът на опис ще обхване времето от постъпването на съдия Тодорова на работа в СГС до връчването на решението на ВСС за налагането на дисциплинарно наказание, съобщиха от съда.

Завеждащите наказателно, досъдебно и секретно деловодство ще установяват съответствието между делата, намиращи се у съдия Тодорова, и тези, които й се водят на доклад по описните книги.

След това делата ще бъдат докладвани на председателя на Наказателно отделение. Ще бъдат предприети действия за разглеждането и преразпределението им в СГС.

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отказа да спре предварителното изпълнение на уволнението на съдия Мирослава Тодорова в четвъртък.

ВАС прецени, че „твърдените вреди не са такива, които да причинят на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, а са свързани със защита на особено важни държавни и обществени интереси, свързани с правораздаването“.

Съдиите посочват, че делата, които води Мирослава Тодорова, ще започнат отначало, „доколкото това е валидно за всеки магистрат, разглеждащ наказателни дела, предвид нормата на 258 НПК“.

Този текст от процесуалния кодекс казва, че делото се разглежда от един и същи състав на съда от започването до завършването на съдебното заседание и ако се смени някой негов член, то делото започва отначало.

Председателката на Съюза на съдиите бе уволнена на 12 юли от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради забавени дела. Това решение на кадровиците в съдебната система доведе до протест на над 100 магистрати и адвокати пред сградата на ВСС.

..........................................................

Цветанов изпаднал в истерия заради обвинения на опозицията за атентата
Със скандал между депутата от БСП Атанас Мерджанов и вътрешния министър Цветан Цветанов е приключило закритото заседание на Народното събрание по повод терористичния акт на бургаското летище.

Около 3 часа шефовете на Националната разузнавателна служба, ДАНС, „Военна информация“ и министрите Цветан Цветанов и Николай Младенов заедно с депутатите обсъждаха данни във връзка с атентата, предаде bTV.

„След като вицепремиерът на няколко пъти предупреждаваше, че не бива да се политизира този толкова важен въпрос, и даде пример с необходимостта от парламентарен контрол на службите за сигурност, аз го репликирах от място и го попитах за какъв парламентарен контрол той настоява и може да говори, след като той на няколко пъти е викан от нас, представителите на опозицията, в комисията и е отказал да присъства“, обясни Атанас Мерджанов, цитиран от БГНЕС.

Според bTV Цветан Цветанов започнал да блъска по банките и да крещи, като упрекнал левите, че не са предложили нито един текст за националната сигурност и че са популисти, ако казват, че е имало как атентатът да бъде предотвратен.

По думите на Атанас Мерджанов вътрешният министър „очевидно изпаднал в истерия“.

„Това е човек, който не може да си сдържа нервите, и аз се съмнявам, че спокойно може да ръководи най-отговорното ведомство, каквото е МВР в момента“, каза още червеният депутат.

..................................................
Още от "Вътрешна политика": Станишев: Подписката за АЕЦ „Белене“ е факт въпреки натиска | Костов: Кабинетът „Борисов“ е виновен, че България е уязвима | Курумбашев: Службите не гарантират на 100% сигурността на България | Службите работят добре, смята председателят на ДАНС | Попова: Стратегията за съдебна реформа е голямото достойнство на България |
..............................................
Външна политика

Мандатът на Джеймс Уорлик в България свършва на 14 септември
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември.

Той ще се завърне във Вашингтон, област Кълъмбия, където веднага ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан – длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар.

Датата на пристигане на следващия посланик все още не е известна, съобщиха от американското посолство в София.

„За мен беше чест да работя като представител на Президента на САЩ в България и аз се гордея с напредъка, който постигнахме в укрепването на американско-българските отношения“, посочва посланик Джеймс Уорлик.

В писмото си по повод своето отпътуване от България дипломатът отбелязва развитието на трайни партньорски отношения в областите върховенство на закона, енергийна независимост, сътрудничество в областта на сигурността, инвестиции на САЩ и културен и образователен обмен.

„От деня, в който пристигнах, всеки миг в България ми носеше радост. Бях впечатлен от голямата красота и многобройните чудеса, скрити в тази страна, независимо дали това е каменистият бряг на Калиакра или са прекрасните музикални фестивали. Дълбоко вярвам, че България е един скрит скъпоценен камък“, добавя посланик Уорлик.

„И макар че все още не е дошло времето да си вземем довиждане, нека споделя, че ще ми липсват преди всичко хората на България, както и големият брой българи, станали мои приятели. България завинаги ще остане в сърцето ми“, завършва американският посланик.

...........................................

България в ЕС

Френски министър: България и Румъния да се погрижат за ромите си
България и Румъния да се погрижат за гражданите си от ромски произход, препоръча вътрешният министър на Франция Манюел Валс.

„Крайно време е Европейския съюз да припомни какви задължения имат двете страни (България и Румъния), в които тези хора често са обект на преследване и на истинска дискриминация“, заяви още вътрешният министър.

Смята се, че около 15 000 роми живеят в импровизирани домове в покрайнините на големи френски градове.

Според Манюел Валс концентрацията на ромски лагери принуждава правителството да предприеме мерки за развалянето им, пише вестник „Сега“.

Той е направил коментара пред сенатска комисия, което е сигнал, че новият кабинет най-вероятно ще продължи политиката на предшествениците си към ромите.

„Много съм обезпокоен от концентрацията на някои лагери. Положението в Лион, Екс-ан-Прованс, Сен-Сен-Дени и в част от Лил ни принуждава да вземем решение за премахването им“, подчерта министърът.

Той допълни, че е напълно наясно, че това не е решение на проблема с ромите, повечето от които идват във Франция от държави като България и Румъния.

Оказа се, че семейството на Манюел Валс е станало жертва на румънски роми джебчии.

Майката на министъра била обрана в супермаркет в Париж от четирима румънци в края на месец май, преди той да оглави Министерството на вътрешните работи, писа вестник „Дейли мейл“. Крадците обаче бързо са били заловени и вече са осъдени.

Правозащитни организации във Франция веднага реагираха на изказването на Манюел Валс, като признават, че лагерите са проблем, но настояха властите да не ги разрушават, а да намерят истинско решение на проблема, съобщиха френски медии.

В писмо до Френската асоциация за правата на ромите от 27 март тази година френският президент Франсоа Оланд написа, че „румънците и българите, с какъвто и произход да са те, са европейски граждани“, и обеща, че временните трудови мерки за двете нации ще бъдат обект на безпристрастно преразглеждане.

Тогава Франсоа Оланд заяви, че политиката на предшественика му Никола Саркози е основният виновник за несигурното положение на ромите във Франция.

През лятото на 2010 г. Саркози предприе твърди мерки срещу ромите от Източна Европа, пристигнали във Франция. Три четвърти от незаконните ромски лагери бяха разрушени с булдозери от полицията, а една част от ромите бяха екстрадирани до родните им страни - най-често Румъния и България.

Никола Саркози си навлече остри критики заради това, че с авторитарни средства постигна твърде малко, тъй като броят на ромите във Франция не намаля след прилагането на крайните мерки. Брюксел реагира остро на политиката му спрямо ромите.

.......................................................

Първите злополучни берачи на боровинки се прибраха от Швеция
Първият автобус с "изпаднали в беда български граждани, заминали на сезонна работа в Швеция", пристигна във Видин около 16.30 ч. в петък, съобщиха от Външно министерство.

Очаква се следващите два автобуса да пристигнат в България по-късно в петък и в събота сутринта.

Трите автобуса, предоставени от шведските власти, потеглиха от Стокхолм вечерта на 25 юли с общо 198 души.

Към Швеция пътуват 6 микробуса  на МВнР и 2 автобуса на Министерството на отбраната. С тях могат да бъдат транспортирани общо 135 души.

В момента в Стокхолм се намират 62-ма сезонни работници, които са настанени в училище в близост до посолството, оборудвано с легла и душове. Други 52-ма души са в лагер в околностите на шведската столица, уточняват още от министерството.

МВнР отново настоятелно препоръчва на българските граждани, които възнамеряват да заминат на сезонна работа в Швеция, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност.

..................................................

Общество

Спукан водопровод заля автобус с 18 души във варненски подлез
Спукан водопровод заля за минути автобус от градския транспорт във Варна, който се е движел в подлез.

Пристигналите на място пожарникари са успели да изнесат на ръце всички пътници, шофьора и кондуктора - общо 18 души, съобщи bTV.

Автобусът е пътувал по линия № 31 и е бил потопен изцяло под вода.

Инцидентът е станал около 6:30 часа в подлез на кръстовище между булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис І“. Спуканият магистрален водопровод е осигурявал вода за варненските вилни зони и курортите.

Изпратени са три екипа пожарникари и спасители, които са изнесли на ръце хората от автобуса през водата. Няма пострадали.

В момента служители на ВиК – Варна, започват изпомпването на водата и почистване. Нивото на водата е 3-4 метра, съобщи БГНЕС.

Живущите в квартал „Виница“ и в района от местността Горчивата чешма до курорта Златни пясъци ще останат без вода, докато бъде отстранена аварията.

......................................................


Екология

Пожарът в Сакар расте, пращат хеликоптери
Горският пожар, който избухна в четвъртък в Сакар планина, се разпростира заради променящия посоката си вятър въпреки съобщенията рано сутринта в петък, че е локализиран.

Това предават в петък следобед българските информационни агенции, като цитират местен източник.

Пожарът между общините Гълъбово и Тополовград, който избухна вчера следобед, бързо се разрасна в широколистни гори, храсти и треви, предаде БНР.

Пожарът е обхванал общо 3500 дка. Съществува реална опасност пламъците да обхванат нови територии. Днес сутринта кметът на Тополовград Божин Божинов проведе в селата Хлябово, Българска поляна и Орлов дол тренировки за евентуална евакуация. От РИОСВ направиха замервания на въздуха за опасни частици.

Областните управители на Хасково и Стара Загора са поискали хеликоптери да се включат в гасенето на пожара. Искането е отправено до министъра на отбраната, каза пред Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Ирена Узунова. Ситуацията с пожара в Хасковско и Старозагорско се е усложнила, посочи тя.

Причината за усложнената обстановка е, че в Сакар планина вятърът е изключително коварен и много бързо мени посоката си – усилил се е следобед, прехвърлил е огъня над направените вече просеки и това налага включването на летателна техника.

„За всички, които бяха притеснени, че може да има някакво замърсяване на въздуха – изследванията, направени от регионалните инспекции в Хасково и Стара Загора, са категорични - няма замърсяване на въздуха, което да е опасно за хората“, каза още Узунова.

.......................................................
Свят

Обама даде още пари за отбрана на Израел след атентата в Бургас
САЩ отпускат допълнително 70 милиона долара за финансирането на израелския комплекс за противоракетна отбрана "Железен купол", обяви президентът Барак Обама, като спомена терористичния акт в Бургас от 18 юли като доказателство за заплахата от тероризъм.

"Много се радвам, че тази седмица можем да обявим за отпускането на допълнително финансиране в размер на 70 милиона долара за "Железен купол". Тази програма е от изключителна важност за осигуряването на безопасността на израелските семейства. Тя е проверена и вече предотвратява ракетните удари по територията на Израел", заяви стопанинът на Белия дом по време на церемонията по подписването на закон за усилването на сътрудничеството с Израел в сферата на безопасността, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Американският президент подчерта, че неотдавнашният терористичен акт в България срещу израелските туристи потвърждава, че борбата с тероризма остава задача не само за Израел, но и за целия свят.

"По същество, този закон издига на безпрецедентно равнище всички аспекти на нашето сътрудничество и потвърждава нашето непоколебим стремеж към осигуряването на безопасността на Израел", обяви Обама.

Той припомни, че в най-скоро време Израел ще бъде посетен от министъра на отбраната Леон Панета. Целта на неговото посещение е намирането на нови пътища за сътрудничество между двете страни.